HTC One (M8)

Nová vlajková loď prináša výkonnejší štvorjadrový 2,3 GHz procesor, väčší 5'' Full HD displej, vylepšenú UltraPixel kameru s novými funkciami, slot na microSD karty, vylepšené predné stereo reproduktory a 2 600 mAh batériu.

Základné parametre:

OS:Android Android 4.4 KitKat + HTC Sense 6.0

chipset: Qualcomm Snapdragon 801 MSM8974AB

procesor: štvorjadrový 2,3 GHz

grafický procesor: Adreno 330

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz, UMTS 900 / 2100 Mhz + LTE

rozmery: 146 x 71 x 9 mm,

hmotnosť: 160 gramov

displej: Super LCD3, dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, 1 080 x 1 920 b., 441 ppi, uhlopriečka 5'' (127 mm), Gorilla Glass 3,

fotoaparát: fotoaparát 4,1 Mpix (UltraPixel kamera), dual LED blesk, autofókus, veľkosť senzoru 1/3'', sveteľnosť f/2.0, 28 mm šošovka, nahrávanie Full HD videí (1 920 x 1 080 b., 30 fps), HDR, HTC Zoe, druhá kamera slúži na zaznamenia hĺbok,

predná kamera: 5 Mpix s Full HD videom

pamäť: pamäť 2 GB RAM (dostupných 1,8 GB) + 16 (dostupných asi 11 GB) alebo 32 GB ROM + microSD karta (do 128 GB),

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 42 Mbps), HSUPA (do 11,5 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 4.0, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 a/b/g/n/ac), HDMI HDMI (cez MHL), DLNA, NFC,

hudba: hudba MP3 prehrávač, rádio FM rádio (s RDS), 3,5 mm jack,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, Glonass, akcelerometer, informačná dióda, infraport,

batéria: Li-Ion batéria 2 600 mAh

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: neuvedená / marec - apríl 2014

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk,

Softvérová verzia testovaného telefónu: zatiaľ netestovaný

Obsah balenia: mobil, nabíjačka, USB kábel, slúchadlá, dokumenty,

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Po viacerých "únikoch" špecifikácií, fotografií a videí dnes HTC predstavilo svoju novú vlajkovú loď, nástupcu minuloročného HTC One. Opäť sa stretávame s kovovou, unibody konštrukciou, tentoraz v lesklom prevedení, kvalitným Super LCD3 displejom a UltraPixel kamerou. Poteší nielen silnejšia batéria, ale aj slot na pamäťové karty.

Nástupca HTC One je širší a kvôli väčšej uhlopriečke displeja i výrazne dlhší. Infraport v hornej stene ostal, no nie v tlačidle, ale má tu svoje vlastné políčko. Z videa vidno, že audio jack sa zhora presunul do spodnej steny, microUSB konetor je stále tvrdohlavo otočený naopak, ale umiestnený viac k stredu. Vďaka rozumnému tvarovaniu bočných stien by sa mal napriek rozmerom dobre držať v ruke.

Slot na SIM kartu (nanoSIM) opäť nájdeme v ľavej stene, v pravej okrem tlačidiel hlasitosti sme sa konečne dočkali aj miesta na microSD kartu, a to až do veľkosti 128 GB. Vnútorná kapacita bude dostupná v dvoch verziách - 16 alebo 32 GB.

V novinke pracuje výkonný štvorjadrový procesor Qualcomm Snapdragon 801 s taktom 2,3 GHz a 2 GB operačná pamäť RAM. Android beží vo verzii 4.4.2 KitKat a je doplnený o najnovšie používateľské prostredie HTC Sense 6.0. Dizajn prostredia je prepracovaný, nechýba úvodná obrazovka BlinkFeed, ktorú si môžete prispôsobiť témami podľa vašich záujmov a preferencií. V BlinkFeede bude integrovaná i známa služba Foursqare. Na odomknutie telefónu budete môcť použiť, okrem tradičného tlačidla aj vytvorené gesto. Novinkou bude možnosť dvojitým stlačením tlačidla hlasitosti spustiť fotoaparát i v zablokovanom stave a rovnaké tlačidlo poslúži aj ako hardvérová spúšť fotoaparátu. Ako súčasť rozhrania HTC Sense 6 ponúka nový HTC One (M8) funkcie, ktoré mu, podľa vyjadrenia výrobcu, dávajú šiesty zmysel. Niektoré z nových funkcií poznáme už z konkurenčných modelov.

