Sony: smartfón s Windows Phone 8 už tento rok?

Nokia je v súčasnosti prakticky jediným výrobcom telefónov s OS Windows Phone 8. Aj preto sa množia špekulácie o tom, že Microsoftu už čoskoro pomôže aj niekto ďalší. V posledných dňoch sa najčastejšie spomína Sony.

Čísla a štatistiky hovoria jasnou rečou, Nokia momentálne ovláda až 92 % zariadení s Windows Phone 8. Kým v čase predstavenia tejto platformy na trh pomáhalo Microsoftu HTC, Samsung a dokonca aj Dell (spomeňme si napríklad na HD7, Omniu 7 alebo Venue Pro), momentálne okrem konkurenčných platforiem iOS a Android bojuje Microsoft prakticky aj proti všetkým ostatným výrobcom.

Logickou snahou je teda zlákanie niektorého z veľkých partnerov, ktorý by mohol svoju paletu modelov rozšíriť aj o zariadenia s operačným systémom Windows Phone. V poslednom čase sa množia najmä špekulácie o Sony.

Japonský výrobca s Microsoftom dlhodobo spolupracuje a jeho operačný systém Windows používa v širokej škále notebookov a ultrabookov. Xperie s Androidom sú zas známe hlavne vďaka fotoaparátom s vysokým rozlíšením a telu odolnému voči vode a prachu.

Podľa najnovších správ by tieto prvky mohli prísť aj v spojení s Windows Phone, pravdepodobne však pod produktovým názvom VAIO. Ten má vďaka notebookom k "Windowsom" predsa len bližšie, a Japonci by tak medzi svojimi smartfónmi mali poriadok - už vďaka základnému označeniu, presne špecifikujúcemu mobilný operačný systém, na ktorom bežia.

ikona

Až 92 % smartfónov s OS Windows Phone 8 nesie logo NokiaNokia ovláda takmer celý trh so zariadeniami bežiacimi na operačnom systéme Windows Phone 8. Populárnejšie sú lacnejšie telefóny, napríklad Lumia 520. Od iných výrobcov zaujala iba dvojica HTC-čiek: 8X a 8S.

Priaznivci takéhoto spojenia už dokonca mohli jasať, redaktor servera CNET China totiž v článku citoval riaditeľa Windows Phone divízie Grega Sullivana, podľa ktorého im už Sony svoj zámer potvrdilo. Svoj prvý windowsfón vraj vypustia už tento rok, možno dokonca v jeho strede. Problémom však je, že inkriminovaný článok následne zo stránok webu zmizol (stále však zostal v cache pamäti Googlu).

Odstránený článok, ktorý citoval Grega Sullivana.

Nevedno tak, či sa jednalo o chybnú informáciu alebo takéto (predčasné) zverejnenie jednoducho nezapadalo do koncepcie oboch spoločností a Microsoft či Sony následne v redakcii intervenovali. Múdrejší nie sme ani z predchádzajúcich vyjadrení predstaviteľov japonského výrobcu. Preto treba zatiaľ brať všetky informácie s rezervou.

Šéf Sony Mobile Europe Pierre Perron potvrdil skúmanie možností, ako priniesť k svojim zákazníkom aj iný operačný systém, nielen Android. Podľa neho to zahŕňa aj rozhovory priamo s Microsoftom. Kunimasa Suzuky, šéf celého Sony (teda nielen mobilnej divízie pre Európu), ale akékoľvek plány s touto platformou priamo odmietol.

Buď teda na potenciál Windows Phone neexistuje názorová zhoda ani v samotnom Sony, alebo si len spoločnosť oficiálne oznámenie odkladá na pravý čas. V prípade, že sa objavia ďalšie špekulácie, by ste ale už nemali byť prekvapení.

Zdroj: CNET China (cache Googlu), The VAR Guy

Diskusia k článku:

Začať diskusiu