Porovnanie fotoaparátov: Samsung Galaxy A7 vs. Galaxy S6

Sú 16 Mpix fotografie z vlajkovej lode Galaxy S6 oveľa lepšie než z funkčne nabitého modelu strednej triedy s 13 Mpix fotoaparátom?

Porovnali sme 13 Mpix fotoaparát vo výborne vybavenom Samsungu strednej triedy so 16 Mpix vlajkovou loďou rovnakej značky.

Samsung Galaxy A7 sa u nás (zatiaľ) oficiálne nepredáva. Je to 5,5-palcový solídne vybavený smartfón s tenkým dizajnom. Skrátka, dokonalý konkurent k čínskym vlajkovým lodiam s logami Huawei, Lenovo a inými. Full HD AMOLED obrazovka, plná výbava, no žiadne čačky-mačky ako čítačka odtlačkov prstov či snímač tepu. Oproti Samsungu Galaxy S6 ponúka ešte starú dobrú nadstavbu TouchWiz (zoradenie aplikácií podľa abecedy, rôzne možnosti zobrazenia nastavení, bohatá ponuka po podržaní vypínača, atď.) či napríklad aj FM rádio. Podobajú sa nielen tenkým telom, ale aj objektívom fotoaparátu vystupujúcim zo zadnej steny. Ten sa ľahšie čistí, ale aj ľahšie poškodí.

K nám sa zatiaľ Galaxy A7 oficiálne nedováža a je len otázkou, či sa do serióznych obchodov vôbec tradičnou cestou dostane. To však nebráni porovnať ho s vlajkovou loďou. Naša zvedavosť je veľká.

Nakoľko sa fotografie z najlepšieho Samsungu všetkých čias odlišujú od rozumne vybaveného mobilu z rovnakej fabriky?

Rozlíšenie

16 Mpix vs. 13 Mpix môže lákať k hodnoteniu, že nejde o výrazný rozdiel. Lenže Galaxy S6 ponúka základný pomer strán fotografií 16:9, ktorý je typický aj pre displeje moderných smartfónov. Pri listovaní galériou na displeji mobilu, tabletu či moderného televízora tak využívate plný potenciál všetkých zúčastnených zariadení. V prípade Galaxy A7 získate po prepnutí zo základného pomeru strán 4:3 (13 Mpix) na 16:9 fotografie s rozlíšením len necelých 10 Mpix. A to už rozdiel, ako uvidíte nižšie na treťom zábere v poradí, skutočne je.

Pohodlie držania v ruke

Samsung Galaxy S6 sa vďaka menším rozmerom drží pohodlnejšie. Hlavne v jednej ruke. Na S6 sa mi páči prepnutie na prednú kameru palcom pravej ruky, v ktorej mobil aj držím. Galaxy A7 ponúka ešte staré prostredie fotoaparátu s nelogickým prepínaním na prednú kameru v ľavej časti obrazovky. Oba prístroje musím pochváliť za dve samostatné spúšte pre foto a video.

Rýchle spustenie

Rýchly štart dvojitým stlačením hlavného tlačidla pod displejom za akýchkoľvek okolností, ktorý ponúka S6-ka, je veľmi návykový. V tomto Galaxy A7 jednoznačne stráca body.

Prostredie fotoaparátu

Samsung Galaxy A7 ponúka staré prostredie s možnosťou umiestnenia vlastných skratiek do ľavej vertikálnej lišty. Galaxy S6 zase ponúka nové prostredie s už spomínaným pohodlným prepínaním na prednú kameru. Ťažko povedať, čo je lepšie. Asi by som uvítal kombináciu oboch riešení.

Predná kamera

V tejto oblasti ide o vyrovnaných konkurentov. Rovnaké rozlíšenie, vyrovnaná kvalita statických záberov aj videa. Galaxy A7 vyniká v kvalite snímky uskutočnenej počas záznamu videa prednou kamerou, ale nepoznám nikoho, kto túto možnosť využíva. Galaxy S6 si zase podstatne lepšie poradí so svetlom a vyvážením bielej farby. Ak si mám vybrať, beriem radšej prednú kameru S6, no budem snívať o prednej kamere LG G4 (Porovnanie fotoaparátov: LG G4 vs. Samsung Galaxy S6).

DOWNLOAD FULL HD VIDEA Z GALAXY A7 (súbor 102 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 130 MB / min.)

video z prednej kamery

DOWNLOAD FULL HD VIDEA Z GALAXY S6 (súbor 115 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 128 MB / min.)

video z prednej kamery

Čitateľnosť displeja na slnku

Pri nastavení +5 pri automatickej regulácii s ňou nebol problém na ani jednom modeli, Galaxy S6 je na tom ale o čosi lepšie.

Korekcia expozície

Nové prostredie Samsungu Galaxy S6 neponúka rýchlu reguláciu expozície. V Galaxy A7 si môžem do ľavej bočnej lišty umiestniť virtuálne tlačidlo +/- a potom regulovať expozíciu jedným klikom. Zosvetliť, resp. stmaviť snímku na Galaxy S6 dá viac práce (vyžaduje prepnutie na profesionálny režim).

