BlackBerry OS 10.2.1: inštalácia Android aplikácií sa zjednoduší

Operačný systém BlackBerry 10 umožňuje vďaka vstavanému emulátoru spúšťať aj aplikácie pre Android. Doteraz ich bolo nutné upraviť do formátu .bar. S najnovšou aktualizáciou systému na verziu 10.2.1 už pôjdu jednoducho stiahnuť a nainštalovať priamo z prehliadača.

BlackBerry už niekoľko mesiacov generuje nelichotivé ekonomické výsledky a ani správy o možnom konci či odkúpení spoločnosti ešte definitívne neodzneli. Kľúčovým problémom značky sú predaje. Nový operačný systém BlackBerry 10 zákazníkov stále dostatočne nezaujal.

Tí dokonca kupujú stále viac zariadení so starým OS BlackBerry 7. Nové Q5, Q10, Z10 a Z30 s revolučným ovládaním gestami tvoria len malé časti tržieb. Problémom je zrejme hlavne nedostatok aplikácií v BlackBerry World v porovnaní s App Store alebo Google Play.

BlackBerry však situáciu rieši, a to veľmi nádejným spôsobom. Samozrejmosťou je podpora vývojárov, ktorí by mali písať aplikácie priamo pre BlackBerry OS. Nechýbajú aplikácie pre sociálne siete, Evernote, navigácia Waze, Foursquare alebo Endomondo.

ikona

Základné info: BlackBerry Z30Nástupca dotykového smartfónu BB Z10 prináša výkonnejší procesor, novší OS BB 10.2, väčší 5'' HD displej a výrazne silnejšiu batériu s kapacitou 2 880 mAh.

Navyše, ak vám chýbajú obľúbené hry, Instagram alebo Spotify klient z Androidu, môžete si ho doinštalovať. Systém BlackBerry 10.2 totiž obsahuje integrovaný emulátor Androidu 4.2. Jelly Bean. Aplikácie (.apk súbory z Androidu) bolo doteraz nutné konvertovať na formát .bar, chystaná aktualizácia BlackBerry 10.2.1 to však zmení.

Mala by prísť už na konci januára a .apk súbory bude možné inštalovať priamo z prehliadača, respektíve správcu súborov. Postačí ich nahratie napríklad na váš Dropbox účet a následne otvorenie v smartfóne BlackBerry. Jediným problémom tak môže byť zaobstaranie samotných .apk súborov z Google Play - pohodlne ho rieši napríklad APK Downloader.

To však nie je všetko, viacerí vývojári Android aplikácii potvrdili, že boli na výstave CES 2014 oslovení zamestnancami BlackBerry s ponukou na publikovanie svojich programov priamo v obchode BlackBerry World. Prakticky im tak postačí vytvorenie používateľského konta, upload ikony či screenshotov spolu s popisom aplikácie a ich výtvory budú okamžite dostupné všetkým používateľom tejto platformy.

Tí by však mali pamätať na to, že aplikácie bežia v takzvanom Sandboxe (nezávislom prostredí). Pri niektorých tak môže byť problém so zobrazovaním notifikácií a pri inštaláciách mimo oficiálneho BlackBerry World pochopiteľne nefungujú ani ich automatické aktualizácie - nové verzie aplikácií bude nutné inštalovať znova, opäť ručne jednu po druhej. Podľa prvých ohlasov sa však podarí spustiť približne 90 % z nich.

ikona

BlackBerry: bude rok 2014 rozhodujúci?Nasledujúci rok by mal byť pre kanadského výrobcu kľúčový. K obratu by mohla pomôcť výroba lacnejších zariadení vo Foxconne, zrušenie konferencie BlackBerry Live a výmena vedenia. Spoločnosť by chcela byť od roku 2016 znovu zisková.

I tak sa ale jedná o výrazný pokrok a nárast komfortu pre používateľov. Zdá sa, že BlackBerry dokáže výrazne eliminovať problémy, s ktorými zápasí napríklad Windows Phone. Verzia 10.2.1 okrem iného priniesie aj upravenú zamykaciu obrazovku (priamo z nej bude možné otvárať neprečítané správy), emulátor Androidu 4.2.2 Jelly Bean, ukazovateľ zostatku kapacity batérie v percentách alebo gesto "zoštipnutia" prstami v BlackBerry Hub. To môže tiež odfiltrovať už prečítané e-maily. Špekuluje sa o dátume vydania 28. januára 2014, developerskú verziu nového systému možno sťahovať už teraz.

TechRadar, CrackBerry

Diskusia k článku:

Začať diskusiu