Android a iOS TIP: PhonoPaper spraví z fotografie zvuk a naopak

Ruská aplikácia dokáže analyzovať fotografie. Špeciálny algoritmus premení obraz na zvuk. Všetko však funguje aj opačne, zaznamenanú hudbu či reč môžete exportovať ako dvojrozmerný kód.

V obchodoch s aplikáciami pre mobilné telefóny nájdeme aplikácie, ktoré si stiahol snáď každý, no i také, ktoré budú určené iba hŕstke nadšencov. Ruský PhonoPaper zrejme väčšina odsúdi ako zbytočnú zábavku, no niekoho môže vtiahnuť do dlhých minút experimentovania.

O čo teda ide? Aplikácia s trochu hackersky vyzerajúcim rozhraním dokáže pristúpiť k vášmu fotoaparátu. Akýkoľvek objekt preto môže zosnímať a následne prehrať ako zvuk. Cez displej uvidíte prechádzať veľkú čiaru, pričom každý bod na fotografii vydá rozdielny zvuk vďaka svojmu tvaru a expozícii. Lepšie ako na snímkach vašej izby to bude fungovať na čistom bielom papieri a čiernych bodoch. Autori dokonca na svojom webe ponúkajú ukážky od Bacha či Mozarta.

Všetko ale funguje aj opačne. Hudbu či ľudskú reč možno aj nahrávať a PhonoPaper potom vytvorí obrázok s 2D zvukovým kódom podobným QR kódom na rôznych obaloch či bilbordoch. Prehrávaný zvuk môžete spomaliť či zrýchliť posúvaním prsta po okraji displeja. Každá nahrávka či fotografia však bude limitovaná na 10 sekúnd.

Linky na stiahnutie:

Android

iOS

Aplikácia podľa autorov využíva Virtual ANS engine simulujúci starý ruský syntetizátor ANS. Ťažko si vieme predstaviť praktické využitie takéhoto programu, obzvlášť na displeji telefónu. Záznamy sprevádza výrazný šum, no niekoho možno toto celé na pár desiatok minút zabaví.

PhonoPaper si môže vyskúšať každý majiteľ Androidu 2.3 či iOS 4.3 a novších. Za čitateľský tip ďakujeme.

Ďalšie tipy na aplikácie nájdete pod týmto odkazom.

Tipy na iOS aplikácie a užitočné rady pre majiteľov iPhonov a iPadov vám na Fony.sk prináša Telekom.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu