Motorola Razr 2022 - vylepšená žiletka

Recenzia véčkového androidu s ohybným 6,7'' displejom, výkonným hardvérom, veľmi slušným 50 Mpix fotoaparátom a veľkým 2,7'' vonkajším displejom.

Smartfóny s vyklápacou konštrukciou a ohybným vnútorným displejom sú na našom trhu už niekoľko rokov. Po tom, čo Samsung uviedol na svet svoj prvý Galaxy Flip, sa pridali aj niektorí ďalší výrobcovia. 

 Ak sa vám tento typ telefónu páči, okrem Samsungu si môžete na Slovensku kúpiť aj Huawei P50 Pocket a staršiu Motorolu Razr, ktorá vrátila späť legendárny model "žiletky". V auguste uviedla Motorola už tretiu generáciu svojej vyklápačky, ktorá vychytala niektoré muchy predchodcov. 

Od predchádzajúcej Motoroly Razr 5G (recenzia) sa líši výkonnejším čipsetom, mierne väčším vnútorným displejom, vylepšenými fotoaparátmi (pribudol širokouhlý objektív), vyššou kapacitou pamätí a silnejšou batériou s rýchlejším nabíjaním.  

Zmenil sa aj dizajn, zmizla výrazná brada. Aktuálne používam Samsung Galaxy Z Flip4 (recenzia), a tak budem trošku obidva modely porovnávať. Razr 2022 (základné info) je oproti Samsungu mohutnejší, váži o 12 gramov viac, o 8 mm širší a bočné steny sú skosené, jemne sa zužujú. Napriek takmer rovnakej veľkosti uhlopriečky je vnútorný displej Samsungu mierne dlhší.  

Motorola je citeľnejšie širšia, čo je  pri držaní v ruke poznať, no niekomu to môže vyhovovať viac než úzka konštrukcia Flipu4. Motorola je skrátka možno viac vhodná do veľkej mužskej ruky než véčko od Samsungu, ktoré podľa ohlasov z môjho okolia viac imponuje ženám. 

 

Je však vidno, že Samsung má dlhšiu skúsenosť s vývojom skladacej konštrukcie. Jeho pánt je pevný a použiteľný takmer v každom uhle do 180°. Zato Motorole sa konštrukcia pri pánte v otvorenom stave 90° dosť kýva, najmä horná časť. A nedrží otvorená v každom uhle ako pri Samsungu. Ak sa snažíte mať otvorenú konštrukciu okolo 90°, žiadny problém, ale pri snahe o iný uhol sa telefón buď úplne otvorí alebo zaklapne. 

 

Navyše, výhodou Samsungu je certifikovaná odolnosť voči vode IPX8, teda Z Flip4 zvládne aj ponorenie pod vodnú hladinu (sladká voda) do hĺbky 1,5 metra počas 30-tich minút. S Motorolou Razr 2022 to neskúšajte, vydrží však jemné ošplechnutie vodou, napríklad jemný dážď alebo telefonovanie počas sneženia. Odolnosť proti prachu vzhľadom na typ konštrukcie ani pri jednom telefóne nečakajte.

 

Čítačka odtlačkov je umiestnená v pravej bočnej stene, funguje rýchlo a presne. Dvojitým poklepaním vyvoláte mini panel s obľúbenými aplikáciami pre ich rýchle spustenie. Slúži aj na odomknutie vonkajšieho 2,7'' OLED displeja, ktorý je hlavnou výhodou Motoroly oproti 1,9'' externej obrazovke Samsungu. Má pomer strán 4:3 a je oveľa viac využiteľnejší. Ide o takmer plnohodnotný displej, nielen informačnú obrazovku. Spustíte si tam väčšinu aplikácií, vrátane internetového prehliadača, navigácie alebo YouTube. 

 

Len niektoré aplikácie nie sú na tak malý displej prispôsobené a potom je jednoduchšie a pohodlnejšie otvoriť telefón a pokračovať na veľkom vnútornom displeji. Cez vonkajšiu obrazovku ale zvládnete oveľa viac vecí než na véčku od Samsungu. 

