Sony Xperia 1 - úzka vlajka so 4K displejom

Recenzia 6,5'' androidu so 4K displejom, 6 GB RAM a 128 GB úložiskom. Trojici zadných fotoaparátov nechýba širokouhlá optika.

Výsledky mobilnej divízie Sony nie sú vôbec ružové a firma nedávno oznámila, že sa z niektorých svetových trhov úplne stiahne. Európa však v strede pozornosti zostáva a, podľa všetkého je to dobré rozhodnutie.

Nová Xperia 1 je totiž strelou do čierneho. Aspoň tak by sa dali čítať správy o tom, že je vo Veľkej Británii a Nemecku dokonca vypredaná. Alebo za to môžu len podcenené odhady, málo dodaných kusov a zopakovaný trik s pribalením výborných bezdrôtových slúchadiel WH-1000X zadarmo v USA a Anglicku? 

Dominantou telefónu je 6,5-palcový 4K OLED displej. Priznajme si, že prvé 4K pokusy s Xperiou XZ Premium boli tak trochu fraškou, telefón totiž plné rozlíšenie využíval len v systémovej Galérii. Časť zákazníkov sa oprávnene mohla cítiť oklamaná. To je však už zabudnuté. 

Natívne rozlíšenie panelu 3840 x 1644 bodov (21:9) je dostupné naprieč celým prostredím a apkami, pokiaľ to kód aplikácie z obchodu Google Play podporuje. Používateľ však len ťažko zistí, kde 4K beží a kde nie. Sony uvádza podporu napríklad pri Netflixe alebo Amazon Prime Video. Naopak, aplikácie ako CPU-Z a AIDA64 tvrdošijne uvádzajú menej. Ako je na tom napríklad Chrome, Instagram alebo Facebook? Úprimne, netuším. Vy rozdiel medzi Full HD, ale najmä QHD a 4K spozorujete voľným okom?

No a kto chce psa biť, palicu si nájde aj dlhšiu - keďže Sony stavilo na super široký pomer strán 21:9, mohli by sme viesť polemiku o tom, či je to skutočne 4K. Napríklad 4K videá z GoPro kamery (16:9) majú až 3840 x 2160 bodov, rovnako ako väčšina 4K televízorov. Na užšom displeji Xperie 1 budú buď orezané a priblížené, alebo s dvojicou čiernych pruhov po stranách, tak ako majorita obsahu z YouTube.  

A môžeme ísť ďalej. LG má monitor s podobným rozlíšením 3840 x 1600 pixelov, no dovolí si ho označovať len ako WQHD+. A fakt, že aj staršia XZ2 Premium má 3840 x 2160 pixelov, teda opäť viac než Xperia 1, si preberte ako chcete. 

Takže ešte raz. Toto 4K bude orezanejšie než na vašom 4K televízore (16:9) a orezanejšie než na starších Xperiách Premium. Orezané budú aj 4K videá z YouTube, pretože priznajme si, reči o filmovom pomere 21:9 a partnerstve s Netflixom či Amazonom sú marketingová hlúposť a rozhodnutie sledovať filmy radšej na jemnejšej 6,5-palcovej obrazovke mobilu než na bežnom Full HD monitore s poriadnou uhlopriečkou, nemá žiadnu logiku. 

Zabudnite však na videá a displej Xperie 1 bude jemnejší než obrazovka iPhonu XS či Samsungu Galaxy S10. A špagetovo vysoký pomer strán 21:9 odhalí svoje prednosti pri skrolovaní obsahu a webov. Používatelia tiež všade chvália ergonómiu a parádnu hmotnosť novej Jednotky. Takže Sony možno trochu zavádza, no jemnosť 643 ppi je špičková hodnota,  konkurenciu poráža a úzky pomer strán môže mať svojich priaznivcov. 

Japoncom sa konečne podaril aj zvyšok dizajnu. So 176-gramovou hmotnosťou a sympatickou hrúbkou to už nie je neforemná tehla ako XZ2 Premium a príčetné rozmery dostali aj okraje nad a pod displejom.  