Kvalita snímok

Sami posúďte, či vám príplatok približne dvesto eur stojí za vyššiu kvalitu záberov z Galaxy S6. Na QHD displeji vlajkovej lode vyzerajú snímky nádherne, ale po presune do počítača sa sily oboch súperov vyrovnávajú. Samozrejme, že Galaxy S6 ponúka lepšiu kvalitu fotografií, ale prekvapilo ma, že nie až tak výrazne.

Stabilizácia

Samsung Galaxy S6 ponúka nielen digitálnu, ale aj optickú stabilizáciu. Kombinácia oboch je citeľná skôr pri zázname videa.

Záznam videa

Samsung Galaxy S6 ponúka záznam UHD videa, ktorému môže Galaxy A7 ťažko konkurovať. Ak máte doma UHD telku, nech sa páči, berte S6-ku. Ja som však radšej porovnal Full HD záznam na oboch prístrojoch. Vyhráva opäť S6-ka. Krajšie farby, HDR, stabilizácia, väčšie digitálne priblíženie a hlavne rýchlejšie a presnejšie zaostrovanie sú jednoznačným argumentom pre kúpu vlajkovej lode. Záznam zvukovej stopy je navlas rovnaký. Dátová spotreba minúty Full HD videa je na oboch porovnávaných smartfónoch rovnaká.

DOWNLOAD FULL HD VIDEA Z GALAXY A7 (súbor 88 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 128 MB / min.)

DOWNLOAD FULL HD VIDEA Z GALAXY S6 (súbor 53 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 128 MB / min.)

Na ukážkovom zábere z Galaxy S6 kritizujem trasenie obrazu po priblížení na zámok vo Svätom Antone, ale výsledné video sa netrasie takmer vôbec. Na displeji som totiž videl obraz ešte pred digitálnym spracovaním.

Úprava videa

Samsungy v obchode Galaxy Apps ponúkajú asi najlepšiu androidovú aplikáciu na strih videa (Videoeditor). Nedosahuje síce kvalít aplikácie iMovie pre iPhone, ale v porovnaní s ostatnými konkurentmi je ďaleko vpredu a na jednoduché spojenie zopár záberov úplne stačí.

Prezeranie snímok

QHD displej vs. Full HD displej. Tým by som to asi uzavrel. Snímky na displeji Galaxy S6 sú nenormálne detailné a živé. A to som na oboch zmenil režim obrazovky z adaptívneho zobrazenia na základný. Vtedy celá obrazovka vybledne, ale fotografie uvidíte presne také, aké budú aj na bežnom monitore.

Úložisko

Samsung Galaxy A7 podporuje microSD karty. Ak sa vám na dovolenke mobil rozbije, pamäťovú kartičku vyberiete a o žiadne zábery neprídete. Prináša to však pomalšie prezeranie záberov v galérii.

Záver

Ak nemáte záujem nahrávať UHD video, určite sa môžete uspokojiť s fotografiami z Galaxy A7. Sú veľmi pekné a môžete ich ukladať aj na pamäťovú kartu. Galaxy S6 vyniká v softvérovej úprave. Lepšie vyváženie farieb, dokonalé HDR aj vo videu, k tomu optická stabilizácia... Konkrétne rozdiely v kvalite záberov zbadáte na nasledujúcich fotografiách.

DETAILY (100 % výrezy)

Tip pre počítače: Obrázky odporúčame zväčšiť (klikom na obrázok). Kliknutím kolieskom myši sa obrázok otvorí v novej karte internetového prehliadača, pravým tlačidlom myši môžete zase snímky uložiť do počítača.

Tip pre smartfóny a tablety: Na jemných dotykových displejoch môžete snímky priamo v článku priblížiť a detaily porovnať bez klikania na obrázky.

vľavo je vždy snímka z Galaxy A7, vpravo z Galaxy S6

FOTOGALÉRIA (pôvodné zábery)

Všetky fotografie v článku sú v plnej kvalite, otvorenie obrázkov kliknutím prináša len pohodlie listovania medzi jednotlivými zábermi (klikom otvoríte ten istý súbor). Ak máte v ruke smartfón či tablet, detaily si pozriete aj klasickým priblížením snímky dvomi prstami. Pravým tlačidlom myši alebo podržaním prsta na obrázku môžete slobodne snímky uložiť do vášho zariadenia.

Samsung Galaxy A7

Samsung Galaxy S6

Samsung Galaxy A7

Samsung Galaxy S6

Samsung Galaxy A7

Samsung Galaxy S6

Samsung Galaxy A7

Samsung Galaxy S6

Samsung Galaxy A7

Samsung Galaxy S6

Diskusia k článku:

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne 03.06.2015 - 00:02

Hm. Nie som si isty ci cenovy rozdiel zodpoveda kvalite. Iste nejake rozdiely najma v prednej kamere su, ale inac z tej zadnej to nie je az taky velky rozdiel... Snimky z oboch su celkom pouzitelne a jasne ze S6 je o chlp lepsi, ale ci ten chlp ma cenu okolo 300 eur tak to netusim...

Richard Hombauer03.06.2015 - 10:33 Trvalý odkaz

Ak ten príplatok je niečoho hodný, tak je to bleskové zaostrovanie a rýchle spúšťanie. Aj po niekoľkých týž dňoch žasnem nad zaostrovaním es-šestky.

Celá diskusia 2 príspevky