Takto fotí LG G8S ThinQ

S cenovo zaujímavým top modelom sme sa vybrali aj do modernej časti Bratislavy, aj do račianskej prírody.

Nasledujúce snímky vytvorené fotoaparátom smartfónu LG G8S ThinQ s vyčisteným objektívom a snahou o čo najstabilnejšiu pozíciu fotografa sme vybrali z našich najlepších záberov. V každej situácii sa snažíme vytvárať aspoň dve snímky, rozumne využívať HDR, výnimočne aj upravovať expozíciu. Snímky pri tvorbe tohto článku zmenšujeme na Full HD rozlíšenie (1920 x 1080 px), vždy rovnakým procesom, ale inak do nich nezasahujeme.

Zadný fotoaparát (27 mm ekv.)

12 Mpix (4:3) / 9 Mpix (16:9) / 8 Mpix (18:9), clona f/1.8, video 4K (60 fps), AF

Zadný približujúci fotoaparát (52 mm ekv.)

12 Mpix (4:3) / 9 Mpix (16:9) / 8 Mpix (18:9), clona f/2.6, video 4K (30 fps), AF 

Zadný širokouhlý fotoaparát (15 mm ekv.)

13 Mpix (4:3) / 10 Mpix (16:9) / 9 Mpix (18:9), clona f/2.4, video 4K (30 fps), FF

V manuálnom režime môžete záber oddialiť na asi 13 mm ekv., čo vytvorí dojem športovej kamery.

Predný fotoaparát

8 Mpix (4:3) / 6 Mpix (16:9) / 5 Mpix (18:9), clona f/1.9, uhol 80°, video Full HD (30 fps), FF

Ďalšie parametre nájdete v článku LG G8S ThinQ (základné info)

Krátky komentár

LG G8S ThinQ je relatívne veľký mobil. Požičal nám ho Telekom a celý čas ho používam v priesvitnom puzdre, ktoré som objavil v balení. Fotoaparát som najčastejšie spúšťal dvojitým stlačením tlačidla pre zníženie hlasitosti. 

Prostredie fotoaparátu je dnes už úplne štandardné. V polohe na ležato vidím vľavo lištu s ovládaním blesku, prepínačom prednej kamery či skokom do nastavení. Jednou z položiek v ľavej lište sú aj farebné filtre a AR objekty (psie uši, okuliare, čiapky), ktorými skrášlite napríklad vašich priateľov. 

V prostredí fotoaparátu je dostupné aj rozpoznávanie objektov cez QLens alebo Google Lens. HDR môžete zapnúť, vypnúť, alebo mu ponechať automatické správanie, ktoré mi asi vyhovovalo najviac. Vo videách je k dispozícii digitálna stabilizácia a tiež tracking focus, teda zaostrovanie označeného pohybujúceho sa objektu. Fotografie zosnímate aj vyslovením "číz" alebo "el-dží". Do fotografií môžete pridať podpis, ktorý bude jedným zo siedmich fontov písma vložený do pravého dolného rohu. Predstavte si sériu záberov a vpravo dole: Richard Hombauer Photography. Chutné, že? Ani nie. Tak poďme na ďalšie funkcie. 

Fotografie môžu mať pomer strán 4:3, 16:9, 18:9 a 1:1. Tak to má byť. A v Huawei (a Honore) by to už mohli tiež pochopiť. Video viete zaznamenávať v HD, Full HD aj UHD rozlíšení, dokonca so 60 fps. Časovanú samospúšť nájdete v pravom dolnom rohu nastavení fotoaparátu.

Poďme naspäť do hľadáčika. Prepínanie medzi normálnym, približujúcim a odďaľujúcim fotoaparátom uskutočňujete stláčaním "tlačidla" so stromčekom. Alebo ho podržte a vyberte si, čo práve potrebujete. 

Základný aj približujúci fotoaparát zaostrujú, širokouhlý nie. Ale na to sme si už zvykli aj pri starších G-éčkových smartfónoch tejto značky. Z režimov si môžete vybrať Portrét (s meniteľnou intenzitou rozostrenia pozadia) alebo Štúdio. V oboch prípadoch ide o dotvorenie okolia portrétu nejakým efektom, ktorý nevidíte v reálnom čase, ale až v galérii po odfotení. A zakaždým je to celkom peklo. Už aj klasické rozostrenie pozadia patrí k tým slabším, všetko ostatné je absolútne nepoužiteľné. Z ostatných režimov ma zaujal ešte manuálny s až 30-sekundovou expozíciou a vyvážením bielej farby v Kelvinoch. Nájdete tu aj sekciu Graphy pre rôzne nočné aj denné efekty. Priznávam, že som sa s tým nestihol pohrať, preto ma potešia akékoľvek dojmy z Graphy efektov v diskusii pod článkom.  

Po kliknutí na Viac sa zobrazí paleta ďalších 12 režimov, medzi nimi Cine Video, Cine Shot, Triple shot, Steady cam, Zmena pozadia či Nočný pohľad. Zopár som ich vyskúšal a môžem čestne prehlásiť, že LG G8S je mobil, ktorý v poslednej dobe ponúka najviac smiešnych režimov, ktorých využitie - nech sa snažím akokoľvek - hľadám celkom márne.

Na záznam videa neprepínate, stačí stlačiť červené tlačidlo. 4K video je obmedzené na 10 minút a počítať nemôžete ani s nadštandardnými funkciami, ktoré su k dispozícii len vo Full HD rozlíšení.

To platí aj pre Cine video, teda režim, v ktorom zaznamenávate videá s jemnými farebnými filtrami, a v ktorom kamera plynule približuje na označený objekt, aj keď je mimo stredu. 

Ku kvalite fotografií nemám vážnejšie výhrady. Top Samsungy sú podľa mňa na tom trochu lepšie (S10, Note 10), ale zas berme do úvahy, že LG G8S kúpite v Alze za trochu viac než päťsto eur. A za tie peniaze ide o vydarené zariadenie. 

GALÉRIA FOTOGRAFIÍ 

 

Diskusia k článku:

Štefan Smida25.02.2020 - 18:09 Trvalý odkaz

12 Mpix (4:3) / 9 Mpix (16:9) / 8 Mpix (18:9), clona f/2.6, video 4K (30 fps), AF s tymto sa mi nepodarilo fotit na mojom lg g8s aj ked ukazuje ze je v priblizeni f je tam stale 1.8. pri prepinani medzi fotoaparatmi mi po zakryti priblizujuceho fotoaparatu nedeje nic. ako keby ani neexistoval. vydim aj tu je f1.8 pri priblizovacom pri vasich fotkach. len triple shot foti aj tym priblizovacim.

Celá diskusia 1 príspevok