HTC HD7

PRVÝ KONTAKT so smartfónom Dotykový mobil s OS WP7, 5 Mpix fotoaparátom s AF a LED, podporou HSPA, Wi-Fi, GPS, 1 GHz procesorom a 3,5 mm jackom.

HTC HD7

PRVÝ KONTAKT so smartfónom

Dotykový mobil s OS WP7, 5 Mpix fotoaparátom s AF a LED, podporou HSPA, Wi-Fi, GPS, 1 GHz procesorom a 3,5 mm jackom.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s dotykovým displejom,

OS: Windows Phone 7,

procesor: 1 GHz,

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA + HSUPA,

rozmery: 122 x 68 x 11 mm,

hmotnosť: 162 gramov (zistená: ???),

displej: aktívny, dotykový (kapacitný), 16 777 216 farieb, 480 x 800 b., uhlopriečka 4,3'' (109 mm) , aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 5 Mpix, LED blesk, autofókus, záznam videí (1280 x 720 b.),

pamäť: 576 MB RAM + 512 MB ROM + 8/16 GB,

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA, HSUPA,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1 + EDR, kábel (microUSB), mass storage, Wi-Fi,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS), A2DP,

ostatné 1: Java, internetový prehliadač,

ostatné 2: prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer, Dolby Mobile, SRS surround sound,

batéria: Li-Ion, 1 230 mAh,

výdrž: ???

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

cena a dostupnosť: neznáma / koniec októbra 2010

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, aktívny kryt objektívu, pamäťové karty, minimalizácia aplikácií, multitasking,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

telefón, nabíjačka, USB kábel, stereo slúchadlá, potrebné dokumenty.

Asi už dobre viete, že všetky telefóny zapadajúce do radu Windows Phone 7, t.j. s najnovším OS od Microsoftu, sa podobajú ako vajce vajcu. Microsoft pre telefóny s jeho OS stanovil také prísne kritériá, že sú medzi nimi len malé odlišnosti.

Prečítajte si: Windows Phone 7 - poznámky z tlačovky (21. 10. 2010)

Zabudnite na nadstavbu HTC Sense, ako ju poznáte z androidov, zabudnite na malé rozmery, aké poznáte z lacných smartfónov. Silný procesor, veľké rozlíšenie displeja, aspoň ako-tak kvalitný fotoaparát, to všetko dvíha cenu zariadení na úroveň, v ktorej si výrobcovia netrúfnu experimentovať ani s výbavou, ani s dizajnom. A tak sú zariadenia s Windows Phone 7 podobné nielen cenou, výbavou, ale aj tvarmi a farbami. Jednoducho, nuda.

HTC HD7 nie je výnimkou. Najviac zmien nájdete na hardvéri. Podobnosť s HTC HD2 alebo Desire HD nie je vôbec náhodná. Pod displejom typická trojica dotykových tlačidiel - späť, domov a lupa. Poteší zaoblený tvar zadnej steny, vďaka ktorému sa HD7 aspoň lepšie drží. Materiály sú kvalitné, Microsoft by nekvalitný mobil neschválil. Vypínač nájdete v hornej stene, ovládač hlasitosti netradične v pravej bočnej. Pod ním je na dnešnú dobu v smartfónoch netypická dvojpolohová spúšť fotoaparátu. Tú v androidoch používa snáď len Sony Ericsson, no Microsoft si ju kladie ako podmienku pre pohodlné používanie fotoaparátu. A my mu dávame za pravdu. V spodnej stene sa nachádza logicky umiestnený microUSB konektor (ako používateľ Samsungu Galaxy S viem, aké šialené je použitie konektora v hornej stene) a nelogicky umiestnený 3,5 mm audio konektor (ten by mal byť v stene hornej).

Najzaujímavejšou časťou je však oblasť objektívu v zadnej stene. Vyznačuje sa silným dvojitým LED bleskom, ktorý vždy pracuje vo dvoch úrovniach - pri prvej pravdepodobne vypočítava parametre, druhá (silnejšia) slúži na samotné snímanie. To najzaujímavejšie na HD7 sa však nachádza tiež v tejto oblasti - kovový odklápací stojanček! Jednoduché a šikovné. Odteraz bude sledovanie YouTube videí či filmov na internáte, hoteli či pri raňajkách oveľa pohodlnejšie.

Slot na pamäťovú kartu na HD7 nehľadajte. Toto je predsa Windows Phone 7.

Displej je dostatočne jemný, kvalitný, ale aj "kvalitne" lesklý. Vonku si s ním veľa zábavy neužijete. Fotografovanie slnečnej lyžovačky či videonahrávky z dovolenky pri mori nebude až tak jednoduché. Bez nainštalovania strašidelného počítačového softvéru Zune videá z telefónu do počítača nedostanete. Platí to aj opačným smerom - videá či hudbu do HD7 dostanete len pomocou programu Zune.

Softvérová klávesnica funguje na ležato aj na výšku, nevyužíva však celú plochu displeja a nemôžete ju nahradiť inou, ako je tomu v Androide. Škoda.

Softvér má svoje všeobecné výhody aj nedostatky. Je neuveriteľne rýchly. Poteší tiež nádherným prepojením telefónu s účtom Google, Facebook a ďalšími. Kalendár krásne farebne odlišuje udalosti zadané v mobile, stiahnuté z Googlu a trebárs z Exchange. Farby si vyberiete sami. Samozrejme, že nečitateľne miniatúrne písmo udalostí v mesačnom náhľade som nepochopil. Nevadí. Celkovo je systém Windows Phone 7 jednoduchý, s minimom nastavení, ale súčasne neuveriteľne rýchly. Dokonalá konkurencia iPhonu. Problém je, že Marketplace obsahuje len zopár vydarených bezplatných aplikácií a hier a tie platené získajú len držitielia americkej platobnej karty (resp. vraj aj slovenskej, ale registračný formulár musíte vypisovať pod napríklad americkou IP adresou).

Snímky z fotoaparátu nájdete, ako vždy, na konci galérie HD7. Úprimne, žiaden zázrak sa nekonal. FM rádio ponúka podporu RDS aj RT (zobrazenie názvu stanice aj skladby), ale chýba mu hlasná reprodukcia. Mimochodom, od HD7 nečakajte dvojicu reproduktorov. Tie môže evokovať dvojica mriežok nad a pod displejom. Jediný hlasný reproduktor má otvor len v zadnej stene.

Pri porovnaní so Samsungom Omnia 7 má HTC HD7 výraznú výhodu snáď len v zabudovanom stojančeku. Omnia 7 ponúka jedno hardvérové tlačidlo pod displejom, ktoré slúži aj na rozsvietenie zablokovaného displeja, ktorý potom odblokujete jednoduchým ťahom prsta zospodu dohora. Je to oveľa jednoduchšie než stláčanie vypínača v hornej stene HD7 a následný prehmat na displej zariadenia. Aj umiestnenie ovládača hlasitosti do ľavej bočnej steny Omnie 7 mi pripadá rozumnejšie. Rozdiely v softvéri sú tak malé, že by som na ich základe nerobil medzi Omniou 7 a HD7 nijaký rozdiel. HTC umiestnilo dvojicu konektorov do spodnej steny, Samsung tvrdohlavo do hornej. Nepraktickosť microUSB konektora v hornej stene pochopíte pri túžbe používať kolísku či umiestnení Omnie do držiaka v aute. Významný rozdiel je aj v kapacite batérií konkurentov (až 270 mAh). Slabšia batéria modelu HD7 dodáva energiu o 8 mm väčšiemu displeju. Či je pre vás dôležitejšia väčšia obrazovka, alebo silnejšia batéria a menšie rozmery, nechám už na vás.

RECENZIA: Samsung Omnia 7 (3. 11. 2010)

Výhody:

- kvalitná konštrukcia s integrovaným stojančekom,

- jednoduchá synchronizácia s Google, Facebook a ďalšími účtami,

- skutočne rýchle reakcie,

Nevýhody:

- absencia pamäťových kariet,

- hudbu dostanete do telefónu len cez program Zune,

- chýba podpora Flashu na webe.

Orientačná cena: 510 € (Epicentrum.sk)

Záver

HTC HD7 ma nijak extrémne nezaujalo. Ak by som hľadal mobil na sledovanie videí a filmov, kúpil by som si radšej nejaký drahší android s množstvom dostupných aplikácií na prezeranie DivX videí, bezproblémovým prístupom na YouTube aj podporou videí na webových stránkach. Takže, využitie stojančeka v zadnej stene je v prípade HD7 otázne. Inak je to stále tá istá pesnička, a keďže som zástanca pohodlného odblokovania displeja, asi by som radšej investoval do Samsungu Omnia 7 s jedným hardvérovým tlačidlom pod displejom. Odomknutie displeja na HD7 je oproti Omnii pohodlné o čosi menej. Všetko je to len o vašich prioritách, cenách produktov Windows Phone 7 a ich dostupnosti. Až taký veľký rozdiel medzi nimi totiž nie je.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 08.12.2010 - 02:01

mam htc hd7 ,, fkuse sa mi sám vypína , nezvoní zasekáva sa ,, je to totálny brak ,, nak sa schová aj s windowsom ,,, 500 evroví telefon a také hlúpe chyby

anonymous11.10.2010 - 19:07 Trvalý odkaz

RVM: Ma hardware HD7 nieco nove oproti HD2, okrem nahravania HD videa ? (co je aj tak softwarova zalezitost ? )

anonymous11.10.2010 - 19:13 Trvalý odkaz

RVM: tak pozeram ze to ma aspon viac RAM (576 oproti 448).

anonymous11.10.2010 - 19:47 Trvalý odkaz

lubino: hd2 ma tiez 576MB RAM, len ju treba odomknut

anonymous11.10.2010 - 20:25 Trvalý odkaz

Miki: Ak si trosku sikovny a rozumies sa fonom tak s toho mobilu vystavis vsetko co sa da..aj HD 2 ma 448 MB RAM a ja som z nej dostal 576 MB..Dasa povedat, ze som ho nachipoval :P

Celá diskusia 98 príspevkov