Prechod z Apple iPhone 4S na Google Nexus 4 a HTC One

Andrej prešiel z 3,5'' iPhonu 4S na 4,7'' Nexus 4, ktorý neskôr vymenil za 4,7'' high-end HTC One. Čo bolo hlavným dôvodom a aké sú jeho dojmy?

Skupina článkov s prívlastkom skúsenosti je tvorená najmä čitateľmi. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním. Používatelia v nich nehodnotia bežné funkcie, tie totiž opisujeme v našich prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť postrehmi z používania vášho telefónu? Kontaktujte nás alebo nám rovno pošlite e-mail na redakcia/fony/sk (samozrejme v správnom e-mailovom tvare).

Prečítajte si Andrejove skúsenosti.

Úvod

Iba nedávno, tuším v októbri minulého roka, som si zaobstaral svoj predposledný telefón. Bol to Google Nexus 4. Prv som chcel ísť do nového Nexusu 5, avšak už dávno nie som ten, ktorý dáva za nový telefón viac než 300 eur.

Po zmapovaní ponúk som natrafil na Nexus 4 za veľmi sympatickú cenu. Pohybovala sa okolo 290 eur, čo je za taký stroj naozaj smiešna suma. Ani som veľmi neváhal, a večer som už nový Nexus 4 držal v rukách. Ten som chcel vymeniť za starší Apple iPhone 4S.

Nexus 4

Prechod z iOS na Android je vždy horor. Najprv som si myslel, že všetky kontakty mám zálohované na Google účte, rovnako aj kalendár. To, že prídem o aplikácie som už bral ako štandard. Ako veľmi som sa mýlil, som zistil až po premazaní iPhonu a dodatočnom nastavení Nexusu. Chýbalo mi totiž niekoľko posledne pridaných kontaktov a zopár pripomienok z kalendára. Túto stratu som však prežil, čísla si dodatočne zistil a do pamäte Nexusu som ich nahádzal v priebehu pár dní. S Nexusom som bol veľmi spokojný. Dal mi presne to, čo mi vyhovovalo na iPhone a ešte niečo navyše. Ocenil som hlavne veľký displej, niekoľko domácich obrazoviek s widgetmi, dobrú výdrž batérie, čistý (a vždy najnovší) Android a v neposlednom rade aj pekný dizajn a prijateľné rozmery.

ikona

Recenzia: LG Nexus 4 (E960)Recenzia googlefónu s vždy najnovším OS Android, štvorjadrovým 1,5 GHz procesorom, 2 GB RAM, 4,7'' WXGA displejom a 8 Mpix fotoaparátom.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Nexus 4 sa zdal byť ideálnym pracovným nástrojom. Som veľký fanúšik Google služieb a používať Google telefón je jedna radosť. Vždy som mal všetko so všetkým perfektne synchronizované, a to ako na telefóne, tak aj na tablete (zhodou okolností Nexus 7). Takmer ideálny telefón! Časom som však zistil, že Nexus má dve zásadné chyby, s ktorými sa ale dá žiť. Jednou je displej so slabou sýtosťou farieb, tou druhou je biedny fotoaparát. No a keďže som aktívnym používateľom Instagramu a rád pridávam nové fotky aj na Facebook, trocha ma mrzela jeho kvalita. Čo-to sa dalo urobiť v nejakom softvéri, ktorý som si stiahol z Google Play, kvality staršieho iPhonu 4S či nebodaj smartfónov, napríklad Samsungu Galaxy S4 či HTC One, a podobne nikdy (ani zďaleka) nedosiahol. Škoda.

HTC One

Potom sa mi do rúk, zhodou okolností, dostalo HTC One. Vlajková loď, ktorá ma už dávnejšie oslovila svojim podareným dizajnom, mi učarovala prakticky okamžite ešte viac, než prednedávnom Nexus 4. One ponúkalo navyše totiž to, čo mi na Nexuse najviac chýbalo – sýty displej a parádny foťák! Už aj som vkladal SIM z jedného telefónu do druhého a hľadal cestu najrýchlejšieho a najefektívnejšieho prenosu čo najviac dát. HTC v tomto ponúka jednu perfektnú vec – možnosť prenosu kompletne všetkých potrebných dát z jedného telefónu do druhého cez Wi-Fi. A dá sa to nielen zo staršieho HTC, ale aj z iného Android smartfónu a dokonca aj z iPhonu. Toto, pokiaľ mám dobré informácie, neponúka zatiaľ žiaden iný telefón.

ikona

Recenzia: HTC One - smartfón, ktorý ma bavilRecenzia špičkového smartfónu s OS Android 4.1.2, štvorjadrovým 1,7 GHz procesorom, 4,7'' Full HD displejom, 4 Mpix kamerou s unikátnymi možnosťami fotogalérie a špičkovými stereo reproduktormi.

Princíp je jednoduchý, stačí funkciu na One aktivovať a na druhom telefóne dodatočne stiahnuť appku, spustiť, nechať spárovať a spustiť proces. Dĺžka prenosu trvá v závislosti od množstva gigabajtov, ktoré prenášate. V mojom prípade to bolo približne 3 GB fotiek, 6 GB hudby, 325 SMS správ, 182 kontaktov, niekoľko desiatok pripomienok v kalendári, 8 webových záložiek a kompletné nastavenia vrátane tapety a zvonenia z Nexusu. Trvalo to síce niekoľko minút, no po ukončení prenosu som mal kompletne nastavené HTC One pripravené na používanie tak, ako som mal doposiaľ nastavený Nexus. Ešte aj s tapetou, zvonením a aktívnymi budíkmi! Fantázia, takto som si to predstavoval. Na desivý prechod z iPhonu na Nexus som razom zabudol.

Na svojom novom HTC One som si následne ešte dodatočné pozrel nastavenia a bol som pripravený telefón používať. Za trocha otravnú som považoval domácu obrazovku BlinkFeed. Som totiž človek, ktorý používa iba jednu, nanajvýš dve domáce obrazovky plné skratiek k aplikáciam tak, aby som nikdy nemusel chodiť do menu. BlinkFeed bude pre mňa užitočnejší, keď bude obsahovať slovenské stránky. Tie zahraničné, ani české sa mi zatiaľ čítať nechce. Ostal som teda pri jednej domácej obrazovke s widgetom na rýchly prístup k dôležitým funkciám a pár zástupcami najpoužívanejších aplikácií. Musím sa priznať, že mi viac sedel čistý Android v Nexuse 4 než farebný KitKat 4.4 so Sense 5.5 v HTC. Rýchlo som si však zvykol na model jednej domácej obrazovky a jednoduchého menu plného priečinkov. Ozaj, vytváranie priečinkov v menu je ďalšia vec, ktorá v Nexuse z nepochopiteľných dôvodov chýba. Prítomnosť nadstavby Sense som tak príliš nepociťoval.

Veľkým krokom vpred oproti Nexusu je Full HD displej, ktorý má naozaj pekné sýte farby. Celá galéria fotiek tak vyzerala omnoho lepšie. Ďalším priepastným rozdielom je ich kvalita. Sú ostrejšie, detailnejšie a menej zašumené aj v zhoršených svetelných podmienkach. Tam, kde som Nexus už radšej odkladal, One ešte stále používam. Prekvapili ma aj široké možnosti fotoaparátu. Medzi moje najobľúbenejšie patrí slowmotion video, s ktorým sa dá fakt vyhrať. One narozdiel od Nexusu (aj iPhonu) tiež ďaleko lepšie a rýchlejšie zaostruje. Nerobí mu problém rýchle preostrovanie pri pohybujúcom sa objekte (napríklad keď fotíme doma psa) alebo makro.

Záver

Prechod na HTC One bol teda rýchly, úspešný a príkladný. Nad návratom alebo zmenou za iný model momentálne nerozmýšľam a hodnú chvíľu asi ani nebudem. One totiž dokonale spĺňa moje požiadavky na prácu, aj multimédiá. Zrejme si teda počkám až na nástupcu. Každopádne, čo som si najviac na One cenil, je práve spomínaná zabudovaná aplikácia, vďaka ktorej je možné skopírovať kompletný obsah jedného telefónu do druhého v priebehu niekoľkých minút. Jednoduchá a pritom tak revolučná vec, ktorú by mal implementovať do svojho telefónu každý výrobca.

Diskusia k článku:

Me_Gusta 22.02.2014 - 14:11

Výborný článok! Vždy si rád takéto články prečítam ale. Výborný foťák na HTC One? To potom musel Nexus fotiť veľmi veľmi zle :) Pretože foto z mojho One boli katastrofálne. A musím dať za pravdu, že Sense + blinkfeed je otravná záležitosť, čiže odporúčam stiahnuť launcher z marketu. Ja som používal Nova Launcher, pretože mi pripomínal čistý android + veľa vylepšení

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne22.02.2014 - 16:39 Trvalý odkaz

Tak ako je to s tym fotakom HTC One? ;) v testoch prehrava, ludia ho nemaju velmi radi no ty ho ako skuseny pouzivatel chvalis :)

ondrakomous22.02.2014 - 18:58 Trvalý odkaz

gustiku vis jak tu recenzi delali, ten kdo dal nejvic vyhral, htc tehdy dalo jenom chlebicky.

nerd22.02.2014 - 19:01 Trvalý odkaz

nie vsetky weby funguju ako tie na SK/CZ :)

Celá diskusia 22 príspevkov