Čítačka odtlačkov prstov je v pravom okraji, ale bohužiaľ, kvôli patentovým sporom nemôže byť súčasťou vypínača. Ten je teda samostatný, rovnako ako ovládanie hlasitosti a pre Sony typická hardvérová spúšť fotoaparátu, ktorý sa ňou dá a aj okamžite zapnúť. 

To, že Sony nešlo do trendovej v displeji integrovanej čítačky, mi vôbec nevadí. Umiestnenie vypínača ale znamená každodenný boj s držiakom v aute. Mal byť skrátka o niečo vyššie. Občas sa mi dokonca stalo, že som telefón z vrecka vytiahol zo zapnutým fotoaparátom a aktivovaným nahrávaním videa. 

Inak by som tiež riešil reproduktor slúchadla, ktorý nemá mriežku zarovno displeja, takže už po pár dňoch nachytá množstvo prachu. Pokiaľ často vymieňate SIM karty alebo pamäťovku, bude vás zas hnevať, že sa mobil vždy po vytiahnutí zásuvky s nimi zbytočne reštartuje. 

K samotnej konštrukcii ale výhrady nemám, mobil je veľmi pevný a vďaka úzkemu a tenkému telu sa výborne drží v ruke. Lepšiemu ovládaniu v jednej dlani má pomáhať tzv. Bočný snímač, teda malé menu aplikácií s rýchlym prístupom k ďalšiemu menu aplikácií, trojici prepínačov (napríklad pre Wi-Fi, Bluetooth alebo Hotspot) alebo vopred predvoleným dvojiciam aplikácií, ktoré sa zobrazia v režime viacerých okien na rozdelenej obrazovke. 

Nápad je to výborný, gesto zaťukania na okraj obrazovky však mohlo byť nahradené zaťukaním na čítačku odtlačkov prstov, čo by bolo oveľa menej kostrbaté. Ak ale budete mať viac trpezlivosti, možno si funkciu obľúbite. 

Grafická nadstavba Sony nad Androidom 9 Pie je pomerne nenápadná, čo tiež znamená, že na rozdiel od One UI alebo EMUI neprináša tak veľa funkcií. Aj odomykanie tvárou budete musieť hľadať pod googláckou položkou Smart Lock, Sony ho totiž príliš nepropaguje.

V hornej lište ma zaujala len možnosť pridať medzi prepínače Nočný režim, Zrkadlenie obrazovky na TV alebo vylepšenie zvuku cez Dolby Atmos. 

K samotnej kvalite displeja samozrejme nemôžem mať žiadne výhrady, je doslova špičkový. Nemôžem ale povedať, že by som videl rozdiel oproti Full HD či QHD konkurentom. Zdá sa však, že vyššie rozlíšenie telefón nespomaľuje, nezahrieva a výrazne nezaťažuje batériu, takže, prečo nie?

Novinka dostala mimoriadne výkonný Snapdragon 855, preto sa môže porovnávať s ktoroukoľvek tohtoročnou vlajkovou loďou od konkurencie. Výbavu dopĺňa 6 GB operačná pamäť a vo väčšine renomovaných slovenských  e-shopov rovno 128 GB vnútorné úložisko. 

Treba pripomenúť, že ostatní ponúkajú aj verzie s väčším priestorom, no v kombinácii s nejakou rýchlou microSD kartou by ste v praxi limitovaní byť nemali. 

V benchmarku AnTuTu som nameral úctyhodných 313867 bodov, čo telefón naozaj radí na celkové 9. miesto medzi androidmi. Pred Huawei P30 a P30 Pro, ale za OnePlus 7 Pro, Xiaomi Mi 9, LG V50 a trojicu Samsungov Galaxy S10.

