USB kľúče s microUSB koncovkou: Transcend 380S vs. Adata UD320

Porovnali sme dva USB kľúče, ktoré zasuniete nielen do počítača, ale aj smartfónu či tabletu. Prenášanie súborov tak bude hračkou.

V redakcii sme si vyskúšali dva prenosné USB kľúče, ktoré majú okrem veľkej USB koncovky i microUSB. Na prenášanie súborov medzi počítačom a smartfónom alebo tabletom nepotrebujete žiadny kábel, stačí na kľúč skopírovať potrebný obsah. Potrebujete len smartfón s microUSB koncovkou podporujúci funkciu USB OTG (USB on-the-go).

ikona

Top 6 USB kľúčov s microUSB konektoromUSB OTG podporuje čoraz viac zariadení. Len málokto však potrebnú redukciu pre pripojenie USB disku či prenosného kľúča má v danom momente pri sebe. Zo slovenských e-shopov sme preto vybrali šesť takých, ktoré pripojíte rovno k smartfónu.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Po pripojení k mobilnému zariadeniu si cez nainštalovaný prehliadač súborov (napríklad ES file manager) môžete rvno kopírovať či presúvať fotografie, videá či hudbu. Alebo si len jednoducho na cestách pozriete film a popočúvate hudbu bez toho, aby vám zbytočne zaberali pamäť v telefóne.

K dispozícii sme mali dva flashdisky - Adata UD320 a Transcend JetFlash 380S. Transcend vyniká spracovaním, ADATA zase rýchlosťou zápisu a hlavne možnosťou využiť jej strednú časť (redukciu) s akýmkoľvek USB kľúčom.

Na jeden záber: Porovnanie USB kľúčov TRANSCEND a ADATA s microUSB koncovkou

Adata UD320 má rozmery 40 x 15 x 8 mm a hmtonosť 8 gramov. Približná cena v obchodoch sa pohybuje okolo 10 eur za 16 GB kapacitu. Je o niečo väčší než jeho konkurent a po pripojení k notebooku z neho trčí väčšia časť, čo môže pri manipulácii s notebookom prekážať.

Transcend JetFlash 380S je menší, má kompaktné rozmery 28 x 12 x 5 mm a hmotnosť iba 3 gramy. V slovenských obchodoch ho kúpite za približne deväť eur. Na tele i vrchnom kryte flashdisku sú putká, takže obidve časti môžete k sebe pripevniť, čím eliminujete riziko možného stratenia jednej alebo druhej časti. Po pripojení k notebooku z neho vytŕča iba malá časť.

Rýchlosť zápisu oboch USB kľúčov je 8 MB/s, Transcendu však nábeh na maximálnu rýchlosť trval asi minútu, takže pri menších súboroch sa v jeho prípade pripravte na pomalšie prenosy.

Diskusia k článku:

Peter 19.04.2014 - 23:31

mam s4mini a telefon nepodporuje usb host da sa to nejako updatnut(stiahnut nejaku aplikaciu) alebo pomoze root telefonu???

Celá diskusia 1 príspevok