Dizajnérsky koncept: inteligentné hodinky s tradičným vzhľadom

Pebble, Sony SmartWatch či Samsung Galaxy Gear - všetky tieto zariadenia majú niečo spoločné. Hoci sa jedná o inteligentné hodinky, vzhľadom majú od tých tradičných pomerne ďaleko. Maďarský dizajnér Gábor Balogh si myslí, že by to šlo aj inak.

Bluetooth príslušenstvo k našim smartfónom v podobe inteligentných hodiniek nie je žiadnou neznámou. Na trhu sú už dve generácie Samsung (Galaxy) Gear, Sony SmartWatch i Pebble, a na tohtoročnom MWC pribudla aj lacnejšia verzia Galaxy 2 Neo či náramky Gear Fit alebo Huawei TalkBand B1.

Pre niekoho však môže byť problémom vzhľad všetkých spomínaných zariadení. Žiadne z nich nie je práve najdecentnejšie a niektoré sa o to ani vôbec nesnažia. Nie každý ale na zápästí chce alebo môže nosiť plastový náramok a výrazný kus modernej techniky, ktorý okamžite upúta pozornosť okolia.

Maďarský dizajnér Gábor Balogh otvoril grafický softvér a vytvoril koncept toho, ako by mali vyzerať jeho ideálne "múdre" hodinky. Ako základ mu poslúžil model Nevil od švédskej firmy TRIWA za približne 215 €. Jeho hodinky by sa neovládali pomocou dotykového displeja, ale prostredníctvom klasických tlačidiel a otočnej korunky.

obr: The Verge

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Balogh uviedol, že by technika mala slúžiť reálnym potrebám a nie meniť jeho bežný deň. Inšpiroval sa termostatom Nest (spoločnosť nedávno kúpil Google) a routerom Aiport Express od Apple - tam je vraj technika v pozadí, bez výraznej zmeny pôvodného dizajnu.

Pochopiteľne by však nechýbali aplikácie a možnosti, ktoré každý záujemca o inteligentné hodinky očakáva. Spolu s počasím, meračom tepu srdca, hudobným prehrávačom, náhľadom kalendára či správ a navigáciou by sa ale zobrazovali iba vtedy, keď je to naozaj potrebné. Po zvyšok času by malo ísť o zariadenie na nerozoznanie od klasických, elegantne vyzerajúcich hodiniek.

obr: The Verge

ikona

Súboj o zápästie: Sony SmartWatch 2 dostávajú aktualizáciuInteligentné hodinky by mohli byť zaujímavým vianočným darčekom. Po tom, ako svoje Galaxy Gear nedávno veľkou aktualizáciou vylepšil Samsung, pristúpilo k podobnému kroku aj Sony. Jeho SmartWatch 2 teraz kúpite za veľmi zaujímavé peniaze.

Gábor Balogh nie je inžinier a pravdepodobne ani nedisponuje prostriedkami na to, aby podobný nápad nakoniec uzrel svetlo sveta. My však dúfame, že sa niektorí z výrobcov inšpirujú a ich ďalšie modely inteligentných hodiniek budú viac podobné tým, ktoré na rukách nosíme v súčasnosti.

A čo vy? Preferovali by ste niečo podobné, alebo vám nevadí ani vertikálny OLED displej, vytŕčajúci fotoaparát či netradičné zapínanie remienka?

Zdroj: behance.net, The Verge

Diskusia k článku:

AdoP 10.03.2014 - 06:57

mne sa prave tieto hodinky pacia. je to prehladne, jednoduche. mozno by sa obisli aj bez funkcie tel. hovoru. nemam co viac dodat. ale vydrz baterie je zrejme rovnaky problem vsetkych hodiniek tohto typu.

Profile picture for user zedenko@gmail.com

Ronn10.03.2014 - 08:10 Trvalý odkaz

No toto by boli prve smart hodinky nad ktorymi by som uvazoval. Vydrz baterie by podla mna nemusel byt az taky problem, keby tam bol e-ink displej, bateria by bola aj v remienku a bezdrotovo by tam stacil bluetooth. Displej by ani dotykovy byt nemusel, kedze je na hodinkach dost ovladacov a ta korunka je na to ako vysita. Pekne pacia sa mi, tie rarohy co doteraz predstavili je hanba nosit na ruke...

Flugzeug11.03.2014 - 17:46 Trvalý odkaz

shut up and take my money...

Celá diskusia 3 príspevky