Xiaomi Mi Band 4 - bestseller s AMOLEDom

Recenzia útleho náramku s konečne poriadnym farebným displejom, ktorý vás nesklame ani na slnku.

Minulý víkend som pozval na chalupu kamošov s deťmi. Kamarát Roman si v polici všimol balenie Xiaomi Mi Band 4. Ako majiteľ tretej generácie ho hneď vybalil a novinku si obzrel. Keď som sa ho spýtal, čo mu na Mi Band 3 najviac prekáža, hneď spomenul mizernú čitateľnosť displeja na slnku. Všetko by podľa neho bolo absolútne v poriadku, nič špeciálne od náramku nečaká, ale toto jediné ho trápi. Štvrtá generácia tento nedostatok nadobro vyriešila. 

Xiaomi Mi Band si zachoval všetky vlastnosti minulých generácií - dobrú cenovku, vysokú odolnosť voči vode, výbornú výdrž na jedno nabitie, tradičný dizajn športového náramku s vymeniteľnými farebnými remienkami, ktoré zoženiete za pár eur. Čo sa týka výdrže, opäť sa môžete spoľahnúť na dva až tri týždne bežného používania.

Výdrž na jedno nabitie 135 mAh batérie (Mi Band 3 ukrýva 110 mAh) ovplyvní častá manipulácia so zariadením, zapnutie automatického rozsvietenia typickým gestom (otočením zápästia) či manuálne zvýšenie jasu obrazovky na maximálnu úroveň. Automatickú reguláciu jasu displeja budete v menu Mi Band 4 hľadať márne. 

Tak či onak, výdržou na jedno nabitie sa tento športový či smart náramok radí k tým najlepším. Sám by som už smart hodinky, ktoré treba nabíjať častejšie než raz za tri - štyri dni, nerád čo len testoval, nieto ešte dlhodobo používal. 

Ako sa už dočítate v základnom predstavení smart náramku Xiaomi Mi Band 4 na Fony.sk, najväčšou zmenou oproti tretej generácii je výrazné zväčšenie displeja (z 0,78 na 0,95'') popri zachovaní rozmerov základného modulu. 

Nová, konečne farebná AMOLED obrazovka ponúka vyšší jas, podstatne lepšiu čitateľnosť na slnku a až takmer trojnásobne jemnejšie rozlíšenie (120 x 240 px.), vďaka ktorému môžete čítať celé správy. Už len kvôli týmto vlastnostiam by som dnes nad kúpou Mi Band 3 ani len neuvažoval. Podrobnosti o hardvérovej výbave hľadajte v článku Xiaomi Mi Band 4: farebný OLED displej a 20-dňová výdrž.

Skúsenosti

Už zopár dní mám na ruke smart náramok čiernej farby s typickým zapínaním gumeného remienka. Kúpili sme ho za 45 eur. Oficiálna slovenská distribúcia, DPH, dvojročná záruka, všetko v cene. 

Pre nabitie treba vybrať základný modul z remienka, čo nejde úplne ľahko, ale nasledujúce dva týždne nebudete musieť túto operáciu opakovať a aspoň viete, že základný modul v remienku drží pevne. Od pozície remienka záleží, ako ho budete zapínať na ruke. Mne prišli oba smery prirodzené, neviem, ktorý je lepší, ale vy budete možno jeden z nich preferovať. Tak aby ste sa nezľakli, že je to zrazu nejako opačne. Dá sa to prehodiť.


Ak chcete Mi Band 4 farebne zladiť s oblečením, môžete si ľahko dokúpiť iný silikónový remienok; v Mi-store stoja päť eur, v Alze necelé štyri a možno ich inde nájdete ešte lacnejšie. Skúste na AliExpresse vyhľadať "xiaomi mi band 4 strap" a uvidíte, čo všetko v tej Číne k Mi Band 4 nevymyslia. 

Na pripojenie k iPhonu či nejakému androidu stačí nainštalovať bezplatnú aplikáciu Mi Fit alebo si zaplatiť 3,49 € za odporúčanú aplikáciu Tools & Mi Band. Ja som ostal pri bezplatnej klasike. 

Apka Mi Fit ponúka detailné prispôsobenie úvodnej obrazovky, ale ja som nakoniec ostal pri zákadnom zobrazení času, dátumu, dnešného počtu krokov a stavu batérie. Žiadny "ciferník" neponúka zobrazenie notifikácií či ikon prijatých udalostí. Pre tento účel máte dve možnosti:
- buď sa vždy pozriete hneď na vibrujúci náramok
- alebo sa na posledné upozornenia pozriete v menu Notifications.

Mimochodom, náramok Mi Band 4 s vami bude komunikovať po anglicky. Verím, že sa tých 20 výrazov raz dva naučíte, resp. že pojmy ako weather, workout či brightness nerobia nikomu problémy. DND znamená do not disturb (nerušiť), timer zas odpočítavanie času. Väčšinu položiek však nastavíte v slovenčine v rámci aplikácie Mi Fit. Ja som Mi Band 4 používal so Samsungom Galaxy S10e. Žiadne problémy, žiadne odpájanie.

Náramok využijete aj na pohodlné a rýchle ovládanie hudby z pripojeného smartfónu. Stačí na základnej obrazovke potiahnuť prstom do strany. Hudbu môžete pozastaviť, presúvať sa medzi skladbami a tí, čo nemajú ovládanie hlasitosti na slúchadlách, určite ocenia aj možnosť ubrať či pridať hlasitosť priamo zo zápästia. 

