Top 6 USB kľúčov s microUSB konektorom

USB OTG podporuje čoraz viac zariadení. Len málokto však potrebnú redukciu pre pripojenie USB disku či prenosného kľúča má v danom momente pri sebe. Zo slovenských e-shopov sme preto vybrali šesť takých, ktoré pripojíte rovno k smartfónu.

Čoraz viac smartfónov a tabletov s Androidom disponuje funkciou USB On-The-Go (OTG). Koniec koncov, od verzie systému 3.1 Honeycomb by mala byť podporovaná štandardne, jej správny chod však vždy závisí od práce vývojárov (nutná je prítomnosť správnych ovládačov v tzv. kerneli, alebo jadre firmvéru).

Vďaka nej je možné k zariadeniu pripojiť akúkoľvek externú perifériu - klávesnice, myši, oveľa častejšie však externé disky alebo USB kľúče. Väčšina používateľov totiž vďaka USB OTG prenáša fotografie, hudbu alebo filmy medzi počítačom a smartfónom. Tie však disponujú takmer výlučne microUSB portom, je teda nevyhnutné zaobstarať si redukciu na "plnoformátový" USB konektor.

Nedávno sme vám predstavili riešenie od Sony, ktoré sa bez nej zaobíde. Jeden koniec tohto USB kľúča zasuniete do smartfónu, no na druhej strane je prítomné aj to správne veľké USB pre počítač či notebook. Kľúč sa nám páči, avšak na trh príde až v januári 2014 a jeho cenovka bude (mierne povedané) sebavedomá. Pátrali sme teda ďalej a našli sme šesť flashdiskov s microUSB aj USB konektorom zároveň, ktoré v slovenských e-shopoch kúpite už dnes.

ikona

USB kľúč Sony pre smartfóny a tablety s microUSB konektoromVďaka USB OTG môžeme k niektorým smartfónom pripájať aj USB kľúče a prenosné harddisky. Väčšinou postačí jednoduchá redukcia, no vďaka Sony na ňu budete môcť už čoskoro zabudnúť.

CONNECT IT 2v1 OTG (8 a 16 GB)

Má rozmery štandardných USB kľúčov, na druhej strane však ku klasickému pribudol aj microUSB konektor. Oba s ochranným krytom, aby ste namiesto jedného mohli postupne stratiť dva. Vypátrali sme ho v 8 aj 16 GB variante.

Orientačná cena: 8,47 € za 8 GB (okaysk.eu) / 13,66 € za 16 GB (alza.sk)

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

PQI Connect 201 (8 a 16 GB)

Žiadne zbytočné telo, prakticky najväčším dielom je samotný USB konektor. MicroUSB je hneď na opačnej strane. Aj tu nájdeme obe základné kapacity.

Orientačná cena: 9,87 € za 8 GB (eloshop.sk) / 20 € za 16 GB (mall.sk)

Maxell USB Flash Disk DUAL (16 GB)

Známy výrobca CD, DVD a iných pamäťových médií. Namiesto plastových krytov je tu jeden otočný kovový most na upevnenie šnúrky alebo zväzku kľúčov.

Orientačná cena: 19,99 € za 16 GB (faxcopy.sk)

ADATA UD320 (16 a 32 GB)

Väčšia kapacita, no s ňou aj väčšie rozmery. ADATA potrebuje 40 x 15 x 8 mm. Váha však zostala na zanedbateľných ôsmich gramoch.

Orientačná cena: 13,70 € za 16 GB / 20,80 € za 32GB (hej.sk)

Platinet Android Pendrive TX-DEPO (16 a 32 GB)

Jednoduchý USB kľúč s veľmi obyčajným vzhľadom. Požadované úlohy však určite splní, hoci nájsť ho v niektorom z e-shopov je pomerne náročné.

Orientačná cena: 10,56 € za 16 GB / 20,13 € za 32 GB (eloshop.sk)

Patriot Stellar USB 3.0 (16, 32 a 64 GB)

Posledný kľúč patrí k najzaujímavejším, no najdrahším. Pri takto vysokých kapacitách majiteľ ocení aj prítomnosť USB 3.0. Obsah z počítača tak nakopíruje veľmi rýchlo, otázna je však podpora tohto štandardu aj na strane smartónu. "Trojkový" microUSB konektor Samsungu Galaxy Note 3 je totiž širší. Hoci sú spätne kompatibilné, myslíme si, že USB 3.0 pri Patriot Stellare využijete iba jedným smerom, z počítača. Nejedná sa však o zásadnú nevýhodu.

Orientačná cena: 20,95 za 16 GB / 31,10 € za 32 GB / 52,80 € za 64 GB (datacomp.sk)

Náš výber e-shopov je náhodný, hoci cenu a dostupnosť sme sa pri odkazovaní snažili zohľadňovať taktiež. Podľa ponuky obľúbeného cenového vyhľadávača, dôvery a preferencií pri spôsobe dodávky si už určite vyberie každý. Kto sa nebojí, chce ušetriť a svoje dáta pravidelne zálohuje, môže nájsť niekoľko lacných "no name" alternatív aj na zahraničných aukčných portáloch.

Diskusia k článku:

corsa 08.03.2014 - 18:54

Mám S4mini a snažím sa pripojiť USB http://www.hama.sk/flashpen-laeta-twin-16gb-10mb-s-sedy/ ....ale mibil nereaguje... prečo ?

Celá diskusia 1 príspevok