Skúsenosti s Apple iPadom mini po roku používania

Čitateľ Dávid sa s nami podelil o skúsenosti s kultovým osempalcovým tabletom. Ocenil kvalitnú konštrukciu a svižný systém, no našiel aj niekoľko "múch".

Skupina článkov s prívlastkom skúsenosti je tvorená najmä čitateľmi. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním. Používatelia v nich nehodnotia bežné funkcie, tie totiž opisujeme v našich prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť postrehmi z používania vášho telefónu? Kontaktujte nás alebo nám rovno pošlite e-mail na redakcia/fony/sk (samozrejme v správnom e-mailovom tvare).

Prečítajte si skúsenosti Dávida Makáňa

V roku 2013 som sa rozhodoval či si kúpiť iPad mini alebo Nexus 7. A keďže som fanúšikom "jabĺk" rozhodol som sa nakoniec pre iPad mini. Nemal som veľkú predstavu o tom, čo mám od iPadu očakávať, a tak som ho hneď po príchode domov začal testovať. Už pri rozbaľovaní mi došlo, že Apple používa minimalistické balenie, v ktorom sa nachádzal tablet, dátový kábel, sieťový adaptér a návod na používanie spolu s dvomi nálepkami loga Apple.

ikona

Základné info: Apple iPad miniMenšia verzia desaťpalcového iPadu s dvojjadrovým 1,5 GHz procesorom, 7,9'' XGA IPS displejom, 5 Mpix iSight kamerou s AF no bez LED blesku a s výhodami, ktoré prináša OS iOS 6.

Konštrukcia:

Konštrukcia iPadu sa mi už od začiatku páčila, pretože ako všetky ostatné Apple produkty, pôsobil luxusne. Dnes už však viem, že bez krytu / obalu by som sa nezaobišiel, pretože zadná čierna strana je doslova magnet na odtlačky prstov. Pri bielej verzii sú viditeľné asi o polovicu menej. Najviac ich je vidno na logu výrobcu. Ako ročný používateľ tohto tabletu som mal tú česť urobiť pár neplánovaných drop-testov. iPad mi v pohode a "bez ujmy na zdraví" prežil pád z nočného stolíka, z postele, zo stola... Raz sa mi dokonca stalo, že som ho nechtiac polial horúcim čajom. Tablet všetko vydržal, akurát sa mi vypol z dôvodu vysokej teploty. Poutieral som ho vreckovkami a opäť zapol. Všetko fungovalo. Jediné, čo by som vytkol, je zhotovenie dátového kábla. Výhodou lightning konektora je, že už nikdy nebudete musieť hľadať správnu stranu pre jeho zasunutie, no už po piatich týždňoch sa mi poriadne doohýbal. Dnes ho mám prelepený lepiacou páskou a už čoskoro budem musieť kúpiť nový .

Tablet má kvalitné stereo reproduktory, takže sa nemusíte obávať o intenzitu, silu a kvalitu zvuku. Majú mierny náznak basov, za čo im dávam veľké plus. Vyzdvihnúť musím aj nízku hmotnosť, len niečo vyše 300 gramov.

Displej:

IPS displej so 7,9'' uhlopriečkou je dobre čitateľný na slnku , má vysoký jas , rozlíšenie 1 024 x 768 bodov - čo viac očakávať ?! Nemám k nemu žiadne výhrady. Pre pôžitkárov existuje iPad mini s Retina displejom 2 048 x 1 536 b).

Systém:

Pri prvom štarte ma uvítal iOS 6. Sprievodca nastavením je naozaj prehľadný a zvládne ho snáď úplne každý. Samozrejme, musel som si doinštalovať zopár dôležitých aplikácii, pretože so základnými by som sa maximálne dostal na internet alebo odoslal e-mail. A tak som stiahol: Gmail, prehliadač Chrome, Facebook a YouTube. Aplikáciu YouTube si dodnes neviem vynachváliť, pretože je oveľa svižnejšia než na iných zariadeniach. Takisto sa nedá porovnať kvalita prehrávaného videa. Po pár mesiacoch vyšiel nový iOS 7. Nevedel som, čo mám od aktualizácie očakávať, kedže sa objavili ľudia, ktorí mali s poslednou aktualizáciou problém. No napriek sťažnostiam som sa rozhodol novú verziu stiahnuť. A urobil som dobre. Používateľské prostredie sa zmenilo, no stačili dva dny a zvykol som si. Ako najväčšie plus by som tam zahrnul ovládací panel, ktorý funguje ako vyťahovacie okno akurát na spodnej strane. Ďalej som ocenil viac dotykové gestá pre multitasking. S použitím štyroch alebo piatich prstov sa ľahko dostanem do multitaskingu alebo dokonca na hlavnú plochu. Bol som rád, že iPad mi nevymazal ani jedinú aplikáciu, a tak som ho hneď po nainštalovaní aktualizácie mohol hneď používať .

Hardvér: :

Dvojjadrový procesor s taktom 1 GHz. Možno si niekto pomyslí, že je to málo, a že tablet bude sekať. No práve opak je pravdou. Tento procesor (Apple A5) je rýchlejší, než si niektorí myslia. Bez problémov a zaváhaní spustí najnovšie aplikácie a hry. Aj ja som sa stretol so samovoľným vypnutím aplikácie, ale stáva sa to len občas pri veľkom zaťažení. Samozrejme, procesor nie je všetko. Operačná pamäť RAM má síce len 512 MB, no iPadu to na svižný chod systému úplne stačí. Jedno, čo môžem teraz ľutovať je, že som si zobral len 16 GB verziu, pretože úložisko mám už takmer zaplnené. Škoda absencie slotu na pamäťové karty. Za ďalšie mínus by som označil batériu, ktorá pri stálom používaní (Wi-Fi, asi štyri aplikácie, hudba, filmy, YouTube) vydrží asi päť hodín . Pri počúvaní hudby však dosahujem výdrž aj 15 až 24 hodín. Takže keď sa rozhodnete pracovať na dlhšej ceste, napr. v aute, odporúčam vziať so sebou externú batériu.

Fotoaparát:

Apple iPad mini má dvojicu fotoaparátov: iSight (zadná kamera) a FaceTime (predná kamera). iSight kamera tvorí úžasne fotografie v rozlíšení päť megapixelov, ale iba za dobrého osvetlenia, pretože za zhoršených svetelných podmienok (napríklad v noci) sú snímky a videá s vysokým šumom. To isté platí aj pre prednú kameru. Páči sa mi možnosť HDR snímok a taktiež tvorenie viacerých fotografií pozdržaním tlačidla spúšťe. Pri chatovaní cez Skype alebo pri využívaní FaceTime hovorov oceňujem rýchle prepínanie medzi týmito dvomi kamerami.

Výhody:

+ svižný systém

+ výborná konštrukcia

+ kvalitné reproduktory

+ luxusný vzhľad

Nevýhody:

- menej kvalitný dátový kábel

- nízka kvalita snímok pri zhoršených svetelných podmienkach

- chýbajúci slot na pamäťové karty

- výdrž batérie pri väčšej záťaži

Záver:

Apple iPad mini je starší (má takmer dva roky), no stále obľúbený typ tabletu strednej triedy s vynikajúcim dizajnom, s priemernou výdržou batérie (iní používatelia ale dosahujú vyššie hodnoty výdrže než ja), kvalitným displejom, úžasným používateľským prostredím, svižným systémom, výbornou kvalitou zvuku, ale priemernou kvalitou snímok . No jeho kúpu určite neľutujem. Snáď by som len nabudúce uvažoval aj nad 32 GB verziou.

Diskusia k článku:

Martin Hrúzik 31.08.2014 - 20:28

S recenziou v zasade suhlasim, mam ale par vyhrad. iPad mini mam uz skoro dva roky a kabel je ako novy. Autor ho asi stale sklada do klbka alebo co, co neprospieva ziadnemu kablu. Urcite nie je horsi ako ine obdobne kable, co mi z recenzie trosku vyplyva. Ako nevyhodu dat absenciu SD kariet je snad uz vtip. Je to politika applu a vytykat mu to aj po 5 rokoch je uz ozaj trapne. To ze pri tejto politike by malo byt 32GB ako minimum je jasne, ale z coho by potom apple zil, ked nie je z toho zdierania za vacsiu kapacitu. Posledna vec s ktorou nesuhlasim je vydrz. Autor ma bud vadnu baterku, alebo mu nieco zere baterku na pozadi. Mne pri surfovani vydrzi (myslim ze je to aj deklarovanych) 10 hodin. Pri ozaj silnej zatazi aspon 6-7 urcite (nejaka narocna 3d hra). Za 5 hodin ho nevystavim ani keby sa pocikam.

zemiak31.08.2014 - 22:31 Trvalý odkaz

Tiez vlastnim iPad Mini (Retina) a vydrz je uplne vyhovujuca. Je jasne, ze pri hrani hier alebo streamovani videa to za par hodin klakne.
Co sa mna tyka, s mojim surfovaco-citacim rezimom dosahujem 11-14 hodin podla toho ci citam vnutri alebo vonku.

Jakub Jediný31.08.2014 - 23:24 Trvalý odkaz

Ja osobne problém s výdržou nemám vôbec žiadny, nabíjanie pomaly pri našom domácom využívaní ani nemusím riešiť, v tomto iPady nikdy nesklamali. Skôr mám iný problém, dosť často sa stretávam s duchmi, hlavne keď prechádzam z prehliadača do inej aplikácie, napr. do YouTube. Stretol sa s tým ešte niekto? Proste na pozadí vidím adresný riadok zo Safari. Displej sa pritom tuším po minúte alebo dvoch sám zhasína a na vypálenie obrazu na LCD tuším treba pol-hodinu času mať neustále zapnutý jeden statický obraz. Inak naň nemám jediného krivého slova!

Matej Krajčovič31.08.2014 - 23:52 Trvalý odkaz

LCD obrazovky by vypalovaním nemali trpieť (na rozdiel od AMOLED). To čo popisuješ možno nájsť pod pojmom "image retention/ghosting" ale pri IPS paneloch by nemalo byť trvalé. Pomôcť by tiež mohlo dlhšie zobrazenie jednotlivých farieb z RBG spektra, napríklad niečo takéto: http://iphonedpt.awardspace.com/#Fullscreen alebo špeciálna app, pokiaľ by si ju našiel v AppStore.

KaufMan01.09.2014 - 19:40 Trvalý odkaz

sie65 - akurat som si tiez vsimol ducha, ale nie riadok safari, ale spodne ikony plochy
edit: mame doma aj iPad, ale uz ho nemal nikto z rodiny v ruke asi 1,5 roka, lebo ako sme kupili iPad mini, odvtedy ho manzelka pouziva ako podlozku na hodinky a vsetci chcu iba mini :)))

Celá diskusia 6 príspevkov