Android a iOS TIP: Carousel - fotografie na prehľadnej časovej osi

Automatické zálohovanie fotografií zo smartfónu na váš Dropbox účet nie je ničím novým. Jeho vývojári ale teraz vydali aj aplikáciu Carousel, ktorá v nich spraví poriadok prostredníctvom zobrazenia na prehľadnej časovej osi. Označí ich tiež miestom, kde vznikli.

S miznúcimi slotmi na microSD karty a cenovou politikou výrobcov, ktorí cenovky svojich 16 a 32 GB modelov smartónov nastavili často poriadne ďaleko od seba sa cloudové úložiská stávajú čoraz populárnejšími. Umožňujú tiež synchronizáciu súborov medzi mobilným telefónom a viacerými počítačmi. Často tak dávajú zabudnúť na USB kľúče a vám už nehrozí, že dôležitú prezentáciu či dokument zabudnete doma.

Dropbox patrí medzi tie najpoužívanejšie. Už dávnejšie mu pribudla aj možnosť automatickej zálohy každej odfotografovanej snímky, ktorú telefónom zachytíte. Obzvlášť na iOS však nefungovala vždy ideálne.

Tím vývojárov Dropboxu teraz vydal novú aplikáciu Carousel. "Kolotoč" pre Android a iOS dokáže fotografie zálohovať tiež, no navyše ich zobrazí na prehľadnej časovej osi. Po spustení sa používateľ pozerá na poslednú sadu snímok. Potiahnutie obrazovky nahor potom listuje v starších a starších obrázkoch, no tie sú vždy zoskupené spolu, ak ste ich odfotografovali napríklad na jednom výlete.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Carousel k nim navyše dokáže priradiť aj lokalitu, v ktorej boli nasnímané. Aplikácia tiež naznačuje zárodky akejsi sociálnej siete. Fotografie totiž môžete zdieľať jednoduchým posunutím fotky v prehliadači nahor. Tie, ktoré priatelia pošlú vám, by ste mali vedieť rovnako rýchlo uložiť.

Novinka od Dropboxu vyzerá veľmi dobre a práca s ňou je blesková, počas skúšania Carouselu sme sa ale nevyhli niektorým prvkom, ktorým celkom nerozumieme. Posunutie fotky nadol ju totiž skryje, no k "tajným" fotkám sa dostanete dvomi kliknutiami bez akéhokoľvek hesla - navyše tam všetky potenciálne kompromitujúce budú pekne spolu, na jednej hromade. No a vo svojej časovej osi sme okrem vlastných fotografií videli s presným dátumom a polohou aj tie, ktoré naši kolegovia pridali do zdielaných položiek.

Dropbox bude na svojej novej aplikácii určite starostlivo pracovať, v týchto dňoch totiž predstavil aj viacero noviniek pre biznis klientelu a populárny Mailbox pre Android či OS X.

Linky na stiahnutie:

Android

iOS

Ďalšie tipy na aplikácie nájdete pod týmto odkazom.

Tipy na iOS aplikácie a užitočné rady pre majiteľov iPhonov a iPadov vám na Fony.sk prináša Telekom.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu