Porovnanie fotoaparátov: LG G4 vs. Samsung Galaxy S6

Optická stabilizácia, rýchle spúšťanie, presné zaostrovanie, QHD displeje a množstvo funkcií priam volajú po vzájomnom súboji týchto rivalov.

Pozn. red. Všetky fotografie v článku sú v plnej kvalite, preto sa budú načítavať trochu dlhšie. Veríme, že kým si prečítajte text, galéria pod ním sa vám medzitým pekne načíta. Ak nie, treba niečo robiť s vaším pripojením. :)

Silní súperi

Oba porovnávané prístroje ponúkajú na pixel zhodné 16 Mpix rozlíšenie záberov. Ich dátová veľkosť je podobná - raz je väčší záber z LG, inokedy zo Samsungu. Väčšinou sa točíme okolo 5 - 6 MB / 16-megapixelový záber. Oba smartfóny vytvárajú nielen krásne statické snímky, ale aj UHD video s dĺžkou maximálne 5 minút. Pri Full HD rozlíšení videa zase ponúkajú aj nejakú tú funkciu navyše (HDR, snímanie statických záberov počas videa, neobmedzenú dĺžku, atď.).

Pohodlie držania v ruke

LG G4 je väčší, lepšie sa mi drží Samsung Galaxy S6. Najmä pri práci v jednej ruke. Navyše, prepnutie na predný fotoaparát je na G4 úplne nelogicky umiestnené na druhej strane, čo vyžaduje použitie oboch rúk. Toto ešte nepochopili ani v Appli, ani v LG, ani v iných firmách. Prepnutie na prednú kameru má byť pod spúšťou, ako na Samsungu.

Rýchle spustenie

Na LG musíte dvakrát stlačiť tlačidlo pre zníženie hlasitosti (v zadnej stene!), na Samsungu dvakrát stlačte hlavné tlačidlo pod displejom. Samsung v tomto smere jednoznačne vyhráva. Nehovoriac o tom, že skratka Samsungu funguje kedykoľvek, na LG len pri zhasnutom displeji.

Prostredie fotoaparátu

LG išlo jednoznačne po jednoduchosti. Minimum nastavení; keď sa chcete hrať, aktivujte manuálny režim. V Samsungu máte aj v automatickom režime o trochu viac možností v nastaveniach. LG svoje fičúrky poukrýval a určite vám odporúčame kliknúť na otáznik so šikovným sprievodcom nadštandardnými funkciami.

Predná kamera

Kvalitatívne sú si podobné, so svetlom si oba modely poradia veľmi dobre. Samsung vyhráva širokouhlým objektívom, LG zase 8-megapixelovým rozlíšením (oproti 5 Mpix v Galaxy S6) a podstatne detailnejšími zábermi. Je ťažké rozhodnúť, čo je lepšie. Moju rodinu na jednu selfie o trochu jednoduchšie poskladám na Samsungu, ale podstatne lepšie budeme vyzerať na detailnejšej a ostrejšej snímke z LG.

DOWNLOAD FULL HD VIDEA Z LG G4 (súbor 18 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 134 MB / min.)

video z prednej kamery

DOWNLOAD FULL HD VIDEA Z GALAXY S6 (súbor 33 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 125 MB / min.)

video z prednej kamery

Čitateľnosť displeja na slnku

Dnes som vytvoril niekoľko záberov v rôznych podmienkach, a vždy som videl "hľadáčik" lepšie na AMOLED displeji Samsungu. Neviem, čím to je.

Formát snímok

LG G4 vyniká fotografovaním nielen vo formáte JPGEG, ale aj RAW (.DNG). Reálne využitie? Stále hľadám...

Korekcia expozície

Samsung Galaxy S6 ma oproti starším modelom sklamal v tom, že si na ňom nemôžem upraviť skratky v bočnej lište. Vždy som si do nej na sérii Galaxy S vložil úpravu expozície. Občas aj pri využití HDR treba snímku mierne preexponovať či podexponovať. Pre tento účel teraz musím vždy najprv zvoliť profesionálny režim. Rovnako sa zachovalo LG v modeli G4, kde musím najprv aktivovať Manuálny režim. Ak chcete v jednom čase využiť HDR, no snímku trochu viac prisvetliť či stmaviť, máte na oboch telefónoch smolu. Samsung ponúka aspoň uzamknutie zaostrenia a expozície podržaním prsta na nejakom (tmavšom či svetlejšom) objekte, ale to rieši opisovaný problém len čiastočne.

Kvalita snímok

Toto sú jednoznačne najbližší konkurenti, akých som mal kedy v rukách. Po vytvorení makro záberu krabičky detských farbičiek s množstvom textu a detailov môžem vyhlásiť, že by mi bolo z pohľadu kvality jedno, či mám vo vrecku LG alebo Samsung. LG využíva možno zbytočne vysokú kompresiu - hrany detailov sú ostrejšie, čo je síce efektné, ale znižuje to technickú kvalitu záberu. Deformácia objektívu v rohoch záberov je minimálna na oboch porovnávaných fotoaparátoch. Skrátka, na snímky z týchto fotoaparátov je radosť pozerať a majitelia týchto smartfónov môžu svoje kompaktné fotoaparáty zavesiť na Bazoš.

Stabilizácia

Z vlastných skúseností viem, že sa optická stabilizácia sa v mobiloch trochu preceňuje. Vlajkové lode často prekvapia neuveriteľne účinnou digitálnou stabilizáciou. Fakt neviem, ako to robia. To, čo dokáže počas záznamu videa iPhone či akýkoľvek drahý Samsung ma už veľakrát v posledných dvoch rokoch šokovalo. Lenže v dnešnom prípade obaja konkurenti ponúkajú aj optickú stabilizáciu a obidve zariadenia v tomto smere odvádzajú perfektnú prácu. Napríklad záznam videa po miernom i väčšom digitálnom priblížení je stabilizovaný ako na kompakte od Panasonicu s objektívom LEICA a veľkým nápisom O.I.S. Nepreháňam!

Večer

Viac detailov a menej šumu reálne prináša LG s o trochu väčšou svetelnosťou objektívu (F1.8 oproti F1.9).

Záznam videa

Keď sa začne záznam videa (na oboch prístrojoch sa vedľa spúšte pre statické snímky nachádza aj spúšť pre video), začne sa takmer okamžite záznam v plnej veľkosti. Mnohé smartfóny zaznamenávajú video na orezanej časti snímača, no na LG G4 aj Galaxy S6 je snímač v pomere 16:9, takže snímky aj videá využívajú celú jeho plochu. A to je dobre. UHD video v oboch prípadoch vyzerá nádherne. LG stráca v kvalite audio stopy, ale vyhráva v dátovej spotrebe. Minúta UHD videa z LG zaberie asi 220 MB a zo Samsungu až 350 MB.

Na oboch smartfónoch som počas videa skúšal potrápiť preostrovanie počas záznamu, a ani jeden nemôžem označiť za lepší či horší. Ak som objekt označil prstom, na oboch sa objavila skratka AF a zaostrenie ostalo ukotvené, až do označenia iného objektu, alebo do spustenia autofókusu.

V zázname jednoznačne vyhráva LG.

DOWNLOAD UHD VIDEA Z LG G4 (súbor 73 MB, MPEG4; 3840 x 2160 b., 30 fps; celkovo: 231 MB / min.)

DOWNLOAD UHD VIDEA Z GALAXY S6 (súbor 185 MB, MPEG4; 3840 x 2160 b., 30 fps; celkovo: 351 MB / min.)

UKÁŽKA UHD VIDEA Z LG G4 (súbor 82 MB, MPEG4; 3840 x 2160 b., 30 fps; celkovo: 223 MB / min.)

Skúška digitálneho priblíženia a stabilizácie

UKÁŽKA UHD VIDEA Z GALAXY S6 (súbor 99 MB, MPEG4; 3840 x 2160 b., 30 fps; celkovo: 369 MB / min.)

Skúška digitálneho priblíženia a stabilizácie

Úprava videa

Oba prístroje ponúkajú orezanie záberu, ale Samsung ponúka presnejší orez, vloženie hudobnej stopy a manipuláciu s hlasitosťou pôvodného i vloženého audia. Nehovoriac o možnostiach bezplatnej aplikácie Videoeditor z obchodu Galaxy Apps, ktorú si stačí do mobilu doinštalovať. Ak máte s videami trochu väčšie plány, ak chcete na dovolenke každý večer spraviť zostrih z pár videí, dajte prednosť Galaxy S6 (...alebo iPhonu 6 s nainštalovaným iMovie, ale nikomu ani muk!).

Prezeranie snímok

Pri listovaní vo veľmi podobnej galérii ponúka LG zdanlivo vernejšie farby displeja, ale pri odfotografovaní bielej steny v izbe počas zamračeného počasia som sa nakoniec k realite priblížil skôr na Samsungu. LG v nastaveniach mobilu neumožňuje vyváženie farieb displeja (dnes ho viaceré androidy už ponúkajú), Samsung situáciu zachraňuje v nastaveniach zobrazenia (Režim obrazovky: AMOLED fotografia). IPS obrazovka LG G4 je teda ladená skôr do červena, AMOLED displej Samsungu Galaxy S6 zase do zelena. A realita je niekde uprostred, čo môžete vidieť napríklad na obrazovke vášho počítača. Oba displeje sú také jemné, že je na nich radosť snímkami listovať. Ak mám fotografie niekam preniesť, tak jedine na tablet alebo televízor s vyšším než Full HD rozlíšením. Inak to nemá význam.

ZÁVER

Podľa môjho názoru mi viac praktických vlastností ponúka Samsung Galaxy S6. Intuitívnejšie rýchle spustenie, pohodlnejšie prepínanie predného / zadného fotoaparátu, prirodzenejšie farby vonku lepšie čitateľného displeja (nikdy by som neveril, že to na AMOLED displej napíšem), podstatne lepšia úprava videí s kvalitnejším zvukom a príjemnejšie rozmery telefónu do ruky. Večerné zábery sú krajšie z LG, ktoré vyniká aj dátovo úsporným UHD videom a lepšou prednou kamerou. Zarovnanie objektívu so zadnou stenou môže byť tiež výhodou hrubšieho LG G4. Ale v kvalite záberov vedú taký vyrovnaný súboj, že si netrúfam povedať, ktoré zábery sú krajšie. To už nechám na vás.

DETAILY (100 % výrezy)

Tip pre počítače: Obrázky odporúčame zväčšiť (klikom na obrázok). Kliknutím kolieskom myši sa obrázok otvorí v novej karte internetového prehliadača, pravým tlačidlom myši môžete zase snímky uložiť do počítača.

Tip pre smartfóny a tablety: Na jemných dotykových displejoch môžete snímky priamo v článku priblížiť a detaily porovnať bez klikania na obrázky.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

FOTOGALÉRIA (pôvodné 16 Mpix zábery)

Všetky fotografie v článku sú v plnej kvalite, otvorenie obrázkov kliknutím prináša len pohodlie listovania medzi jednotlivými zábermi (klikom otvoríte ten istý súbor). Ak máte v ruke smartfón či tablet, detaily si pozriete aj klasickým priblížením snímky dvomi prstami. Pravým tlačidlom myši alebo podržaním prsta na obrázku môžete slobodne snímky uložiť do vášho zariadenia.

LG G4

Samsung Galaxy S6

LG G4

Samsung Galaxy S6

LG G4

Samsung Galaxy S6

LG G4

Samsung Galaxy S6

LG G4

Samsung Galaxy S6

LG G4

Samsung Galaxy S6

LG G4

Samsung Galaxy S6

LG G4

Samsung Galaxy S6

LG G4

Samsung Galaxy S6

LG G4

Samsung Galaxy S6

Diskusia k článku:

funboy 28.05.2015 - 12:00

na vacsine foto mi reze G4 viac nemozem si pomoct, ale napr fotky auticka su lepsie zas s galaxy S6 :) pekny suboj fotakov dvoch top vlajkovych lodi, skoro doteraz vsade kde som videl ich porovnavacie foto testy to bolo max. vyrovnane..

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne28.05.2015 - 12:41 Trvalý odkaz

Tiez mi to tak pride, ze najlepsie je vlastnit oba, jeden v pravej a jeden v lavej ruke.

rtg28.05.2015 - 17:56 Trvalý odkaz

za mna osobne Samsung, nakolko farby mi pridu chladnejsie = realnejsie, taktiez lepsie berie tmave miesta podla mna ako LG, ale inak je to maximalne vyrovnany suboj, je to o osobnych preferenciach, niektore fotky lepsie od LG a niektore od Samsung

ondrakomous28.05.2015 - 18:24 Trvalý odkaz

rtg zalezi, ktery samsung s6 myslis, jestli s chipem od samsungu, nebo s chipem od sony, to bych doplnil i do recenze, je to dulezita informace, kdybych zistil, ze v moji s6 je snimac od sony, tak bych za to vrazdil, prisaham bohu. jinak dobry srovnani, ale stejne bych si LG nekoupil, i kdyby fotilo sebelip.

Celá diskusia 4 príspevky