V telefóne som dlho hľadal nejakú špeciálnu funkciu - niečo, čo ho (okrem už omieľaného 4K displeja), odlišuje od ostatných. Čítačka odtlačkov v displeji tu nie je, výrez pre prednú kameru tu nie je, ani 3,5 mm audio jack. Pribudlo aspoň ambientné zobrazenie, alebo ak chcete Always on displej s aktuálnym časom a ikonami zmeškaných notifikácií.

Ten môže svietiť stále, nikdy, alebo po zodvihnutí zo stola a vybratí z vrecka, čo Sony ešte môže dopĺňať akýmsi inteligentným algoritmom "v iných situáciách". Obrazovka sa tiež dokáže prebudiť po príchode nového upozornenia, takže Xperia sa naučila viac-menej všetko, čo konkurenti. 

V hrách môže pomáhať tzv. Optimalizátor, malé vyskakovacie okno, ktoré dokáže uprednostniť maximálny výkon alebo dlhšiu výdrž batérie a tiež napríklad optimalizovať RAM a potlačiť otravné notifikácie počas toho, keď vašu pozornosť potrebuje jedna z náročných úrovní. Hodiť sa môže tiež pohodlnejšie vytváranie screenshotov a nahrávanie diania na obrazovke, voliteľne skombinované s pohľadom na vás cez prednú kameru. Priaznivci Twitchu a streamovania hier určite vedia, o čom hovorím. 

Je tu aplikácia Imaging Edge Mobile prenášajúca zábery z fotoaparátov a kompaktov Sony a tiež aplikácia pre vzdialené hranie na vašej domácej PlayStation, no z nich asi na zadok nepadnete, podobne ako z AR postavičiek vo virtuálnej realite a automatického vytvárania krátkych videí v Movie Creatore. 

Najzaujímavejšou aplikáciou tak bude Cinema Pro. Ide o nástroj pre nahrávanie videí, no s možnosťami pre profesionálov. Až takými, že bežného používateľa skôr odradí pre svoju zložitosť. Okrem maximálne 4K rozlíšenia tu viete pracovať aj s ISO, časom uzávierky, manuálnym zaostrovaním a frekvenciou obrazu. Natvrdo sa dá vybrať jeden z troch objektívov. Ideálnym doplnkom k nej bude určite statív, pretože tu sa už nebavíme o bežných dovolenkových momentkách. 

Na tie poslúži bežná aplikácia Fotoaparát, ktorú zo smartfónov Sony dobre poznáme. Musím pochváliť, že má hneď na základnú obrazovku vyvedené všetko potrebné: prepínanie na predný fotoaparát, korekciu expozície aj teploty farieb, všetky manuálne nastavenia (uzávierku, autofokus, ISO atď.) aj blesk a populárny Bokeh.

Pod tlačidlom Režim tak zostáva len Spomalený záber, Panoráma a pár zbytočností ako AR Efekt. 

Samozrejme, tlačidlom vedľa spúšte môžete prepínať medzi kompletnou trojicou zadných objektívov. A je to trojica, na ktorú sme čakali a v porovnaní s konkurenciou nesmie chýbať. 

Výpočet začína 12-megapixelový hlavný fotoaparát, ktorý sa nehrnie do mega vysokého rozlíšenia, no senzory Sony sú hojne vyhľadávané aj inými značkami, takže môžeme právom očakávať to najlepšie. Aspoň, kým obraz prejde 26 mm objektívom so svetelnosťou f/1.6, s optickou aj elektronickou stabilizáciou na čip a nezasiahne doň softvérový postprocesing, za ktorý už každý výrobca zodpovedá sám. 

V zálohe je aj, opäť opticky stabilizovaný, 52 mm teleobjektív zaručujúci dvojnásobné priblíženie (12 Mpix, svetelnosť optiky f/2.4) a širokouhlý objektív. 

Som rád, že aj on ponúka 12 Mpix, na rozdiel od Huaweiu aj Samsungu má tak celá trojica rovnaké rozlíšenie. Hoci séria Galaxy S10 má na širokáči rovno 16 Mpix a Huawei P30 Pro dokonca 20 Mpix aj s automatickým zaostrovaním, ktoré zvyšku sveta chýba. Sony teda papierovo mierne zaostáva, vy ste však určite zvedaví na celkovú kvalitu záberov. 

