Samsung Galaxy Z Flip5 - vydarená evolúcia

Recenzia ďalšej generácie véčka s tentoraz veľkým 3,4'' vonkajším displejom, 6,7'' vnútornou ohybnou obrazovkou, vylepšeným pántom, výkonným hardvérom, solídnymi fotoaparátmi a slušnou výdržou batérie.

Už pred oficiálnym uvedením tohtoročných nových skladačiek od Samsungu bolo prezradené, že Galaxy Z Flip5 prinesie oveľa väčší vonkajší displej v štýle, ako má napríklad Motorola Razr 40 Ultra. 

Na novom Flipe ale fotoaparáty nie sú súčasťou obrazovky, a tak vám neprekážajú v aplikáciách, kde by mohli občas prekrývať nejaký dôležitý prvok. Veľký externý displej bol presne to, čo som oceňovala na Motorole Razr 2022. Možnosť spustiť takmer akúkoľvek aplikáciu aj bez otvorenia telefónu, bolo oproti Flip4 veľkou výhodou. 

To sa s príchodom piatej generácie Flipu zmenilo a sily sa vyrovnali. Dalo by sa povedať, že teraz má Samsung pred Motorolou dokonca trošku náskok. Vďaka Good Lock od Samsungu už aj na Flip5 spustíte akúkoľvek aplikáciu. Páči sa mi aj možnosť širokého prispôsobenia vonkajšej obrazovky podľa vlastných predstáv a na výber je množstvo prehľadných a užitočných widgetov.

Predný displej podporuje odomknutie pomocou čítačky odtlačkov, čo je super a môžete to využiť napríklad pri bezkontaktnej platbe, kedy nemusíte telefón otvárať. Stačí ho vybrať z vrecka, odomknúť čítačkou a zaplatiť. Cez Good Lock si totiž na predný displej viete pridať aj Google Peňaženku či Stocard, kde máte uložené vernostné karty. Ich použitie pri platení je bez nutnosti otvárania telefónu oveľa komfortnejšie.

Zoštipnutím displeja sa zobrazia všetky widgety, ktorá na vonkajšom displeji používate a rýchlo tak môžete medzi nimi prepínať. Slajdnutím doprava zobrazíte doručené notifikácie, posunutím prsta do opačnej strany rolujete medzi miniaplikáciami. Potiahnutím zhora nadol sa dostanete k prepínačom služieb a jasu. 

K jasu malá poznámka. Oproti minuloročnej generácii skladacích smartfónov si tá tohtoročná polepšila. Na vnútornom aj vonkajšom displeji je maximálny jas vyšší, no na externej obrazovke je ešte vyšší než na vnútornej a naozaj aj za slnečného dňa nemáte s čítaním správ žiadny veľký problém. 

Na výber máte pri úprave vzhľadu externého displeja viacero rôznych skinov a pridať si môžete aj vlastný. Možnosti úprav sú široké a na každú príležitosť alebo náladu si prepnete ten správny. 

Natívne povoľuje Samsung na vonkajšom displeji len niekoľko aplikácií vrátane Google máp, WhatsAppu, Správ či Netflixu a YouTube. No pozeranie videí na malom displeji je skôr príležitostná záležitosť než niečo, čo považujem za úžasné. Pomocou predného displeja a zobrazenej QWERTY klávesnice viete odpísať aj na správy. 

Ako som spomínala, pokiaľ si nainštalujete z Galaxy Store apku Good Lock, môžete si na samostatný widget pridať odkaz na ktorúkoľvek apku tretej strany a bez väčších obmedzení ju spustíte aj na malej obrazovke. Nie všetky sú optimalizované, a tak sa môže stať, že zobrazenie môže mať chyby alebo nebude úplné, no predpokladám, že to vývojári časom doladia. 

