Huawei Watch GT 2 - rozumná elegancia

Recenzia 46 mm inteligentných hodiniek s AMOLED displejom, výbornou výdržou, spoľahlivým GPS a vydarenou aplikáciou.

V poslednej dobe som mal možnosť otestovať viacero náramkov a hodiniek. V apríli som priniesol recenziu Samsung Galaxy Watch Active, ktoré ponúkajú aj inštaláciu aplikácií či možnosť odpovedať na správy. Staršie Samsung Galaxy Watch umožnia navyše aj telefonovanie.

Štandardnou vlastnosťou samsungových hodiniek a náramkov je tiež automatické rozpoznávanie aktivít, napríklad rýchlej chôdze či behu. Platí to aj pre stoeurový náramok Samsung Galaxy Fit či ešte lacnejší monochromatický Galaxy Fit e. Práve inštalácia aplikácií a automatické rozpoznávanie nadštandardného spaľovania kalórií sú devízou zariadení s logami Samsung a Apple. Ale to sa zvyčajne podpisuje aj na vyššej cenovke či nižšej výdrži na jedno nabitie.

Vy možno hľadáte zariadenie na ruku, ktoré zobrazuje čas, počíta kroky, sleduje spánok, je vodeodolné, zobrazuje správy či hovory z pripojeného mobilu a hlavne ho nemusíte nabíjať každý druhý deň. Vtedy zrejme siahnete buď po wearables od Xiaomi alebo Huawei.

Napríklad lacný bestseller Xiaomi Mi Band 4 ma v auguste tohto roka milo prekvapil. Ja však patrím k fanúšikom elegantnejších riešení pripomínajúcich štandardné okrúhle hodinky. Model Amazfit GTR od rovnakého výrobcu sklamal (ne)vyladením softvéru a GPS, preto naďalej ostávam fanúšikom smart hodiniek od Huaweiu.

Staršie hodinky Huawei Watch GT používam, keď netestujem niečo iné, už niekoľko mesiacov. Dnes ich kúpite už za 150 eur a ponúkajú všetko, čo od hodiniek vyžadujem:
- pekný dizajn lesklej svetlej alebo matnej tmavej verzie
- malú USB-C nabíjačku, ktorú potrebujem raz za 1 - 2 týždne
- zobrazovanie upozornení a prijatých správ aj s diakritikou
- dostatočnú ponuku funkcií (kroky, spánok, budík, počasie, stopky, odpočítavanie, barometer...)
- pohodlné pripojenie k smartfónom s OS Android aj iOS
- vydarenú aplikáciu Huawei Zdravie s exportom do Google Fit
- detailné sledovanie spánku a tepu
- funkčné GPS a záznam trasy do mapy so spotrebou asi 3 - 4 % batérie za hodinu merania
- vysokú odolnosť (aj voči vode a vďaka kovovej obrube aj voči nárazom)

Prvej generácii mi chýba snáď len zobrazovanie obrázkov a smajlíkov v prijatých správach, možnosť odpovedať na ne aspoň pripravenými reakciami a GPS meranie lyžovania. Neverili by ste, v koľkých smart hodinkách síce nájdete GPS záznam behu, turistiky či plávania v exteriéri, ale lyžovanie merať nedokážu (v tom totiž treba odpočítať lanovkovú jazdu hore).

Poďme sa však pozrieť na novú, druhú generáciu. Huawei Watch GT 2 sú v predaji v troch verziách. Ku pánskej striebornej a matnej čiernej sa konečne pridala aj menšia (42 mm) dámska verzia. Tá sa podobá na Samsung Galaxy Watch Active.

Veľkosť pánskej verzie je približne rovnaká s prvou generáciou, hmotnosť o pár gramov klesla.

AMOLED displej má opäť priemer 454 pixelov a zhodnú jemnosť ako v prvej generácii. Automatický jas je však o čosi úspornejší, takže hodinky menej žiaria. Na slnku na nich opäť vidno všetko podstatné, a tak to považujem skôr za krok vpred. Tmavé pozadie je totiž o čosi tmavšie než na prvej generácii.

Môžeme ich teda vedľa seba hodiny porovnávať, skúmať automatický jas, čitateľnosť na slnku, ale nakoniec vám na ruke ostanú buď lacnejšie Watch GT alebo nové Watch GT 2, ktoré v oboch prípadoch prinášajú jemný a dobre čitateľný displej v interiéri aj na slnku s automatickou reguláciou jasu.

