Android Wear: inteligentné hodinky ponúkne najprv Motorola a LG

Google predstavil upravený operačný systém pre hodinky a iné príslušenstvo. Už o pár mesiacov ho využije Motorola vo svojich Moto 360 a LG G Watch. Neskôr by sa mali pridať aj HTC, Samsung, Qualcomm či Fossil.

Inteligentné hodinky zaznamenali svoj nástup už počas minulého roka. Masívnejšie presadenie sa však očakávalo až v momente, kedy sa výroby takéhoto kúsku techniky ujme niektorý z gigantov - Google alebo Apple. Zdá sa, že tento okamih práve prišiel a súboj o prvenstvo vyhral tvorca operačného systému Android.

Android bude poháňať aj nové hodinky, i keď prostredie na zápästí bude od toho v smartfóne mierne odlišné. Aj preto dostane názov Android Wear. Pôjde vlastne o špecifickú platformu, ktorú Google prostredníctvom SDK balíčka už teraz otvoril vývojárom. Tí budú môcť upraviť vzhľad svojich aplikácií a notifikácií tak, aby boli čo najlepšie použiteľné aj na maličkom displeji.

Hodinky so systémom Android Wear budú zobrazovať upozornenia z obľúbených klientov pre chat či sociálne siete, chýbať však nebudú ani správy a aplikácie pre fotografov. Úzko previazané budú aj s asistentom Google Now. Slávnu frázu "Ok Google" poznáme už z okuliarov Google Glass, tu bude pravdepodobne fungovať rovnako, vrátane schopnosti odoslať SMS alebo vytvoriť pripomienku v kalendári.

Android Wear však pravdepodobne neskončí len v hodinkách, k slovu sa dostane aj v náramkoch a inom fitness príslušenstve. Preto bude podporovať integráciu Máp a GPS pre presný záznam trasy, vzdialenosti a rýchlosti pri behu, bicyklovaní alebo chôdzi. Displej na zápästí pochopiteľne bude môcť ovládať hudobný prehrávač alebo iné funkcie telefónu.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Google sľubuje, že ohľadne hodiniek (a iných zariadení) s Android Wear už spolupracuje napríklad s Asusom, HTC, Samsungom, Intelom, Qualcommom či Mediatekom, ale aj so skupinou Fossil Group (výrobca klasických analógových hodiniek). Zdá sa teda, že výrobcovia vypočuli naše volania po diskrétne vyzerajúcich smart hodinkách skôr, než sme čakali.

ikona

Dizajnérsky koncept: inteligentné hodinky s tradičným vzhľadomPebble, Sony SmartWatch či Samsung Galaxy Gear - všetky tieto zariadenia majú niečo spoločné. Hoci sa jedná o inteligentné hodinky, vzhľadom majú od tých tradičných pomerne ďaleko. Maďarský dizajnér Gábor Balogh si myslí, že by to šlo aj inak.

Hlavné je. že všetko prináša svoje ovocie už dnes. Kým ostatní "spolupracujú", Motorola a LG ukázali aj prvé reálne produkty.

Motorola Moto 360 vyzerajú úžasne. Možno aj preto (aj napriek odpredaju spoločnosti Lenovu) ich Google ukazuje na všetkých fotografiách a videách propagujúcich nový "zmenšený Android". Dostanú veľký displej, kruhový dizajn a hodnotné materiály, pod čím si predstavujeme najmä nerezovú oceľ a iné kovy. Dostupné budú už v lete tohto roku a vo viacerých variantoch, no najprv len v USA. Viac by sme sa o nich mohli dozvedieť už dnes, spoločnosť totiž organizuje večerný živý Hangout s ich dizajnérom Jimom Wicksom (v stredu 19. 3. 2014 od 19:00).

LG G Watch sa zas viac ponášajú na už predstavené SmartWatch od Sony, najmä preto, že sú hranaté. Ich presné špecifikácie zatiaľ nepoznáme, no špekuluje sa, že by sa na trh mali dostať už v Q2 2014. LG tiež naznačilo, že by mali byť cenovo dostupné.

Tieto dve lastovičky s Android Wear budeme pozorne sledovať, no už teraz sa tešíme na to, s čím príde ich najväčšia konkurencia. Zdá sa, po ustálení hardvérových parametrov high-end smartfónov budú najbližšie mesiace patriť práve nositeľnému (wearables) príslušenstvu.

Zdroj: Google, Android Developers, Motorola, LG

Diskusia k článku:

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease 19.03.2014 - 01:14

čo sa madarskemu dizajnérovi (Gábor Balogh) "prisnilo" Motorola ide vyrábať :-)) Konečne niečo iné ako "kalkulačky" na ruke. A ten okrúhly displej - paradička

marek19.03.2014 - 09:04 Trvalý odkaz

Presne tak, Moto 360 je konečne produkt ktorý má zmysel, narozdiel od tých, čo tu boli doteraz.
Zostávam však skeptický voči výdrži/dobíjaní batérie, tá bude alfou a omegou, ktorá určí jeho použiteľnosť.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease19.03.2014 - 10:57 Trvalý odkaz

Dnes maju byt podrobnejsie info o Moto360.
A s tou vydrzou, dobijat hodinky som ochotny max. 1 krat za tyzden.

nerd19.03.2014 - 17:07 Trvalý odkaz

moje motoactv od motoroly dobijam cca kazdych 5 dni, ak ich vyuzivam iba na notifikacie z telefonu a ako "normalne hodinky"
je jasne ze ked bezi GPS alebo prehravaju mp3 tak zivotnost je nizsia. ale aj tak GPS+mp3 vydrzi cca 10-11h. dufam ze pri moto360 to bude cca rovnake :)

Celá diskusia 4 príspevky