Android a iOS TIP: Mailbox - e-mailový klient s novým konceptom ovládania

Veľmi obľúbená aplikácia na správu e-mailovej pošty konečne dorazila aj na Android. Ponúka ovládanie gestami, označovanie správ ako vybavených či radenie do kategórií. E-mail sa tiež môže opätovne zobraziť, keď naň budete mať opäť čas.

Mailbox je veľmi populárny e-mailový klient najmä na zariadeniach s iOS. Tento mesiac vyšiel už aj pre platformu Android, kde sa tak spolu s Carouselom jedná už o tretiu aplikáciu v Google Play z dielne Dropboxu. Článok s pohľadom na jeho fungovanie sme o pár dní odložili. V našom prípade mal totiž Mailbox problémy s otvorením tela správ. Posledná aktualizácia však všetko opravila a klient konečne funguje tak, ako by mal.

Momentálne vám stiahne poštu len z Gmailu alebo z konta iCloud. Podpora pre externé e-mailové servery bude podľa vývojárov pridaná v budúcnosti. Celé prostredie definuje najmä ovládanie gestami. Neprečítanú správu otvoríte klasickým ťuknutím, čary sa však dejú najmä pri posúvaní prsta do strán.

Podľa dĺžky pohybu takto ovládate až štyri funkcie: e-mail môžete zmazať, uložiť do kategórií (Prečítať, Kúpiť, Pozrieť alebo do niektorej z vlastných) no hlavne presunúť do Archívu alebo označiť na vybavenie neskôr.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Práve posledné dve možnosti robia Mailbox iným, odlišným od majority klasických aplikácií pre správu pošty. Všetky doručené správy sa totiž ukladajú do jedného úložiska, kde čakajú na vaše vybavenie. Gestami ich potom jednu po druhej radíte do kategórií podľa ich obsahu, odstraňujete alebo označíte ako hotové - tie potom putujú priamo do Archívu (na Gmaile je to zložka Všetky správy).

Zaujímavou funkciou je aj možnosť Later. Tu si môžete nastaviť, aby sa vám konkrétny e-mail opäť zobrazil ako nanovo doručený v čase, kedy naň budete mať čas - večer, o deň, týždeň či mesiac neskôr. Vybrať samozrejme možno aj konkrétny dátum.

Klasické funkcie ako upozorňovanie na novú poštu v notifikačnej lište systému, vyhľadávanie vo všetkých správach na vašom Gmail konte alebo spájanie konverzácií sú samozrejmosťou. Možnosť preusporiadania správ dotykom a podržaním je možná len na iPhone alebo iPade. Mailbox dostal od používateľov App Store v priemere 4,5 hviezdičky (z piatich) a určite sa jedná o zaujímavý koncept.

ikona

Tip: Android a iOS TIP: Carousel - fotografie na prehľadnej časovej osiAutomatické zálohovanie fotografií zo smartfónu na váš Dropbox účet nie je ničím novým. Jeho vývojári ale teraz vydali aj aplikáciu Carousel, ktorá v nich spraví poriadok prostredníctvom zobrazenia na prehľadnej časovej osi. Označí ich tiež miestom, kde vznikli.

Nový spôsob vybavovania pošty však nemusí vyhovovať každému. Nám sa napríklad nepáčila nemožnosť označenia (a prečítania alebo zmazania) viacerých správ naraz, hoci tu je možnosť "učenia" Auto-swipe, ktorá jeden úkon vykoná so všetkými podobnými správami. Rozdiel medzi prečítaným a neprečítaným e-mailom je navyše veľmi nevýrazný a kompletné vyprázdnenie hlavného priečinka si vyžaduje presun všetkých e-mailov do zložky Všetka pošta. Ten Gmailu trvá kľudne aj niekoľko minút a v našom prípade dokonca viedol ku krátkodobej nedostupnosti celého účtu.

Linky na stiahnutie:

Android

iOS

Natívna aplikácia Gmail sa nám tak stále zdá pohodlnejšia, no obrovská popularita naznačuje, že na Mailboxe nakoniec možno naozaj niečo bude bude.

Ďalšie tipy na aplikácie nájdete pod týmto odkazom.

Tipy na iOS aplikácie a užitočné rady pre majiteľov iPhonov a iPadov vám na Fony.sk prináša Telekom.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu