Samsung B2700

PRVÝ KONTAKT s mid-endom Odolný 3G mobil s 2 Mpix fotoaparátom, FM rádiom s RDS, krokomerom, kompasom a svietidlom.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická, odolná,

OS: vlastný,

procesor: ???,

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS (2100 MHz)

rozmery: 115 x 52 x 18 mm,

hmotnosť: 115 gramov (zistená: 117 g),

displej: aktívny, 262 144 farieb, 176 x 220 b., uhlopriečka 48 mm (1,9''),

fotoaparát: 2 Mpix (1600 x 1200 b.), záznam videí (176 x 144 b., 15 fps), CIF kamera pre videohovory,

pamäť: 26 MB + microSD (až do 8 GB), 1 000 kontaktov, 500 SMS,

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0, kábel, mass storage (offline),

hudba: MP3/AAC/WMA prehrávač, FM rádio (s RDS), A2DP,

ostatné 1: Java, internetový prehliadač, videohovor,

ostatné 2: svietidlo, kompas, krokomer,

batéria: Li-Ion, 1 300 mAh,

výdrž: do 10 h hovoru / 480 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, autofókus, aktívny kryt objektívu, LED blesk, 3,5 mm jack (redukcia v balení), HSDPA, HSUPA, IrDA, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, Wi-Fi, prehliadač dokumentov, GPS, blogovanie, akcelerometer, rozpoznávanie hudby,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

nefinálna,

Obsah balenia:

mobil, batéria, nabíjačka, slúchadlá

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Samsung B2700 je jednoduchý 3G mobil, ktorý je konečne cenovo dostupným plne odolným telefónom s certifikátom IP54, ponúkajúc aj celkom slušnú funkčnú výbavu. K nám sa oficiálne nedostal, preto sú u nás v predaji len telefóny zo zahraničia. Keďže nebol telefón naplánovaný pre náš trh, slovenská lokalizácia nebola dotiahnutá do konca a je v nej niekoľko nepreložených výrazov.

Spracovanie a

telefónu je pevná, všade všetko drží a nič nevŕzga. Použité šedo-čierne pogumované plasty na mňa pôsobia pevným dojmom, ktoré ma po niekoľkodňovom testovaní telefónu nepresvedčili o opaku. A to som telefón nijak nešetril, pohadzoval som ho do mokrej trávy, pády z menšej aj väčšej výšky na betón taktiež prežil bez ujmy na zdraví. Pri menších pádoch na tvrdú podlahu sa telefón párkrát odrazil od zeme, no nič sa mu nestalo. Pri silnejšom hode z výšky asi jeden a pol metra sa však už oddelil a vypadla aj batéria. Po poskladaní, oprášení a zapnutí bol úplne v poriadku, dokonca bez prasknutého displeja, či jediného škrabanca. Takto si predstavujem skutočne odolný telefón. Prednú stranu Samsungu B2700 tvorí pogumovná klávesnica, displej, ktorého sklíčko nie je tvrdené a CIF kamera pre videohovory. tvorí len objektív fotoaparátu, otvor pre reproduktor a výčnelok, na ktorý si môžete uviazať šnúrku na telefón, podobný ako mali Sony Ericsson W300 alebo Siemens CF62. strana skrýva spúšť fotoaparátu a svietidla (ktoré sa nachádza na vrchnej strane). zasa krytý jednotný konektor slúchadiel a nabíjačky a dvojtlačidlo na ovládanie hlasitosti. Pamäťová karta microSD sa vkladá pod batériu. Mnohým ľuďom v mojom okolí pripomínal tento Samsung známu Nokiu 6151.

telefónu je výborná, píše sa na nej dobre a má rýchle odozvy. Problém pohodlne ovládať telefón nebudú mať ani ľudia s väčšími prstami. Písanie textov, či vytáčanie čísel v pracovných rukaviciach mi však robilo problém, keďže pri malých klávesoch som často robil preklepy.

telefónu už mohol dosahovať aspoň QVGA rozlíšenie , ktoré je dnes už štandardom. Avšak aj pri nižšom rozlíšení displeja, vďaka menšej uhlopriečke, vyzerajú fotografie aj písmo dobre. Čitateľnosť na slnku je klasickým problémom snáď všetkých Samsungov. Rovnako aj pri tomto modeli je slabá, kvôli ochrannému sklíčku, ktoré ho odráža. V prípade odolného "outdoorového" telefónu si však Samsung mohol na displeji nechať viac záležať. Prekvapili ma rýchle reakcie telefónu. Prehrávanie animácií je plynulé a reakcie displeja po stlačení klávesov sú bleskové.

Samsung B2700 disponuje aj dvoma

. Predný fotoaparát slúži na videohovory. Druhý, hlavný, má rozlíšenie dva megapixely, kvalitou fotografií sa radí skôr k priemeru. Chýba mu autofókus a dokonca aj LED blesk. Za dobrých svetelných podmienok vytvára priemerné fotografie, ktoré poslúžia na zvečnenie okamihov, kedy nemáte pri sebe kvalitný fotoaparát. Digitálne priblíženie je možné iba pri zvolení nižšieho rozlíšenia fotografovania. Kontrast, sýtosť a farebné efekty (čiernobiely či sépiový režim) je tiež možné nastaviť.

Záznam videa je ponúkaný v rozlíšení 176 x 144 bodov, uvítal by som aspoň 320 x 240 bodov, avšak na prezeranie na displeji telefónu to stačí. Potešilo ma, že pri natáčaní videa ukazuje s každou ďalšou natočenou sekundou celkovú veľkosť videa v kilobajtoch, ktorú bude zaberať. Videá je pri prezeraní možné mriežkou roztiahnuť na ležato. Pri prezeraní fotografií to možné nie je. Pri listovaní väčších obrázkov alebo fotografií telefón dlhšie načítava zmenšeniny a spomaľuje celý chod. Takisto pri prezeraní dlhšie otvára nasledujúci obrázok.

v Samsungu B2700 ma príjemne prekvapil. Dokáže triediť vašu hudbu podľa interpretov, žánrov, albumov, skladateľov a podcastov. Podporuje užívateľsky vytvorené playlisty (podarilo sa mi vytvoriť viac než 6 playlistov), takisto aj všetkú hudbu, najviac a nedávno prehrávané skladby, ktoré telefón automaticky vyberie. Pri prehrávaní ponúka hodnotenie skladby a zobrazenie obrázku albumu (pokiaľ sa nachádza v priečinku). V ponuke menu multimédií nájdete tiež . Reprodukcia cez dodávané slúchadlá je dostatočne hlasná, avšak pre audiofilov to nebude. Dá sa využiť aj ako náhrada mobilného tranzistora, reprodukcia cez zadný reproduktor je pomerne hlasná.

Profily sú konečne podporované, dá sa k nim dostať v nastaveniach telefónu. Tichý režim sa dá rýchlo zapnúť stlačením a podržaním mriežky v pohotovostnom režime.

Zo zaujímavejších funkcií musím ešte spomenúť prítomnosť

, ktorý vám okrem počtu prejdených krokov, po nastavení výšky a váhy, zráta aj koľko kalórií ste počas chôdze spálili. V niektorých situáciách sa vám možno zíde alebo . Svietidlo sa spúšťa dlhším stlačením tlačidla so symbolom baterky na pravej strane telefónu a svieti dostatočne silno na použitie do oblasti asi päť metrov. Nechal som ho svietiť hodinu a neubudla ani pätina indikátora stavu batérie. Automaticky sa však vypína po desiatich minútach nečinnosti, a tak ho treba odznovu zapnúť.

Pamäť telefónu je 26 MB, ktorá môže byť doplnená pamäťovou kartou microSD až do výšky 8 GB. Pamäť telefónu je zdieľaná pre multimédiá. Do telefónneho zoznamu si uložíte 1 000 viacpoložkových kontaktov, prijať môžete až 500 SMS správ a kalendár uloží 100 záznamov.

Telefonovanie je pohodlné, mobil sa drží dobre, hlasitosť v slúchadle je dostatočne hlasná a volajúceho počuť dobre aj v rušnejších miestach. Počas hovoru sa zobrazuje dĺžka hovoru, môžete odoslať správu alebo pridať volané číslo do

, takisto použiť hlasitý odposluch.

Editor

je jednotný. Pri editovaní MMS môžete upraviť v nastaveniach obmedzenie veľkosti správy na 30, 100 alebo 300 kB. Ukladanie odoslaných SMS je možné ponechať zapnuté alebo vypnúť. Počet uložených odoslaných správ však nie je možné zvoliť. Pri písaní správy najprv zvolíte príjemcu, potom text správy. K dispozícii je 2 295 znakov, ktoré sa odpočítavajú a rozdeľujú do viacerých SMS. Pod textom je zobrazená ikona správy s číslom, ktoré zobrazuje na koľko správ je vami napísaný text rozdelený. Samotné písanie správ je pohodlné na pogumovanej klávesnici.

Samsung B2700 ponúka aj jednoduchého e-mailového klienta. Nastaviť môžete limit pre sťahovanie - 100, 300, 500 kilobajtov, frekvenciu sťahovania nových e-mailov, ktorá začína od 30 minút a blokovanie adries, čo som si vysvetlil pod filtrom správ.

Použitý

zobrazí WAP a poradí si aj s jednoduchými WEB stránkami. Podporované sú všetky dátové technológie, čo určite mnohých poteší.

v telefóne môže byť jednorázový alebo opakovaný. Vybrať si môžete dni, v ktoré vás má zobudiť, takisto aj posunutie budíka (o 1, 3, 5, 7, 10 minút) a opakovanie budenia. Budík vás zobudí aj pri vypnutom telefóne. zobrazí mesačný, týždenný aj denný náhľad s kapacitou 100 schôdzok, 50 výročí a sviatkov a 20 dôležitých a súkromných udalostí. Opäť chýba hromadné mazanie záznamov. V aplikáciach ešte nájdete klasický balíček organizačných funkcií ako poznámky, úlohy, kalkulačka, prevodník, svetové hodiny, časovač, stopky a RSS čítač.

Telefón ponúka aj 8 vstavaných Java hier, ostatné si môžete doinštalovať do oboch pamätí. Minimalizácia aplikácií nie je možná.

Výdrž batérie je udávaná do päť hodín hovoru alebo 350 hodín pohotovosti. Mne vydržal na jedno nabitie jeden deň testovania (fotografovanie, hodinu svietilo svietidlo, občasná práca s telefónom, prehrávanie pár minút MP3 a FM rádia, 5 minút hovoru) a 6 dní pohotovosti. Výdrž mohla byť, aj podľa iných používateľov, lepšia.

Na diskutovanie o B2700 odporúčame túto tému v našom diskusnom fóre.

Produktová stránka: samsungmobile.com

Výhody:

- vysoká odolnosť,

- rádio s RDS,

- rýchle reakcie,

- svietidlo, krokomer.

Nevýhody:

- pomalé prezeranie obrázkov,

- malé rozlíšenie displeja,

- chýba LED blesk a autofókus,

- pamäťová karta sa vkladá pod batériu.

Orientačná cena: 155,68 / 4 690 Sk (epicentrum.sk)

Záver

Samsung B2700 je po dlhej dobe konečne plne odolným telefónom na trhu, ktorý má veľa užitočných a využiteľných funkcií dnešnej doby. Viem si predstaviť jeho využitie ako v rizikových prácach, tak aj pri turistike, či inde v prírode, kde mnohí využijú jeho odolnosť a užitočné funkcie ako svietidlo, kompas, či krokomer. Za rozumnú cenu dostanete teda odolný a konštrukčne pevný low-mid-end, ktorý uspokojí každého menej náročného používateľa. Z konkurentov mu môže súpera robiť starší model Samsung M110 Solid, ktorý ale nie je tak dobre funkčne vybavený, alebo Sonim XP1, ktorý je zase omnoho drahší (8 000 - 9 000 SK) a neponúka takú funkčnú výbavu ako Samsung B2700. Podobne to bude aj s modelom Sonim XP3. Veľmi dobre vybaveným, ale menej odolným prístrojom je Sony Ericson C702.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 14.01.2009 - 00:33

toso0077: originálne ,milé , prakticke, až na to že je to Samsung

anonymous08.10.2008 - 20:51 Trvalý odkaz

mirec: suhlasim s tebou samsung nevie robit klasicke telfony

anonymous08.10.2008 - 22:06 Trvalý odkaz

Atlis: mirec uz si niekedy videl Samsung Soulb?

anonymous08.10.2008 - 22:19 Trvalý odkaz

deli: Juj ale maly displej ma len 1,9 palca ani nie 2 palce a nizke rozlisenie slaby fotak a mizerne video ...

anonymous09.10.2008 - 11:30 Trvalý odkaz

toso0077: ja narážam na to že do Samsungu nedáš hry...

Celá diskusia 21 príspevkov