Skrátka, externý displej je medzigeneračne najväčším vylepšením a ak niekto uvažuje o skladacom véčku, môže byť hlavným dôvodom na kúpu Galaxy Z Flip5. Výrazného vylepšenia sa dočkala aj konštrukcia, konkrétne pánt, vďaka ktorému je medzi zloženými displejmi takmer nebadateľná medzera. Vyzerá to esteticky oveľa lepšie a medzi displeje sa nedostanú žiadne väčšie nečistoty, no aj pri držaní v ruke mám z päťky lepší pocit než zo štvorky. 

Už dlhé mesiace používam spolu Galaxy Z Flip4 a Fold4, predtým so si kúpila Galaxy Z Flip3. So skladačkami Samsungu mám tak dlhodobé skúsenosti a môžem úprimne povedať, že s každou novou generáciou sa Samsung posúva o krok vpred. Na testovanie Flip5 som tak bola veľmi zvedavá. Nesklamal.

Všetky výhody ohybného displeja a kompaktných rozmerov nájdeme aj v tohtoročnej novinke. Ide o štýlový smartfón, ktorý má inú cieľovú skupinu než Fold, ten ocenia skôr používatelia, ktorí potrebujú veľkú obrazovku na produktivitu. 

Flip skryjete do predného vrecka nohavíc, nezaberá miesto v kabelke a cez FlexCam ho využijete pri snímaní fotografií, videí, videohovoroch a podobne. Fanúšikovia selfie určite ocenia, že sa môžu zosnímať oveľa kvalitnejším hlavným fotoaparátom než vnútornou kamerou. A k dispozícii máte aj širokouhlý objektív na skupinové zábery. Predný displej poslúži aj ako náhľadová obrazovka pre vami fotografovanú osobu, ktorá tak vidí, ako na zábere vyzerá. 

Flex Mode zasa umožňuje pri otvorení na 90° uhol mať na spodnej časti vnútornej obrazovky ovládacie prvky. Hodí sa to napríklad pri pozeraní YouTube videí alebo počúvaní hudby. Ohybný displej v telefóne neslúži iba na zmenšenie rozmerov pri zaklapnutí, ale má aj funkčné a praktické využitie, ktoré vám môže na obyčajných telefónoch neskôr chýbať. 

O podrobných parametroch Galaxy Z Flip5 sa tu nebudem rozpisovať, nájdete ich v našom tradičnom základnom infe. Len spomeniem, že vnútri pracuje výkonný čipset Snapdragon 8 Gen 2 spolu s 8 GB operačnou pamäťou RAM. Na všetky bežné aj náročnejšie úlohy to stačí, nemala som problém so žiadnym zadrhávaním alebo oneskorenými reakciami. 

Malé prehrievanie sa vyskytlo pri využívaní Flipu ako hotspotu, dlhej navigácii alebo dlhšom fotografovaní. No nebolo to nič výrazné, čo by som považovala za extra mínus. Čipset od Qualcommu má prívlastok for Galaxy, čo znamená, že je vyladený špeciálne pre produkty Samsungu. Prejavuje sa to na rýchlosti a plynulosti systému One UI, nižšej energetickej náročnosti pri niektorých úlohách a pri kvalite spracovávania fotografií. 

Tento rok kapacita úložiska začína na 256 GB, nie 128 GB ako vlani. Čo považujem za dobrý krok. Ak ste využili predobjednávku, získali ste dokonca v cene nižšej pamäťovej verziu vyššiu, teda 512 GB. To je pri Flipe maximum, 1 TB úložisko ostalo výsadou Foldu. Slot na microSD karty už tradične nenájdeme, a tak si pred kúpou premyslite, aká kapacita bude pre vás vhodná. Aby ste zbytočne nepreplatili alebo naopak neľutovali, že ste mali zvoliť vyšší variant. 

V šuplíku na SIM kartu nájdeme len jeden použiteľný slot, ak chcete dual SIM, musíte si aktivovať elektronickú SIM kartu, teda eSIM. Tá sa hodí aj pri cestách do zahraničia, kedy si ešte pred príchodom do destinácie kúpite cez internet vhodný program zahraničného operátora, aktivujete elektronický profil a po príchode môžete hneď používať vybrané služby. Nadefinovaných totiž môžete mať viacero profilov eSIM a medzi nimi podľa potreby prepínať. 