Funkcia Motion Launch umožňuje telefónu okamžite zistiť polohu a pohyb vďaka vstavaným snímačom pohybu, ktoré vám umožnia interakciu s telefónom aj bez zapnutia displeja. Aktivujte zariadenie jednoduchým potiahnutím prsta. Jednoducho prijmite telefónny hovor pomocou funkcie Auto Answer tak, že si ho priložíte k uchu bez toho, aby ste sa museli dotknúť displeja – praktické, ak vám telefón zazvoní, práve keď pracujete v záhrade alebo umývate riad. Dvakrát ťuknite na displej, ak ho chcete zapnúť alebo vypnúť. funkciu Motion Launch môžete používať aj v kombinácii s obalom Dot View. Jednoducho dvakrát ťuknite na obal a môžete si zobraziť aktuálny čas, počasie, nové SMS správy, e-maily a hovory - to všetko bez toho, aby ste odokryli displej alebo sa ho dotkli. Dot View chráni displej a zároveň zobrazuje notifikácie a informácie v retro štýle vo forme bodovej matice.

Lákadlom HTC One (M8) bude päťpalcový Super LCD3 displej s Full HD rozlíšením 1 080 x 1 920 bodov. Displeje od HTC už tradične patria k najlepším na trhu. Hoci sa tlačidlá presunuli na displej, pod nimi ostalo zbytočné miesto. Škoda. Keby sa toto nestalo, telefón si mohol zachovať menšie rozmery. Nad i pod displejom sú dva stereo reproduktory, tie už pri minuloročnom modeli vynikali vysokou kvalitou. Nové majú hlbšie basy a sú o 25 % hlasnejšie. Samozrejmosťou je prítomnosť technológie BoomSound.

Na zadnej strane sú dva fotoaparáty s vylepšeným prostredím. UltraPixel kamera (známa z HTC One) s rozlíšením 4 Mpix a druhá na zaznamenanie hĺbok. Slúži napríklad na vytváranie špeciálnych 3D snímok alebo snímok s 3D efektom, ktorý si môžete všimnúť pri ich prezeraní v galérii prístroja. Je to skôr efektné či zaujímavé, ale ťažko odhadnúť, či sa takéto snímky budú dať niekde zdieľať alebo využiť v počítači. Blesk je duálny, a tak ako na iPhone má dve farby. Ak je potrebné fotografovať s použitím blesku, inteligentný blesk s dvoma LED diódami automaticky zvolí správny farebný tón a intenzitu tak, aby výsledná snímka ponúkala prirodzené tóny pokožky a profesionálny vzhľad. Fotoaparát dokáže automaticky zaostriť v priebehu 300 ms.

ikona

Recenzia: HTC One (M8) - väčší, lepší a hlasnejšíSolídny nástupca minuloročného HTC One je v mnohých smeroch lepší, no majiteľa predchodcu nemusí veľmi zaujímať.

Predná kamera dostala kvalitnejší päťmegapixelový snímač, než mal predchodca, ale určite sa pri tejto optike netešte na rovnakú kvalitu ako pri dobrých 5 Mpix v zadnej stene. Videá zhotovíte vo Full HD rozlíšení, nechýba optická stabilizácia obrazu, ani známe fotografické funkcie, ako HTC Zoe alebo Video Highlights. Režim Slow Motion (spomalený záber) umožní snímať video vo vysokom rozlíšení a následne spomaliť požadovanú časť záznamu.

Nová funkcia Image Match je nástroj na vizuálne vyhľadávanie, ktorý intuitívne presúva všetky fotografie obsahujúce konkrétny subjekt (tvár) do jedného albumu. Funkcia Copy & Paste umožní vkladať vašich priateľov a členov rodiny do úplne iných fotografií, zatiaľ čo funkcia Dimension Plus ponúka jedinečný pohľad na vaše fotografie tým, že vám umožní prezrieť si snímku z rôznych uhlov nakláňaním displeja do strán (3D efekt). Obidve kamery sa dočkali vylepšenia, no na výsledný verdikt si však musíme počkať do recenzie.

Technológia Zoe začne využívať cloud. Vaše Zoe videá môžu byť dostupné pre všetkých, a vaši priatelia k nim môžu pridávať svoje fotografie, videá i obľúbenú hudbu. Nová aplikácia Zoe bude dostupná na prevzatie z obchodu Google Play v lete tohto roku. V Google Play budú takto dostupné viaceré aktualizácie aplikácií a nových funkcií, čo je rýchlejšie a zároveň veľmi šikovné.

Medzi špecifikáciami nechýba nič potrebné. Nájdeme tu podporu rýchlej dátovej siete HSPA+, LTE, Wi-Fi, GPS, Glonass, DLNA, NFC, microUSB konektor s funkciou MHL i USB host a FM rádio s RDS. Kapacita batérie narástla na 2 600 mAh a má mať, podľa výrobcu až o 40 % lepšiu výdrž.

Novinkou je Režim extrémnej úspory energie, ktorý ale výrazne obmedzí funkcionalitu smartfónu. Po úplnom nabití ponúkne telefón v tomto režime celých 14 dní prevádzky, pričom môžete normálne prijímať hovory, textové správy a e-maily, čo využijete predovšetkým na cestách. Režim môžete aktivovať buď manuálne alebo sa môže zapnúť automaticky. Ak režim aktivujete po vybití batérie na 20 %, telefón vám ponúkne ďalších 60 hodín prevádzky v pohotovostnom režime, po vybití na 10 % ďalších 30 hodín, respektíve 15 hodín po vybití na 5 %. Nový šetriaci režim má prísť s prvou aktualizáciou.

Dôvodov na prechod od HTC One (M7) k novému One (M8) môže byť viacero: väčší displej, výkonnejší procesor, ešte lepšie reproduktory, inovatívny fotoaparát, alebo slot na pamäťové karty. Nové, vylepšené používateľské prostredie HTC Sense 6.0 dostanú v aktualizácii všetky modely radu One z roku 2013. V redakcii sme dvaja vlastníci minuloročnej vlajkovej lode a zatiaľ o prechode neuvažujeme. Možno zmeníme názor, keď sa nám dostanú do rúk prvé testovacie kúsky.

ikona

HTC One - smartfón, ktorý ma bavilRecenzia špičkového smartfónu s OS Android 4.1.2, štvorjadrovým 1,7 GHz procesorom, 4,7'' Full HD displejom, 4 Mpix kamerou s unikátnymi možnosťami fotogalérie a špičkovými stereo reproduktormi.

Pre tých, ktorí uprednostňujú vzhľad čistého Androidu, bude HTC One (M8) k dispozícii aj vo verzii Google Play. Objednávky možno zadávať už od dnešného dňa, pričom zariadenie bude k dispozícii v tejto verzii v priebehu niekoľkých týždňov.

HTC One (M8) bude vo Veľkej Británii dostupné dnes, od 4. apríla vo vybraných krajinách Európy. Na Slovensku je predaj naplánovaný na polovicu mája. Cenu zatiaľ nepoznáme.

Na jeden záber: HTC One M8

Diskusia k článku:

Knoxville 25.03.2014 - 19:33

Pre mna velmi pekny telefon ale nevidim moc dovodov aby som menil za minulorocny model.Snad o rok...

nerd25.03.2014 - 19:44 Trvalý odkaz

je to obrovsky telefon....
cim dalej tym viac ma irituju nevyuzite "kusy" predneho panelu

ondrakomous25.03.2014 - 20:02 Trvalý odkaz

jojo ta zlata a tmave stribrna vypada elegantne, richard uz rozbiji prasatko

Richard Hombauer25.03.2014 - 20:36 Trvalý odkaz

Reproduktory ma ovela lepsie, prednu kameru vsak dokafrali - je detailnejsia, ale ma dlhsie ohnisko, odfoti mensi zaber z rovnako dlhej ruky. Je sirsi, takze do drziaku v aute z HTC One mi pasovat nebude a je podstatne dlhsi. Displej ma stale hruby ramik. Nazivo vyzera dobre, ale tymi tlacidlami na displeji ma tak nastvali, ze menit nemienim. Zatial ostava pri kombinacii HTC One + iPhone 5S.

Martin25.03.2014 - 20:41 Trvalý odkaz

Tiez ma celkom nahnevali s tymi tlacitkami. Preco presli na virtualne tlacitka??? Este kebyze je vodeodolny tak by to bola topka az na tie tlacitka

Celá diskusia 68 príspevkov