Oproti predchádzajúcim Xperiám pozorujem výrazne vernejšie farby a viac detailov, ktoré kedysi zvykli miznúť v prílišnej kompresii. V poriadku je aj kontrast. 

Dokonca sa mi zdá, že širokouhlý objektív s logicky nižšou svetelnosťou drží krok úspešnejšie než na iných smartfónoch a zábery z neho nie sú až o toľko tmavšie. 

Dve výčitky tak môžu smerovať len k niekedy zmätočnej expozícii a nočným fotografiám. Niektoré zábery oblohy boli poriadne prepálené. Možnosť aktivovať HDR totiž máte len v manuálnom režime (čo je vlastne stále pomerne poruke), základnom o jeho použití rozhoduje výlučne automatika a tá niekedy radšej zvolí iný režim. Ak by som mal možnosť natvrdo zapnúť HDR alebo dokonca uložiť fotku s ním aj bez neho ako na iPhonoch, bol by som spokojnejší. 

No a nočné zábery? Tie rozhodne nie sú zlé, len mám pocit, že Samsung, Huawei a Google Pixely so špeciálnymi nočnými režimami Sony o krok odskočili. Základ je dobrý, AI pomocníci konkurencie by dokázali surový základ ešte viac okoreniť. To vlastne platí aj pri záberoch cez deň.

Fotografie s Bokeh efektom naopak znesú aj najprísnejšie nároky, hoci separácia náročných objektov ako vlasy a listy nie je vždy bezchybná, takže skúšajte nacvakať viac záberov. Predná kamera ponúka dobré výsledky, ale 8 Mpix rozlíšenie sa vám v roku 2019 môže máliť. 

Pri nahrávaní videí je možné používať optickú stabilizáciu (základ a tele objektív) aj v 4K rozlíšení (30 fps), no režim 4K 60 fps chýba úplne. To kritizujeme na Huaweioch, takže musíme aj tu. Dostupný nie je v základnej ani Cinema Pro apke a úprimne nerozumiem, prečo. Snapdragon 855 ho predsa zvláda. Druhý názor kolegu Richarda na kvalitu fotoaparátov hľadajte v článku Takto fotí Sony Xperia 1.

Prekvapil ma tiež pohľad do krabice od telefónu. Xperia 1 totiž nemá klasický 3,5 mm jack, no dostanete k nej slúchadlá ukončené takýmto 3,5 mm konektorom. Pripájať ich budete musieť cez dodávanú redukciu. Na jednej strane je to škoda a Sony mohlo zákazníkom darovať rovno USB-C slúchadlá, na druhej zas redukcia poteší audiofilov s vlastným headsetom.  

Pri filmoch a hudbe môžete využiť aj zabudované stereo reproduktory, ktoré sú chránené a nenarúšajú odolnosť voči vode podľa štandardu IP65/68. V hrách a pri videu môžete tlačidlami + a - na boku aktivovať aj tzv. dynamické vibrovanie, kedy sa vibračný motorček hlási podľa tónov hudby, no veľký zmysel v ňom nevidím. 

Len 3300 mAh batéria vo mne vzbudzovala obavy. Má totiž o 100 mAh menej ako Galaxy S10 a o rovných 900 mAh menej než Huawei P30 Pro, navyše v kombinácii s teoreticky energeticky náročnejším 4K displejom. 

Výdrž na jedno nabitie je však skôr prekvapením, môj čas s rozsvieteným displejom pravidelne atakoval 5 a pol hodiny aj s každodennou minimálne polhodinkou navigovania po Bratislave cez Waze. Rozhodne to nie sú žiadne špičkové hodnoty, no nikdy som nemal problém potiahnuť celý pracovný deň. 

Samozrejme, pri sledovaní 4K videí cez YouTube, Netflix alebo Amazon budú percentá klesať oveľa rýchlejšie. Dlhšie 25 minútové 4K video cez Wi-Fi vytiahlo z batérie približne 6 % energie. Dobíjanie cez dodávaný 18 W adaptér je expresné, na 50 % vám stačí len 30 minút a doplna sa Xperia 1 dobije za 1 hodinu a 45 minút. 

Výhody

+ široký pomer 21:9 znamená pohodlnejšie držanie v ruke

+ jemnejší (teoreticky) 4K displej než konkurencia

+ slušná výdrž batérie aj pri malej 3300 mAh batérii

+ solídny fotoaparát, tele a širokouhlý objektív

+ OLED displej s ambientným zobrazením

+ rýchle a bezdrôtové nabíjanie

Nevýhody

- 4K nemusí bežať so všetkými aplikáciami

- pomer strán 21:9 je pri videách 16:9 nezmyselný, plné 4K videá (16:9) budú s čiernymi pruhmi

- nočné fotografie na špeciálne režimy v Pixeloch, Huaweioch a Samsungoch nestačia

- predná kamera len s 8 Mpix rozlíšením

- "Bočný snímač" sa aktivuje veľmi kostrbato, je to premrhaná príležitosť

- umiestnenie vypínača a regulácie hlasitosti prekáža držiakom v aute

Orientačná cena: 949 eur

Záver

Najnovší počin od Sony má rozhodne šancu uspieť. Dostal výkonný Snapdragon 855 a 6 GB RAM, takže sily má na rozdávanie. Zbavil sa nadváhy svojich predchodcov, zoštíhlel a nechýba mu rýchle nabíjanie, vodeodolnosť ani stereo reproduktory. 

Konkurenciu už dobehli aj fotoaparáty, k základnému sa totiž pridal teleobjektív a širokouhlá optika, ktorá žiadnemu zaujímavému smartfónu z roku 2019 nesmie chýbať. 

Oproti ostatným skúša zaujať obrazovkou s pomerom strán 21:9. Ruku na srdce, na videá je to stále hlúposť a rečami o Netflixe a Amazone na mobilnej obrazovke sa radšej opiť nenechajte. Xperia 1 sa však s takýmto displejom výborne drží v ruke. A 4K rozlíšenie ostatné značky nemajú, hoci nie je úplne jasné, kedy ho systém využíva naplno, a kedy nie. 4K displej vo formáte 16:9 by mi dával väčší zmysel, ale ak hľadáte niečo iné, vrátane alternatívy k EMUI, One UI a iPhonom, konečne dostávate na výber. 

Treba však pripomenúť, že v kvalite fotoaparátov, výdrži batérie a ďalších pár špeciálnych funkciách sa Sony na svojich konkurentov stále pozerá z druhej lavice. 

Skúšobné fotografie z mobilu:

 Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Sony Xperia 1.


 

Diskusia k článku:

viperman28.07.2019 - 12:58 Trvalý odkaz

sledovanie 21:9 videi z netflixu na tomto mobile zmysel ma kedze viac ako polovica obsahu tam su tituly v 21:9 :) ostatne telefony co su na trhu ziadny nie je uz 16:9 cize uplne kazdy mobil s vynimkou stare xz premium ktora ma 16:9 bude mat cierne pruhy.... to by som spomenul ako negativum pri kazdom mobile ked uz toto, no a xperie ako aj tato patria co sa tyka vydrze patrili a patria k najlepsim na trhu, na inych serveroch vychvalili aj fotak (na touchit hlavne fotak cez den) :) za mna spokojnost a sony sa dotiahlo hore ku konkurencii... len skoda toho displeja resp mne by vyhovovali t 2 taketo mobily a jeden s konzervativnym dipslejom aj 16:9 :) momentalne pozeravam netflix dost casto ked cestujem a ten mobil ma 18:9 a cierne pruhy riesim ze to natiahnem na cely displej.. :)

Celá diskusia 1 príspevok