Ešte jedno upozornenie. V aplikácii Mi Fit choďte do Profilu, v časti Moje zariadenia kliknite na Mi Smart Band 4, v asi ôsmom riadku kliknite na Viac a tam povolte v upozorneniach aj Prichádzajúci hovor, aj SMS, aj Upozornenia ďalších aplikácií. Inak vás náramok na telefonát, správu či kalendár neupozorní. 

V aplikácii nájdete aj prebudenie gestom (pohybom zápästia), detekciu srdcovej frekvencie (napríklad upozornenie na stres) či nočný režim. V nastaveniach displeja si môžete prehodiť jednotlivé položky. Jedným ťahom nahor od domácej obrazovky tak vidím Stav (dnešný počet krokov a kalórií), opačným ťahom zobrazím Oznámenia. Vy budete možno chcieť mať ako prvé poruke meranie cvičení či srdcového tepu.

Z aktivít dokáže štvrtá generácia Mi Bandu merať chôdzu, vonkajší beh a cyklistiku (vtedy používa GPS súradnice z pripojeného mobilu), beh na bežiacom páse (kroky bez GPS), všeobecné cvičenie (zamerané na tep srdca a spaľovanie kalórií) a plávanie v bazéne s vami nastavenou dĺžkou. 

Nechýba ani automatický monitoring spánku. Analýzu nájdete v aplikácii Mi Fit, ktorá vyhodnocuje ľahký aj hlboký spánok, nechýbajú týždňové či mesačné porovnania či dokonca informácia o tom, ako ste na tom oproti vaším rovesníkom. Napríklad ja spím dlhšie než 94 % ľudí s podobným vekom žijúcich v našom regióne, spávať však chodím skôr len 36 % z nich. Na tom musím zapracovať a ľahnúť si pred jedenástou hodinou. 

Výhody:
+ nízka cena
+ hmotnosť len 22 gramov
+ vysoká odolnosť, hlavne voči vode
+ výdrž na jedno nabitie 2 - 3 týždne
+ vymeniteľné a ľahko dostupné remienky
+ jemný AMOLED displej s dobrou čitateľnosťou na slnku
+ sledovanie tepu srdca

Nevýhody:
- bez GPS (súradnice ťahá z mobilu)
- chýba automatický jas displeja
- dizajn nevhodný ku každému odevu

Orientačná cena: 45 eur

Záver

Xiaomi Mi Band 4 nemám čo vytknúť. Za tú cenu ponúka všetko, čo od takéhoto náramku očakávam. Potešila by ma automatická regulácia jasu obrazovky, ale na štvrtej úrovni z piatich vidím na displej aj v miestnosti, aj vonku. A ani v noci mi inverzné zobrazenie informácií na AMOLED obrazovke nijak zvlášť nevypaľuje oči. Integrované GPS v tejto cene očakávať v žiadnom prípade nemôžeme a tak by ma potešila už len nejaká iná verzia s okrúhlym dizajnom. Ale na to tu máme iné produkty Xiaomi / Huami, napríklad sedemdesiateurové Amazfit Bip či stosedemdesiateurové Amazfit Stratos 2.

Diskusia k článku:

Kubo10203015.08.2019 - 22:01 Trvalý odkaz

Mám náramok už nejaký ten mesiac z Alzy za 30€ ale mal som ho už pár krát chuť vrátiť, kvôli nepresnému meraniu srdcovej frekvencie. Veľa krát je tep o 30-40 úderov nižší ako reálny. Musím vtedy náramok reštartovať. Výdrž je pri neustálom meraní tepu a zapnutých upozorneniach približne 10 dní. Najnižší jas mi ale aj tak v noci "vypaľuje" oči :D

knight12314.09.2019 - 01:36 Trvalý odkaz

Ahojte, chcel by som sa spýtať na presnosť merania počtu dĺžok bazéna, resp. celkovej odplávanej dĺžky (násobky dĺžky bazéna) pri plávaní...Na niekoľkých zahraničných weboch sa uvádza, že je s tým problém a je to dosť mimo...Skúšal to niekto otestovať? Povedzme, že zaplávam 100 dĺžok v skutočnosti, koľko napočíta náramok? Vďaka

Simon23514.09.2019 - 21:03 Trvalý odkaz

Jasne že ti aj kroky náramok počítať nebude presne urobíš možno jeden krok započíta 2 napr som šiel z dovolenky a kupal plaval (nie slanej vode) a keď som šiel ku aute som mal okolo 11 tisíc a počas cesty čo som sedel tak mi napocitalo ďalších tisíc krokov ale to som sa bavil na mobile a iné aktivity pritom som ani nohou nepohol. Keď sa sťažujes tak si na šport kúp Garmin alebo Samsung Watch Sport.

knight12316.09.2019 - 12:02 Trvalý odkaz

In reply to by Simon235

Ja rozumiem, že s nejakou mierou nepresnosti treba počítať. Úplne presné nie sú športové hodinky...Išlo mi to, že keď napríklad zaplávam 100 dĺžok bazéna a náramok napočíta 120 alebo nekorektne vynásobí celkovú odplávanú dĺžku, tak mi je ten náramok na 2 veci...A len tak mimochodom, je sa nesťažujem, náramok som ešte nekúpil, preto sa pýtam na skúsenosti...

Celá diskusia 4 príspevky