Veľkou novinkou je zníženie kovového rámu na úroveň skla. Nevýhodou tohto riešenia je vyššia náchylnosť na poškodenie samotného skla. Výhodou je elegantnejší dizajn a príjemnejšie dotykové ovládanie - prstom na okraji nič neprekáža. Osobne by som dal prednosť nejakému kompromisnému riešeniu, no vystupujúca obruba mi na GT 2 naozaj chýba. Hodinky totiž z ruky dolu dávam jedine v sprche, inak ich neskladám ani pri majstrovaní na chalupe či montovaní ťažného zariadenia na auto. Skrátka, hodinky majú slúžiť mne, nie ja im. Vy môžete mať, samozrejme, úplne opačný názor. A priznávam, že dizajn druhej generácie je naozaj elegantnejší.

Druhá generácia prináša navyše 4 GB úložisko na hudbu, ktorú môžete počúvať priamo v Bluetooth slúchadlách. Ako ju tam legálne dostať som sa však nedozvedel. Platím si za Spotify, vy možno za Apple Music, Deezer alebo Tidal, no nič z toho do Huawei Watch GT 2 nedostanete. Skúsil som ich káblom (pomocou nabíjačky) pripojiť k počítaču, ale neobjavili sa ani ako externý disk. Tak neviem...

Pamäť RAM narástla zo 16 na 32 MB, pri dámskych ostala 16-megabajtová, ale počas používania novej či starej verzie funguje všetko rovnako rýchlo. Nevšimol som si ani prínos nového procesora. Operačný systém ostal uzavretý, jednoduchý, funkčný, takže nič nové.

Podržaním ciferníka sa zobrazí ponuka ďalších (tu treba trochu trpezlivosti), ktoré sú záhadne v anglickom jazyku. Na starších Watch GT vidím v slovenčine nielen celé prostredie, ale aj ciferníky (napríklad deň v týždni).

Ťah zhora zobrazí hornú lištu, v ktorej bola funkcia "uzamknúť" nahradená budíkom. Odspodu vyrolujete posledné prijaté správy a upozornenia, na ich konci nájdete tačidlo Vymazať. Notifikácie viete len prijímať, nie na ne odpovedať. Ale to nie je nič nové a väčšine majiteľov to ani nebude prekážať.

Posun ciferníka do strany preskočí na päť ďalších základných funkcií: stav vašej dnešnej pohybovej aktivity, ovládanie hudby (novinka), počasie, analýzu stresu (novinka) a celodenné priebežné meranie tepu srdca.

Prehrávanie hudby je jednou zo základných predností druhej generácie, no automaticky som počítal s tým, že zahŕňa aj ovládanie hudby prehrávanej v pripojenom mobile (tak ako na Amazfit GTR). Ale nie, na iPhone s tým nemôžete počítať. Na androidoch to, našťastie, funguje tak, ako má.

Podpora Bluetooth 5.1 namiesto 4.2 v staršej generácii by mala priniesť väčší dosah a nižšiu energetickú náročnosť. Dal som oba prístroje na jeden koniec bytu, zaliezol som na druhý, ale odpojenie ani v jednom prípade nenastalo. Skrátka, dosah je pri oboch veľmi slušný, nejakej steny sa len tak hodinky nezľaknú.

Pánska 46 mm verzia Huawei Watch GT 2 prináša možnosť telefonovať. Telefonát je prekvapivo kvalitný, druhá strana ani nepoznala rozdiel medzi hlasným handsfree (reproduktorom) na iPhone 11 a prepnutím na hodinky. Rozdiel v kvalite reprodukcie zvuku bol, samozrejme, podstatne vyšší, reproduktor v hodinkách sa nedá porovnávať s reproduktorom vo veľkom iPhone.

Reproduktor prináša aj komentované meranie pohybových aktivít. Všetko si môžete nastaviť, prispôsobiť, zvuky veľmi ľahko stíšiť.

Hoci v nových hodinkách nájdete o 35 mAh silnejšiu batériu (455 mAh), výdrž na jedno nabitie trochu klesla. Taký je môj dojem. Pokiaľ sa viem pri prvej generácii spoľahnúť na 10 - 14 dní používania na jedno nabitie, tu je to možno o deň - dva menej. Nič strašné. Ale dlhodobý test ukáže viac.

V ponuke aplikácií, ktorú zobrazíte horným tlačidlom, nájdete aj dychové cvičenia, obľúbené kontakty a denník hovorov. Šikovné nápady, ktoré mohli niekomu na starej generácii chýbať.

Pre mňa je veľkým krokom vpred možnosť znížiť intenzitu vibrácií. Tie sú na slabšej úrovni kratšie, menej hlučné.

