BlackBerry: bude rok 2014 rozhodujúci?

Nasledujúci rok by mal byť pre kanadského výrobcu kľúčový. K obratu by mohla pomôcť výroba lacnejších zariadení vo Foxconne, zrušenie konferencie BlackBerry Live a výmena vedenia. Spoločnosť by chcela byť od roku 2016 znovu zisková.

Výsledky BlackBerry naďalej neveštia nič dobré. Za finančný štvrťrok, ktorý pre spoločnosť končil v novembri (Q3 2014) vykázalo tržby iba 1,2 miliardy dolárov, "vďaka" tomu, že predalo len 1,9 miliónov smartfónov. Pre zaujímavosť, taktiež často odpisovaná Nokia za ten čas našla nový domov takmer deviatim miliónom Lumiám s Windows Phone.

Kritickosť týchto čísel ilustrujú najmä nepriaznivé trendy, za tri mesiace predtým to totiž bolo 3,7 mil. predaných zariadení a medziročne tržby klesli až o 56 %. Spoločnosť teda naďalej stráca a nad vodou ju držia hlavne finančné rezervy z úspešných rokov. Veď len dva roky dozadu dokázala za rovnaké obdobie predávať až 14,2 milióna zariadení každé tri mesiace.

K obratu by mal prispieť nový generálny riaditeľ John Chen (predtým riadil napríklad mediálny gigant Walt Disney). Pod jeho vedením už BlackBerry vymenilo ľudí na viacerých postoch a oznámilo tiež, že neusporiada každoročnú veľkú konferenciu BlackBerry Live. Namiesto nej sa zúčastní niekoľkých menších výstav (medzi nimi CES i MWC) a menších stretnutí, pravdepodobne kvôli šetreniu.

Konferencia BlackBerry Live (obr: clubic.com)

ikona

Základné info: BlackBerry Z30Nástupca dotykového smartfónu BB Z10 prináša výkonnejší procesor, novší OS BB 10.2, väčší 5'' HD displej a výrazne silnejšiu batériu s kapacitou 2 880 mAh.

BlackBerry tiež nepredstaví dvojicu plánovaných smartfónov, keďže jej sklady sú už teraz plné nepredaných modelov s novým operačným systémom BlackBerry 10. Tie sa stále predávajú horšie než staršie, najmä medzi manažérmi obľúbené, kusy s BlackBerry 7 OS. Spoločnosť tak chce zmierniť ďalšie riziko. Malo ísť o dva low-endy s kódovým označením Café a Kopi.

Naopak, uzavrelo päťročnú dohodu s (vďaka výrobe iPhonov pre Apple) dobre známou továrňou Foxconn. Tá dokáže vyrábať vo väčších množstvách a efektívnejšie - bude preto vyrábať jednoduchšie smartfóny BlackBerry s BlackBerry 10 pre Indonéziu a Mexiko, pričom začne už v marci alebo v apríli budúceho roka.

Na nové smartfóny vyššej triedy by sa ďalej mala orientovať základňa v kanadskom Waterloo. Okrem toho môže BlackBerry pomôcť aj cielenie na softvér a bezpečnosť - teda najmä podnikateľov a vlády. Vzniknúť má aj nové bezpečnostné centrum vo Washingtone. Toto všetko by mohlo pomôcť stabilizovať finančné výsledky do roku 2015 s tým, že už ďalší rok by spoločnosť mohla byť znova v čiernych číslach.

ikona

BlackBerry prepustí až 4 500 zamestnancovSpoločnosť očakáva stratu takmer miliardu dolárov, na ktorú bude reagovať znížením počtu zamestnancov a zoškrtaním počtu modelov plánovaných na najbližšie obdobie. Opätovne sa chce zamerať na podnikovú sféru a znížiť cenu BlackBerry Z10.

Generálny riaditeľ BlackBerry John Chen (obr: BlackBerry.com).

Každého, kto túto značku obľubuje vďaka hardvérovým klávesniciam na jej modeloch navyše potešíme - podľa Chena ich zákazníci naďalej vyžadujú a BlackBerry sa ich tak skoro nevzdá. Ak prežije.

Zdroj: BlackBerry, The Wall Street Journal, Engadget

Diskusia k článku:

nerd 26.12.2013 - 17:25

OS10 je vyborny system, chyba mu len market plny aplikacii.

huje®26.12.2013 - 17:32 Trvalý odkaz

"Za finančný štvrťrok, ktorý pre spoločnosť končil v novembri (Q3 2014) vykázalo zisk iba 1,2 miliardy dolárov, "vďaka" tomu, že predalo len 1,9 miliónov smartfónov."

"Kritickosť týchto čísel ilustrujú najmä nepriaznivé trendy, za tri mesiace predtým to totiž bolo 3,7 mil. predaných zariadení a medziročne zisk klesol až o 56 %."

Vedenie a akcionári by skákali od radosti, ak by išlo o zisk. Ide o tržby alebo inak aj príjmy z predaja.

http://ca.blackberry.com/content/dam/bbCompany/Desktop/Global/PDF/Inves…

huje®26.12.2013 - 18:06 Trvalý odkaz

Q3 Results

Revenue for the third quarter of fiscal 2014 was approximately $1.2 billion, down $380 million or 24% from approximately $1.6 billion in the previous quarter and down 56% from $2.7 billion in the same quarter of fiscal 2013

Matej Krajčovič26.12.2013 - 18:08 Trvalý odkaz

Áno, jedná sa o príjem z tržieb, keďže vo vete píšeme o počte predaných zariadení. Článok som upravil, ďakujeme :)

ondrakomous27.12.2013 - 11:35 Trvalý odkaz

Blackberry is dead, skoda.

Celá diskusia 5 príspevkov