Fotoaparáty sa papierovo oproti Flip4 nezmenili, no výrobca pri uvedení novinky upozornil, že obrazový snímač Isocell je tu nový, rovnaký ako v sérii Galaxy S23. Rozlíšenie teda rovnaké, snímače ale nové. 

Čo sa nezmenilo, sú objektívy. Hlavný opäť disponuje clonovým číslom f/1.8 a optickou stabilizáciou obrazu, širokouhlý ponúka 123° uhol záberu a stále mu chýba automatické zaostrovanie. Škoda, našlo by svoje využitie hlavne pri makro záberoch. Tie sú podľa mňa slabinou všetkých prémiových modelov Samsungu. 

Kvalita snímok i videí je veľmi dobrá. Neočakávajte výsledky ako pri prémiových produktoch radu Galaxy S23, najmä pri približovaní, ale v segmente ohybných telefónov je na tom Flip5 veľmi dobre. Zvyčajne som fotila na automatiku s pomerom strán 4:3. Nepreferujem 16:9, pretože ide o orezané zábery, takto mám na snímke viac detailov.

Príjemne prekvapilo farebné podanie fotografií zo širokouhlého objektívu, ktoré sa od hlavného fotoaparátu výrazne farbami nelíšili. Konzistentnosť sa mi páčila. Takisto nočný režim. Zvyčajne som nechala softvér, nech si robí čo chce a ako uzná za vhodné a s výsledkom som bola spokojná. Nemám rada, ak sú nočné snímky veľmi presvetlené, lebo potom sa z nich vytráca čaro noci. 

No ak potrebujete nejaký objekt výraznejšie presvetliť a bez nočného režimu je výsledok veľmi tmavý, odporúčam tento režim použiť. Ako pracuje softvér pri spracovaní tmavých miest v zlých svetelných podmienkach, si môžete pozrieť na fotografiách balkóna s mačkou. Na prvej snímke ani mačku nenájdete, vlastne ani balkón. Na druhej je síce plno šumu, ale vidíte množstvo detailov. 

Stabilizácia videa je veľmi dobrá, nie úplne dokonalá, ale stačí. Maximom pri nahrávaní zadným 12 Mpix fotoaparátom i vnútornou 10 Mpix kamerou je 4K so 60 fps. So zapnutou super stabilizáciou je ale 4K už nedostupné, vybrať musíte medzi Full HD a QHD záznamom. 

Kvalita vnútornej 10 Mpix kamery neohúri a využijete ju najmä na video hovory pri režime Flex. Ocenila by som, ak by ju Samsung v niektorej z ďalších generácií Flipu skryl pod displej tak, ako to má Fold. Nielenže zbytočne kazí vzhľad vnútornej obrazovky, ale nalepená fólia na displeji je pri kamere vystrihnutá, zhromažďujú sa tam čiastočky nečistôt a po mesiacoch používania sa v tých miestach začne fólia odlepovať. 

Nevyzerá to dobre. Po asi pol roku sa mi na Flipe4 (a predtým aj na Flip3) začala odlepovať fólia aj v mieste ohybu, tak som ju po konzultácii so servisom Samsungu strhla dole a používam Flip4 bez fólie. Počas prvého roka od kúpy máte možnosť nechať si v autorizovanom servise bezplatne nalepiť novú fóliu. Ja ju tam síce stále nemám, no ostatným odporúčam radšej si ju nalepiť. Ak chcete mať pokojnejší spánok. 

Ohyb displeja je stále viditeľný a pod prstom aj cítiť. Nie je to nič, na čo sa nedá zvyknúť, ale zrejme si budeme musieť ešte nejaký rok počkať, kým ho Samsung vylepší tak, ako svoj pánt. Konštrukcia je vode odolná, spĺňa certifikáciu IPX8, takže zvládne aj ponorenie do sladkej vody. 