 

Viete si tam pridať štyri ďalšie obrazovky, vrátane rýchlej voľby kontaktov a obľúbených aplikácií. Sladnutím po displeji zhora nadol sa zobrazí panel rýchlych nastavení s množstvom funkcií, potiahnutie prsta zdola nahor vyroluje notifikačnú lištu. Ak chcete odpovedať na správu, zobrazí sa vám plnohodnotná klávesnica. 

 

Samozrejmosťou je možnosť využiť vonkajší displej aj pri fotografovaní. Selfie vytvoríte aj bez otvorenia konštrukcie, pričom máte k dispozícii prístup k nastaveniam fotoaparátu vrátane režimov a nechýba prepnutie na širokouhlý objektív. Na vonkajšom displeji sa môže vidieť aj osoba, ktorú fotografujete pri s otvoreným telefónom, slúži ako náhľad. 

 

Medzera medzi zatvoreným displejom je menšia než pri Samsungu a v otvorenom stave je miesto ohybu takmer neviditeľné a nie je na dotyk skoro cítiť. No displej nie je pri Razr úplne narovnaný, ale ostáva mierne ohnutý. Pri bežnom používaní to až tak nevidno, pri pohľade z boku je však rozdiel v otvorenom stave vidno. 

Výkonu má Motorola Razr 2022 na rozdávanie. Zabezpečí ho 4 nm čipset Snapdragon 8+ Gen 1 spolu s 8 GB operačnou pamäťou. Na vybraných trhoch sa predáva aj 12 GB verzia. Na test prišiel model s 8 GB RAM a 256 GB úložiskom, taký sa oficiálne predáva aj na slovenskom trhu. Slot na microSD kartu telefón nepodporuje. 

Vložiť môžete len jednu nanoSIM kartu, prípadne sa dá využiť ešte eSIM. V tom prípade máte z Motoroly dual SIM. 

Vnútorný displej podporuje pri bežnom používaní adaptívnu zobrazovaciu frekvenciu až do 120 Hz, nastaviť si môžete napevno ja 60 Hz, ak by ste chceli šetriť batériu. Veľký rozdiel v spotrebe som ale nezaregistrovala. V hernom režime je maximom 144 Hz, vysokú obnovovaciu frekvenciu ale využijete iba pri kompatibilných hrách. 

V telefóne beží operačný systém Android 12 s prostredím MYUX 4.0. nechýbajú tak známe a obľúbené Moto funkcie, ako je Moto obrazovka, rýchle spustenie svietidla zatrasením, zapnutie fotoaparátu otočením zápästia a rôzne gestá. V Moto aplikácii si viete prispôsobiť vzhľad prostredia podľa vlastných predstáv. 

Nechýbajú stereo reproduktory s veľmi pekným zvukom a podporou Dolby Atmos. Ten si viete upraviť tak, aby bol nastavený podľa toho, aký žáner počúvate alebo či práve pozeráte film. 

Aktualizácie nie sú, bohužiaľ, silnou stránkou Motoroly. Napriek tomu, že množstvo výrobcov už na svoje telefóny sprístupnilo Android 13, Razr 2022 stále beží s dvanástkou a októbrovými  bezpečnostnými záplatami. 

Napriek tomu, že bol koniec decembra. Hlavne, že v Nastaveniach v časti Aktualizácia systému si môžete prečítať, ako veľmi sú aktualizácie dôležité a prečo by ste mali telefón aktualizovať. Zákazník by možno aj rád mal najnovší softvér, no nemá ako. 

Za čo sa Motorola Razr 2022 nemusí hanbiť, je fotoaparát. Tvorí ho hlavný 50-megapixelový so svetelnosťou f/1.8, PDAF zaostrovaním a optickou stabilizáciou obrazu, ktorému sekunduje 13 Mpix širokouhlý so 120° uhlom záberu, ktorý využijete aj na makro zábery s nahrávaním Full HD videí pri 60 fps. Hlavný snímač zvládne aj 8K videá. 

V malom výreze vnútorného displeja sa nachádza 32 Mpix kamera s Full HD videom, ktorú využijete najmä pri videohovoroch a pracovných video konferenciách. Kvalitnú selfie si viete, vďaka sekundárnej vonkajšej obrazovke, zhotoviť aj pomocou hlavného 50 Mpix fotoaparátu.

 

Výsledné fotografie sú veľmi slušnej kvality, častokrát boli lepšie než keď som rovnakú scénu fotila Flipom4 od Samsungu. Aj farebné podanie bolo vernejšie. Vydarené zábery boli aj zo širokouhlého objektívu a páčili sa mi aj nočné snímky, ktoré boli presvetlené tak akurát. Na veľkom monitore počítača však už bolo miestami vidno zlievanie detailov a digitálny šum. 

Pri snímaní blízkych objektov zrejme oceníte automatické zaostrovanie na širokouhlom objektíve, no s výsledkom som nebola vždy spokojná. Zvyčajne som jeden objekt musela snímať na viackrát a z viacerých fotografií si vybrať podľa mňa ten najlepší. Zaostrovanie zblízka nefungovalo tak, ako som očakávala. 

 

Portrétový režim je slušný, ale nie vždy si softvér dokázal poradiť. Občas bolo rozostrené aj to, čo malo ostať ostré. Pri snímaní môžete vonkajší displej využiť na zobrazovanie animácií, ktoré upútajú pozornosť a rozosmejú fotografovanú osobu. Vtedy je aj úsmev na fotografii prirodzenejší. 

Medzi množstvom režimov nájdeme zaujímavý režim Zvýraznená farba a Duálne snímanie, kedy sa využíva predný a zadný fotoaparát naraz. Obidva režimy viete využiť aj pri nahrávaní videí, ale maximom je vtedy Full HD rozlíšenie. 

Výhodou Motoroly Razr 2022 je podpora prostredia Ready For, teda obdoba DeX od Samsungu. To ale napríklad véčko Galaxy Z Flip4 prekvapivo nepodporuje. Véčko od Motoroly však viete šikovne prepojiť s externým displejom a využívať pri práci s telefónom a jeho aplikáciami väčšiu obrazovku. 

Výdrž na jedno nabitie je približne jeden deň, pričom 3500 mAh batériu nabijete iba káblom, bezdrôtové nabíjanie, ktoré Flipu4 od Samsungu nechýba, tu nenájdeme. Samsung má o 200 mAh silnejší akumulátor, ale o 5 W slabšie nabíjanie. 

Veľké rozdiely vo výdrži a rýchlosti nabíjania ale nie sú. Obidva telefóny sa nabijú za necelú hodinu, Motorola o pár minút rýchlejšie. Pomocou optimalizovaného nabíjania, ktoré sa učí zvykom používateľa, si môžete predĺžiť životnosť batérie. Rýchlonabíjačka súčasťou balenia Motoroly. Majitelia Samsungu si musia nabíjačku dokúpiť. Ak náhodou doma už jednu 25 W nemajú. 

Výhody:

+ výborne využiteľný vonkajší displej

+ vnútorný displej s takmer neviditeľným ohybom

+ výkonný hardvér

+ veľmi slušný hlavný fotoaparát

+ kvalitné stereo reproduktory

+ rýchly systém

+ podpora Ready For

+ rýchla a spoľahlivá čítačka odtlačkov

Nevýhody:

- otváracia konštrukcia nie je úplne pevná

- vnútorný displej ostáva mierne ohnutý

- makro a portrétový režim výsledkami občas sklamal

- chýba bezdrôtové nabíjanie

- široká konštrukcia nie je pohodlná pre každú ruku

- slabá softvérová podpora

- chýba certifikovaná vodeodolnosť (IPX8)

Orientačná cena: 1199 eur

Záver

Motorola Razr 2022 je výborné véčko s pekným dizajnom, pohodlným ovládaním a vydareným 50 Mpix fotoaparátom (aj keď nie bezchybným). Oproti konkurentovi Samsung Galaxy Z Flip4 je výraznou výhodou Motoroly veľká vonkajšia obrazovka, ktorú viete využiť ako plnohodnotný displej, kde si bez väčších problémov spustíte množstvo aplikácií. Napríklad aj navigáciu Waze, ktorá vám bude i pri zatvorenom telefóne hlásiť radary, obmedzenia a zmenu trasy. Nemusíte tak mať navigáciu spustenú na veľkej obrazovke, ktorá predsa len spotrebuje o niečo viac energie než menší 2,7'' displej. O výkon sa obávať nemusíte, zamrzia však oneskorené aktualizácie. Na tom by mohol výrobca zapracovať.

Skúšobné fotografie: 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu