LG G8S ThinQ - nedocenený makač

Recenzia výkonného 6,2'' androidu s tromi fotoaparátmi, odomykaním dlaňou, bezdrôtovým nabíjaním aj stereo reproduktormi.

Mobilnej divízii spoločnosti LG sa už nejaký ten štvrťrok nedarí. Kým bielu techniku tejto značky kupuje stále viac ľudí, so smartfónmi je to presne naopak.

Nedá sa však povedať, že je to spôsobené nízkou kvalitou zariadení. Tie ostávajú verné tradičným hodnotám (rovný displej, audio jack, stará známa nadstavba, čítačka odtlačkov vzadu), nezabúdajú však ani na experimentovanie s novými funkciami. Nesmieme napríklad zabudnúť na to, že práve LG je priekopníkom medzi širokouhlými foťákmi v mobiloch.

Teraz to zas výrobca skúša popri odomykaní odtlačkom prsta či tvárou aj odomknutím telefónu pomocou dlane. G8S ThinQ nezaostáva ani v odolnosti voči vode, vo výkone (Snapdragon 855) či bezdrôtovom nabíjaní. Skrátka, bola by škoda podceňovať či už samotného výrobcu, či tento konkrétny kúsok.

G8S ThinQ vs. G8 ThinQ

G8S má oproti drahšej G8-ke väčší displej (6,2 vs. 6,1 palca) s nižším rozlíšením (FHD+ vs. QHD+, teda 2,4 mil. oproti 4,5 mil. pixelov). Fotoaparáty oboch sú takmer rovnaké, akurát širokouhlý v G8S má 13 Mpix vs. 16 Mpix, jeho kvalita je aj napriek tomu  dobrá. Oba modely ponúkajú interné úložisko 128 GB rozšíriteľné pamäťovými kartami a RAM 6 GB. Keďže sa v oboch modeloch ukrýva 3500 mAh batéria (v G8S je len o 50 mAh viac), mrzí ma zbytočný nárast rozmerov (šírka 77 vs. 72 mm) a hlavne hmotnosti (184 g vs. 167 g).

Aj napriek viacerým nedostatkom ponúka slabší model G8S ThinQ predsa len jednu vlastnosť navyše - stereo reprodukciu zvukov. Napríklad pri sledovaní videí sa tak k spodnému reproduktoru pridáva aj horný (slúchadlo) a funguje to veľmi dobre.

Ak vás zaujímajú všetky overené parametre dnes testovaného kúsku, určite si prečítajte článok LG G8S ThinQ (základné info) s overenou tabuľkou parametrov. 

Najväčším lákadlom LG G8S ThinQ je priaznivá cenovka. Nám tento kúsok zapožičal Telekom, ktorý ho ponúka k paušálom v akýchsi mesačných splátkach, za plnú cenu sme ho našli napríklad aj v Alze, a to len za trochu viac než 500 eur. To znie dobre, že?


Nerozumiem, prečo LG k doteraz bežným názvom (G4, G5, G6...) pridal absolútne zbytočný prívlastok ThinQ (G7 ThinQ, G8 ThinQ, G8S ThinQ). Tento model pokojne môžeme vo voľnej reči nazývať G8S bez ThinQ, čo mi pripomína jedno vtipné meme:

V balení G8S nájdete okrem 16 W nabíjačky a kvalitných slúchadiel s ovládaním hlasitosti, tlačidlom a 3,5 mm koncovkou aj bezfarebný obal, ktorý chráni tento vodeodolný mobil aj pred nárazmi.

Z moderných vlastností chýba G8S čítačka odtlačkov v displeji. Lenže, zatiaľ som sa nestretol s takou, ktorá by fungovala tak rýchlo a spoľahlivo ako tie samostatné, či už dole pod displejom, v bočnej stene alebo vzadu. LG G8S teda ponúka odomknutie ukazovákom priloženým do stredu zadnej steny. Čítačku ľahko nahmatáte hlavne v spomínanom puzdre. Tým tiež chránite vystupujúce objektívy, hoci na tento účel by stačil podstatne tenší obal.


Vycentrované umiestnenie zadných fotoaparátov považujem za rozumnejšie než nevyvážené riešenie na nových iPhonoch a ďalších konkurentoch, ktoré po položení na rovnú podložku automaticky ležia na hrane objektívu. Ale to je drobnosť riešiteľná akýmkoľvek puzdrom.


V spodnej stene môžete počítať s USB-C konektorom aj 3,5 mm audio jackom, ktorý sa zo smartfónov pomaly vytráca. V hornej by ma potešil infraport, ale ten sa občas vyskytuje asi len na čínskych značkách (Honor, Huawei, Xiaomi).

Po rokoch sme sa konečne na smartfónoch LG zbavili vypínača v zadnej stene. Nájdete ho napravo, ako na mnohých Samsungoch. Ale prečo sa muselo v ľavej bočnej stene objaviť zákerné Google tlačidlo, to netuším. A ešte horšie je, že popri G8S som používal Samsung Galaxy Note, ktorý má vypínač pod ovládaním hlasitosti, takže som na LG stále namiesto zhasnutia obrazovky často omylom spúšťal Google sprievodcu.

Našťastie môžete správanie bočného tlačidla ovplyvniť a spúšťanie Google Asistenta po jednoduchom i dvojitom stlačení úplne zrušiť.

Ja som radšej priradil spúšťanie fotoaparátu nielen dvojitému stlačeniu hlasitosti nadol (čo nefunguje, ak počúvate hudbu), ale aj vypínaču. Ak vám Google tlačidlo aj po vypnutí asistenta prekáža, zabezpečte si nejaký obal, ktorý toto tlačidlo dorovná. Určite na nejaký narazíte, hoci ponuka príslušenstva pre top Samsungy či iPhony je oveľa, oveľa pestrejšia. Aj preto je dobre, že základný obal nájdete priamo v balení (minimálne pri telefónoch z Telekomu).

Full HD+ obrazovka láka na Always on display, teda neustále zobrazenie času, dátumu, stavu batérie, ikon najnovších udalostí a vlastného textu. Ja by som napríklad pri nájdení mobilu s nejakým menom či názvom firmy najprv skúsil majiteľa vyhľadať v googli alebo na facebooku. A keď odsuniete riadok so stavom batérie do strany, zobrazia sa rýchle skratky pre rozsvietenie svietidla, fotoaparát alebo ovládanie Wi-Fi. Šikovné!

Vykrojenie v hornej časti obrazovky je na dnešné pomery už extrémne veľké, podobne zastarano však vyzerá aj iPhone XR, ktorý sa dnes veselo predáva za takmer tisíc eur. Mimochodom, G8S na mňa celkovo pôsobí ako priamy konkurent XR-ka, ktorý by som si dnes za 500 eur kúpil oveľa radšej než predražený iPhone nevyhnutne prahnúci po nástupcovi.

Poklepaním po displeji alebo zodvihnutím mobilu rozsvietite obrazovku, zariadenie následne rozpozná moju tvár alebo dlaň a odomkne sa. Vľavo hore potom vidím aktuálny čas a (jednu jedinú) ikonu (nie vždy najnovšej!) notifikácie, vpravo hore zase stav signálu, batérie a ikonu zvukového režimu (tichý / vibrácie).

Aj keď v nastaveniach batérie zapnete zobrazenie nabitia, percentá uvidíte až po stiahnutí hornej lišty. Vtedy môžete nielen regulovať jas OLED obrazovky, ale aj ovládať jej automatický jas. Po opätovnom stiahnutí horných skratiek ich namiesto päť uvidíte až dvanásť. Ja som sem umiestnil aj záznam obrazovky, eko prehrávanie (dočasné zníženie jasu displeja napríklad pri počúvaní hudby z YouTube, kedy musíte mať zapnutý displej, ale obraz vás až tak nezaujíma), praktické zobrazenie (zožltnutie displeja) a DTS X 3D Surround.

Trojrozmerný zvuk môžete aktivovať nielen pri slúchadlách, ale aj nahlas. Mne sa však žiaden z trojice DTS režimov nepáčil viac než klasický zvuk bez tejto vymoženosti. Skrátka, vyskúšal som, ale nič ma neprinúti zapnúť DTS znovu.


Okrem výrazného výrezu obmedzuje obraz na displeji aj trojica ovládacích tlačidiel. Hľadal som ovládanie gestami, ale v časti Úvodné dotykové tlačidlá som našiel len akési alternatívne tlačidlo, ktoré na displeji zaberá rovnako veľa miesta ako štandardná trojica.

Nastavenia telefónu rozmiestnené do štyroch kariet alebo jedného dlhého zoznamu sú bohaté, čo je pre LG už typické. Páči sa mi aj grafika nastavení. Akurát sú pre mňa po všetkých tých Samsungoch a Huaweioch nové, takže som musel prebehnúť položku po položke.

LG ostáva stále verné aj zmene fontu písma (nikdy som nepochopil Cookie písmo na Samsungoch niektorých známych) či skrytiu výrezu, ktorý nájdete v nastaveniach pod pojmom Nový second screen.


Záznam obrazovky patrí asi k najprepracovanejším spomedzi konkurentov. Video môže obsahovať aj záznam z prednej kamery či vami zvolený obrázok, ako zdroj zvuku môže slúžiť mikrofón či zvuk nahrávaného obsahu / systémové zvuky a rozlíšenie môžete nastaviť na plné Full HD+.

Klávesnica od LG obsahuje veľa funkcií, niektoré som vypol (inteligentný panel s nástrojmi), niektoré zapol (automatická interpunkcia), iné upravil (čiarka namiesto otáznika vedľa medzerníka). Aj ponuka pred prijatím aj počas hovoru sa mi pozdáva. Skrátka, celkovo mám k nadstavbe LG kladný vzťah.

O fotoaparátoch som sa podrobne rozpísal v článku Takto fotí LG G8S ThinQ. Kvalitou aj možnosťami nijak nezaostáva za aktuálnou 500-eurovou konkurenciou. Skôr naopak. S týmto mobilom som sa vybral na Pálavu, fotil som pri vode, na zrúcanine, večer v pivničkách a nikdy som si nepovedal, že by mi tu chýbal nejaký lepší mobil.

Možno ma trochu otravovalo prepínanie z normálneho foťáku cez približujúci na širokouhlý, ktorý mám najradšej, ale inak nemám ku G8S výhrady. Každý si vyberie aj svoj pomer strán (4:3, 16:9, 18:9), aj vhodný fotoaparát, aj záznam videa (až do 4K 60 fps). Samozrejme, treba povedať, že širokáče v G8 (bez prívlastku S), nehovoriac o tisíceurových konkurentoch od Huaweiu či Samsungu sú kvalitou ďalej.

Tento trpí viacerými optickými vadami, ktoré pre top smartfóny nie sú až tak typické. Jedným dychom treba dodať, že širokouhlé zábery z takýchto tmavých podmienok vytvorené smartfónmi za približne 300 eur by boli len ťažko použiteľné, päťstoeurové LG G8S si so situáciou poradilo celkom dobre:

LG G8S ponúka aj šikovný kalendár, kalkulačku, HD audio záznamník s netradične bohatými nastaveniami (stereo zvuk, nahrávanie koncertov...), LG Health, LG Mobile Switch (na prenos údajov z iného mobilu), Správcu súborov, Kôš aplikácií aj spomínané nahrávanie obrazu.

Pochváliť môžem aj výdrž na jedno nabitie, ktorá patrí k tým lepším. Nabíjanie síce nie je najrýchlejšie na svete, ale aj 16 W je viac než štandardných 10 W. Mňa oveľa viac teší bezdrôtové nabíjanie, ktoré využívam v univerzálnom držiaku v aute.


Výhody:
+ vysoký výkon,
+ bohatá výbava za rozumnú cenu
+ bezdrôtové nabíjanie
+ OLED displej s Always on funkciou
+ stereo reproduktory
+ audio jack
+ plná odolnosť voči vode a solídny obal v balení
+ trojica solídnych zadných fotoaparátov
+ odomykanie odtlačkom, tvárou i dlaňou

Nevýhody:
- výrazné vykrojenie displeja
- chýba ovládanie gestami, tlačidlá zaberajú zbytočné miesto
- potešilo by FM rádio aj infraport
- len 16 W nabíjačka v balení
- otázna podpora (updaty softvéru, servis napríklad pri poškodení displeja)

Orientačná cena: 500 - 600 eur

Záver

LG G8S ThinQ s asi najzbytočnejším prívlastkom medzi mobilmi ever súčasne vyhlasujem za asi najmenej docenený mobil medzi strednou triedou v hodnote okolo 500 eur. Nechýba mu nič zásadné, ponúka aj odolnosť voči vode, aj stereo reproduktory, aj bezdrôtové nabíjanie, aj podporu pamäťových kariet, aj veľké úložisko, aj tri moderné fotoaparáty vzadu, aj solídny foťák vpredu, odomykanie tvárou a dokonca aj dlaňou, rozsvietenie displeja po zodvihnutí či poklepaní po OLED obrazovke s Always on funkciou a k tomu všetkému bohaté balenie s priesvitným obalom v cene.

Výrobca mu nevzal ani audio jack, ani podporu microSD kariet, ani čítačku odtlačkov prstov konzervatívnych používateľov, štandardný rovný Full HD+ displej a silná batéria patria tiež k devízam tohto modelu. Slabinou sú hrubé rámy okolo obrazovky, relatívne vysoká hmotnosť a veľké rozmery. Drahší LG G8 sa v malej ruke drží oveľa lepšie. Aj napriek tomu sa budem s LG G8S ťažko lúčiť. Zvykol som si naň a za 509 eur len ťažko hľadať konkurenta s takýmto výkonom a funkciami.

Za možnosť otestovať LG G8S ThinQ ďakujeme Telekomu.

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí LG G8S ThinQ. 

Diskusia k článku:

branuloo02.09.2019 - 21:23 Trvalý odkaz

Na LG mi chýbajú len tieto veci po skúsenostiach s LG V30+
- SW podpora výrobcu je slabá
- režim podobný SAMSUNG Knox

Matej02.09.2019 - 23:09 Trvalý odkaz

Na G7 mi prisla bezp. aktualizacia nedavno, zabezpecenie mam z 1. jula. Ja viem, nic svetoborne, ani tie aktualizacie nechodia pravidelnejsie (skor kumulativne raz za viac mesiacov), co ale musim dodat je, ze nadstavba od LG je jedna z naj co som kedy mal.

Takze ja by som tuto G8s jedine odporucil, dokonca je aj dual-sim, co mi asi na G7 chyba najviac. Vela veci G8s este oproti G7 vylepsuje, jedine 2 veci co mi celkom vadia - siroky notch (nevidno ikony prijatych notifikacii), a FullHD rozlisenie. Nie su to uplne zasadne chyby, kdezto tych vylepseni je fakt vela oproti tomu, tak ja len dufam, ze predajnost bude lepsia.

Este poznamka k nastaveniam - mamke som nastavoval jej novy Huawei P30 Lite, no to rozvrhnutie nastaveni tam je jeden chaos. Normalne som bol dopleteny. LG to ma ovela uzivatelsky privetivejsie a prehladnejsie

Profile picture for user zedenko@gmail.com

Ronn06.09.2019 - 01:35 Trvalý odkaz

G8s je zastaraly dizajnom, oproti G8 ponuka horsie fotaky, slabsi displej. Podpora je u nas taka chaba, ze aj zaruka z Aliexpressu je lepsia. Cena 600 eur je prestrelena aj ked sa da ocakavat pokles. Po G4 a G6 uz bohuzial nema LG co ponuknut.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease07.09.2019 - 15:07 Trvalý odkaz

Pokles?
Za 399€ sa dá kúpiť už dnes a na svk.
Čiže mínus 300€ za 2 mesiace.
Myslím, že dobre.

Celá diskusia 22 príspevkov