Pfeiffer Report: iOS 7 je najlepší systém pre nenáročného používateľa

Francúzsky web porovnal operačné systémy iOS 7, iOS 6, Android s grafickou nadstavbou TouchWiz, BlackBerry 10 a Windows Phone 8. Podľa prísnych kritérii rozhodol, ktorý je na každodenné používanie najvhodnejší pre technicky neskúseného používateľa.

Priaznivci jednotlivých operačných systémov často nedajú dopustiť na ten, ktorý práve sami používajú. Je nepopierateľné, že každý zo štvorice iOS, Android, Windows Phone či BlackBerry OS má svoje výhody i nedostatky. Kedže má každý z nás svoje špecifické požiadavky, ideálne zariadenie si musme vybrať podľa seba.

Francúzi z webu Pfeiffer Report sa na všetko pokúsili pozrieť z pohľadu technicky nie príliš vyspelého používateľa, ktorý by každý zo systémov používal na dennej báze. Špeciálne funkcie teda zostali na druhej koľaji a hodnotila sa kognitívna alebo poznávacia záťaž (náročnosť spracovania informácií), výkonnosť, prispôsobiteľnosť a miera UXF (User Experience Friction), teda chybné dotyky, prekliky, nejasnosti v ponukách atď.

Výskum prebiehal na Windows Phone 8, BlackBerry 10 a Androide s nadstavbou TouchWiz od Samsungu. iOS bolo zastúpené vo verzii 6 i 7, z dôvodu vysokej rozšírenosti najnovšej generácie medzi majiteľmi iPhonov sa však budeme venovať hlavne výsledkom iOS 7. Podrobnú analýzu si môžete prezrieť sami.

Poznávacie schopnosti používateľa vďaka jednoduchosti systému najmenej zaťažujú Windows Phone a iOS 7 (ich index dosiahol hodnotu 40, iOS 6 je na tom prekvapivo vďaka absencii Control Centra ešte lepšie, s indexom 32). V prípade Windows Phone to vraj bolo na úkor absencie niektorých funkcií. Naopak, Android s TouchWizom výrazne prepadol, jeho index kognitívneho zaťaženia sa zastavil až na hodnote 162, pričom nižšie skóre značí lepší výsledok. Technicky neskúsených používateľov by mohlo odradiť až 104 aplikácií a wigdetov ako aj výrazne viac ikoniek a rôznych ovládacích prvkov.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Naopak, v oblasti efektivity sa Android na iOS 7 dotiahol, obaja skončili so skóre 7/10 najmä vďaka rýchlym prepínačom, multitaskingu a bleskovému prepínaniu medzi aplikáciami. Chýbajúce informačné centrum a rýchle prepínače stáli body Windows Phone 8 (4/10).

Ten zhorel aj na prispôsobiteľnosti prostredia (2/10), vďaka nemožnosti použitia ľubovoľného obrázku na základnej obrazovke či minimálnemu rozsahu nastavení živých dlaždíc. Francúzi mobilným oknám vyčítali aj absenciu priečinkov, to však už vyriešila aplikácia od Nokie. Podľa očakávania je najprispôsobiteľnejším systémom Android (7/10).

Kategóriu User Experience Friction autori popisujú ako "to, kedy zariadenie robí niečo iné, než od neho očakávate" (menšie skóre je lepšie). Aj tu vychádza najlepšie iOS od Applu, s výrazným náskokom pred Androidom (neintuitívne odinštalovanie aplikácií či rozdielne prostredie v každej aplikácii). Windows Phone 8, kde naskladanie dlaždíc do želanej podoby trvá veľmi dlho, predbehol aj operačný systém BlackBerry 10.

ikona

Recenzia: Apple iPhone 5S - Napoleon z CupertinaRecenzia súčasnej vlajkovej lode, ktorá zaujme najmä snímačom odtlačkov prstov, 64-bitovým procesorom a vynoveným 8 Mpix fotoaparátom.

Celkovým víťazom v hodnotení vhodnosti pre technicky nenáročného používateľa sa tak stal iOS 7 so ziskom 73,25 bodov. Veľmi dobre si viedol i starší iOS 6 (60 b.). Tesne za sebou skončili Android s grafickou nadstavbou TouchWiz od Samsungu a nový operačný systém BlackBerry 10. Windows Phone 8 získal 47,25 bodov.

V reálnom svete však výsledky určite nemožno takto výrazne zovšeobecňovať. Okrem samotného systému totiž tvorí veľkú časť výsledného dojmu pri každodennom používaní aj použitý hardvér. Voči Androidu nie je príliš férová ani voľba grafickej nadstavby od konkrétneho výrobcu, no celkové výsledky a ich odôvodnenie sú určite zaujímavé.

Zdroj: Pfeiffer Report

Diskusia k článku:

Kibus 10.02.2014 - 18:36

:-)

rtg10.02.2014 - 19:54 Trvalý odkaz

mne prave windows prisiel najjednoduchsi na ovladanie

martian10.02.2014 - 20:15 Trvalý odkaz

Nuz ... moja manzelka relativne dobre zvladla WP8. Pri pohlade na iOS 6 zahlasila, ze to je "divny Windows" a ten nechce. :)
Btw. to rozdielne prostredie aplikacii v Androide. :D Android a WP8 maju sikovnu "sipku spat" vzdy na tom istom mieste. iOS nie. ;)

borizz10.02.2014 - 22:46 Trvalý odkaz

Chcel by som potriast rukou tomu expertovi, ktory ten report dal dokopy. Otazne je, ci vychadzal report z realneho pouzivania, alebo len nasekania screenshotov.

Marek10.02.2014 - 23:31 Trvalý odkaz

Podla mna to bol blaznivy francuz zalubeny do IOS. Keby som mal hodnotit ja z mojich skusenosti (aj ked vlastnim iba android):
1. Android (naucil som na androide pracovat! Nie hrat 5 rocne dieta)
2. Windows 8 (klasika)
3. IOS (strasne mi vadi to, ze skoro zo vsadial sa da dostat iba cez jedno tlacidlo)
A Blackberry som este nemal ani v ruke tak to nemozem hodnotit.

Celá diskusia 9 príspevkov