Android a iOS TIP: prehliadač Chrome dokáže šetriť vaše dáta

Populárny prehliadač internetu pre Android a iOS dostal v poslednej aktualizácii novú funkciu. Všetky dáta teraz môžu prechádzať cez proxy servery Googlu, kde sa komprimujú, a až potom odosielajú k používateľom. Mesačne vraj takto môžete ušetriť až polovicu dát.

Google sa už dlhšiu dobu snaží pretláčať svoj (pôvodne čisto desktopový) prehliadač Chrome aj na mobilné zariadenia. Kým v minulosti sme boli zvyknutí na mierne odlišné prehliadače pri Samsungu, HTC či Sony, v súčasnosti začínajú výrobcovia často ako jedinú vopred nainštalovanú aplikáciu na prístup k webovým stránkam používať práve Chrome.

Jeho najväčšou výhodou je plná synchronizácia záložiek a dokonca aj otvorených webstránok. Vďaka kontu Google môžete zo smartfónu vidieť práve otvorené karty na desktope, prípadne naopak. V rozčítanom texte tak možno pokračovať napríklad cestou do práce.

Posledná aktualizácia prehliadača Chrome možno poteší používateľov s menšími dátovými balíčkami od operátora. V nastaveniach a položke "Správa šírky pásma" je totiž možné zapnúť funkciu "Znížiť využitie dát". V prípade, že je aktívna, všetky sťahované údaje najprv prejdú proxy servermi Googlu. Tam sa komprimujú a až potom odosielajú do vášho smartfónu.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Funkcia tak kopíruje napríklad populárnu Operu Mini. Google tvrdí, že takto možno ušetriť až 50 % zo štandardne preneseného množstva dát. Priamo v prehliadači je možné sledovať graf, ktorý porovnáva pôvodnú a komprimovanú veľkosť a informuje používateľa, aký veľký objem dát ušetril.

Z takéhoto prenosu sú pochopiteľne vylúčené stránky zabezpečené SSL protokolom (spoznáte ich podľa označenia https v URL odkaze) a surfovanie v režime inkognito. Pri testovaní sme si všimli mierne pomalšie načítanie, spôsobené operáciou navyše. Prehliadač tiež nedokáže rozlišovať medzi 3G a Wi-Fi pripojením, dáta teda šetrí aj vtedy, keď je to zbytočné.

Na aktualizácii majú zrejme svoj podiel aj Slováci, v prípade nastavenia prehliadača do nášho jazyka totiž konečne prišlo k premenovaniu voľby vyvolávajúcej desktopovú verziu stránky. Checkbox je teraz označený ako "Verzia webu pre PC" a pri otočení smartónu na výšku sa jeho názov konečne zobrazuje celý.

Aktualizácia je dostupná pre Android aj iOS zariadenia. Používatelia Androidu môžu využiť aj možnosť uložiť si záložky obľúbených webov ako ikonu na svoju základnú obrazovku. Majitelia iPhonov, iPadov a iPodov zas získajú funkciu rýchleho prekladu stránok do jazyka, ktorý majú vo svojom systéme nastavený ako natívny. Ostatné platformy ju poznajú už niekoľko mesiacov.

Pre využívanie najnovšieho Chrome je nutné vlastniť zariadenie s Androidom 4.0 a vyšším, prípadne s iOS 6.0 a vyšším. Pre oba systémy je dostupný zadarmo.

Linky na stiahnutie:

Android

iOS

Ďalšie tipy na aplikácie nájdete pod týmto odkazom.

Zdroj: Google Chrome Blog

Diskusia k článku:

Nightmare 17.01.2014 - 18:24

nj mne to uz vcera vyskocilo :)

Celá diskusia 1 príspevok