Aplikácia Huawei Zdravie ponúka všetko, čo treba. Vyhodnocovanie počtu krokov či spánku, zálohovanie údajov vo vašom konte, podrobný zápis GPS meraní do mapy, vyhodnocovanie vašich športových aktivít, prispôsobenie notifikácií, atď. Skrátka, totálny štandard.

Ciferníkov mohlo byť viac. Tak isto by ma potešil export nejakej zaznamenanej trasy vo formáte GPX (napríklad do Relive). Ale inak sú ideálne aj na meranie behu, turistiky, cyklistiky, dokážu merať plávanie v bazéne aj vonku. Chýba im len spomínané lyžovanie. Veľmi by ma potešilo aj automatické rozpoznávanie aktivít. Snáď sa raz dočkáme aj toho.

Výhody:
+ zabudovaný reproduktor a mikrofón (telefonovanie či hlasové povely počas merania aktivít)
+ elegantný dizajn a dva rôzne remienky v balení
+ konečne aj dámska 42 mm verzia (s polovičnou výdržou)
+ výdrž 1 - 2 týždne, resp. 20 - 30 hodín GPS merania
+ malá USB-C nabíjačka
+ diaľkové ovládanie hudobného prehrávača na Androidoch
+ denník hovorov a obľúbené kontakty
+ tichšie a jemnejšie vibrácie (dve úrovne)

Nevýhody:
- chýba kovová obruba nad rovinou ochranného skla
- ťažko využiteľné prehrávanie hudby
- chýba ovládanie hudby prehrávanej na pripojenom iPhone
- výrazne vyššia cena oproti starším, ale stále šikovným Huawei Watch GT
- chýba meranie lyžovania
- aktuálny príplatok 100 eur oproti prvej generácii
- správy, ktoré prišli na mobil mimo dosahu, hodinky dodatočne neohlasujú

Orientačná cena: 249 eur

Záver

Ako používateľ Huawei Watch GT mi druhá generácia na prvý pohľad nič vážne neprináša. Ak by som sa mal dnes rozhodnúť, kúpim si za 150 eur strieborné Huawei Watch GT s hnedým remienkom a užívam si nadčasové možnosti výbehových hodiniek. Ale postupom času som si na Huawei Watch GT 2 obľúbil aj telefonovanie, aj hlasového trénera počas merania niektorej z aktivít.

Páči sa mi tiež elegantný dizajn novinky, hoci kovová obruba mi tu veľmi chýba. O túto generáciu sa oveľa viac bojím. Pochváliť musím jemnejšie vibrácie aj rýchly skok do budíka z hornej lišty. Pred pár mesiacmi som sa naučil nechávať na noc mobil v inej izbe, a tak si ako poslednú vec v posteli na hodinkách nastavujem budík a zapínam režim nerušiť. A ráno, vďaka veľkému dosahu, pozriem, či nik nevolal alebo mi niečo súrne nepísal. A až potom sa rozhodnem, či vstanem a idem rovno k mobilu alebo do kúpelne.

Poznám veľmi dobre výhody hodiniek od Samsungu či Applu, ale huaweiácke vyváženie ceny, funkčnosti a výdrže na jedno nabitie považujem aktuálne za ideálne. Ak však potrebujete na správy odpisovať, ak snívate o inštalácii aplikácií alebo sa vám páči automatické rozpoznávanie aktivít a tým pádom presnejšie meranie kalórií, musíte sa porozhliadnuť po hodinkách od konkurencie.

Diskusia k článku:

Borland07.11.2019 - 13:12 Trvalý odkaz

Mne príde úplne absurdné, že hodinky dnešnej doby neponúkajú možnosť odpovede na notifikáciu. Aspoň odpoveď 'áno, nie, neskor' dokáže posunúť funkcionalitu hodiniek úplne inde. Navyše to dokážu niekoľkoročné Samsung Gear S3.

Richard Hombauer08.11.2019 - 17:17 Trvalý odkaz

In reply to by Borland

je to vec povoleni. tu zase vies, ze hodinky len prijimaju informacie (Apple napriklad asi dalej ku kontaktom ci spravam Huawei produkty ani nepusti), ale nic neposielaju. Pri hovore sa spravaju ako Bluetooth HF ci autoradio. Pre niekoho to moze byt podobne zasadne, ako pre teba, ze chces moznost odpisovat na spravy. :) Tvoju vyhradu vsak chapem a stale na nu upozornujem. :)

Alex24.12.2019 - 12:57 Trvalý odkaz

Hudbu do hodiniek dostanete cez Bluetooth.

Celá diskusia 6 príspevkov