Certifikovanú odolnosť voči prachu vzhľadom na konštrukčné riešenie zatiaľ nezískala, no pohľad na video s testom otváracích cyklov, kedy Flip5 dávali počas neho aj do vrecka s prachom, múkou a vajíčkami napovedá, že vydrží naozaj veľa. 

Kapacita batérie sa oproti Flip4 nezmenila, výrobca opäť použil 3700 mAh akumulátor a rovnaká je aj rýchlosť nabíjania. Stále iba 25 W. Takže nič nové. Jeden deň aj pri vyššej záťaži dáte bez väčších problémov, pokiaľ ste slabší používateľ alebo je víkend, pokojne môžete nabíjať každý druhý deň. 

Nabíjačka nie je súčasťou balenia, takže buď použijete niektorú starú, čo máte doma, alebo investujete do kúpy novej. Z nuly do 100 % trvá nabitie približne 75 minút. Ak nabíjate pri poklese kapacity na 20 % ako ja, telefón bude na nabíjačke necelú hodinku. Nabíjať môžete nielen káblom, ale aj bezdrôtovo a Flip5 využijete aj na reverzné nabitie kompatibilných smartfónov a príslušenstva. Napríklad smart hodiniek a slúchadiel. 

Zabudnúť nesmiem ani na dlhoročnú softvérovú podporu, ktorá patrí medzi najdlhšie na trhu. Samsung sľubuje štyri veľké aktualizácie systému a päť rokov dodávania bezpečnostných záplat. Narozdiel od niektorej konkurencie posiela na svoje modely záplaty pravidelne, každý mesiac. 

Pokiaľ vás niečo zaujíma a nevenovala som sa tomu v recenzii, napíšte v diskusii pod príspevkom na našom Facebooku. Pre určité problémy je diskusia na našom webe pod článkami dlhodobo vypnutá a neprihlásite sa. Alebo mi cez Facebook Fony.sk napíšte správu. 

Orientačná cena: od 1199 eur (256 GB)

Výhody:

+ veľký vonkajší displej a široké možnosti jeho úprav

+ vďaka Good Lock spustíte na vonkajšom displeji akúkoľvek apku

+ vysoký maximálny jas displeja

+ vylepšená konštrukcia s minimálnou medzerou medzi displejmi

+ výkonný hardvér

+ kvalitné fotoaparáty

+ výhody FlexCam a Flex Mode

+ kompaktné rozmery

+ certifikácia IPX8

+ napriek lesklej konštrukcii nezachytáva odtlačky

+ rýchly systém

+ dlhoročná softvérová podpora

Nevýhody:

- pomalé "rýchle" nabíjaní

- ohyb na vnútornom displeji je stále výrazný

- niekomu môže chýbať teleobjektív

- širokouhlý objektív nezaostruje

- nedostupný režim DeX

- ochranná fólia na vnútornom displeji sa zvykne po čase odlepovať

Záver

Samsung Galaxy Z Flip5 je podľa mňa aktuálne najlepší smartfón s véčkovou konštrukciou a ohybným displejom na trhu. Veľký vonkajší displej už poslúži na spustenie takmer akejkoľvek aplikácie bez nutnosti otvoriť telefón, medzera medzi displejmi je už minimálna a spoľahnúť sa môžete na kvalitné fotografie a videá. 

Štýlové véčko sa bez problémov zmestí do vrecka nohavíc a ak si zvyknete na výhody režimov FlexCam a Flex Mode, na bežných smartfónoch vám môžu neskôr chýbať. Na prednom displeji môžete využiť široké možnosti úprav dizajnu i mini aplikácií a hanbiť sa nemusíte ani za kvalitu fotografií a videí. Niekomu môže vadiť len 25 W nabíjanie a približne jednodňovú výdrž, no ani top modely série Galaxy S23 na tom nie sú výrazne lepšie. Rozdiel medzi 25 W a 45 W nabíjaním nie je podľa mojich skúseností markantný. Vyberať môžete zo štyroch pastelových farieb a svoj štýl môžete prejaviť aj vhodným obalom. 

Skúšobné fotografie:

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu