Nokia Black: aktualizácia pre Lumie s WP 8 je tu

GDR 3 pre OS Windows Phone 8 prináša viacero vylepšení. Nokia k nim ešte zopár ďalších pridáva, jej zariadenia preto aktualizáciu dostanú v rámci balíka Lumia Black. K majiteľom Lumií 925 a 1020 mieri práve v týchto hodinách, zvyšok modelov si počká už len pár týždňov.

Nokia na svojom blogu práve oznámila celosvetové uvoľnenie aktualizácie Lumia Black pre Lumie 925 a 1020. Prví majitelia dostupnosť už stihli potvrdiť. Všetky ostatné Lumie s WP 8 prídu na rad v priebehu nasledujúcich týždňov.

Balíček obsahuje aj update GDR 3, ktorý sme vám už na našom webe predstavili. Nokia však pridáva aj niekoľko vlastných, špecifických vylepšení. Časť z nich sa dotýka najmä snímania fotografií, poteší ale aj úprava domácej obrazovky.

Windows Phone 8 je totiž známy najmä jednotným vzhľadom dlaždíc s aplikáciami. Používatelia prekvapivo dostanú možnosť vytvárania zložiek. Veľká dlaždica zoskupí viacero programov, pričom jej názov bude možné ľubovoľne upraviť. Utilita App Folder vraj bude dostupná aj pre zariadenia iných výrobcov.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

ikona

Windows Phone: Microsoft predstavil novinky v GDR 3Vývojári Microsoftu na blogu oficiálne potvrdili, aké funkcie prinesie v poradí už tretia väčšia aktualizácia operačného systému Windows Phone 8. Tá sa bude volať GDR 3 a príde s podporou Full HD displejov, módom jazdy v aute či s možnosťou zvoliť si vlastné zvuky notifikácií. Aplikácie sa budú dať ukončiť priamo z okna multitaskingu.

Notifikácie na zhasnutom displeji sa doteraz nedali využívať naplno. Glance screen vo verzii 2.0 si však okrem zmeškaných hovorov a SMSiek poradí aj s e-mailami, kalendárom alebo upozorneniami z Twitteru, Facebooku či ktorejkoľvek inej aplikácie. Na displeji sa teraz môže nachádzať až päť upozornení a to nielen v bielej, ale aj červenej, zelenej a modrej farbe.

Lumie tiež dostanú podporu Bluetooth LE. Ten je pozorným čitateľom našich základných info o smartfónoch známejší ako Bluetooth 4.0. Ponúkne menej energeticky náročnú komunikáciu napríklad so športovým príslušenstvom.

Pre všetky Lumie s viac než 1 GB RAM sa vo Windows Phone Store objaví aplikácia Nokia Refocus, ktorá dokáže vytvoriť sériu snímok s rôznymi bodmi zaostrenia a spojiť ich do jednej. Náš kolega Richard ju starostlivo otestoval v praxi.

ikona

Nokia Refocus - zmeňte zaostrenie včerajšej fotografie jediným dotykomZaostrovanie dotykom obrazovky počas fotografovania ponúka dnes snáď už každý bežný smartfón. Ale zmeniť zaostrenie snímky, ktorú ste vytvorili napríklad včera, to dokáže len Nokia Refocus. Tak sme ju teda vyskúšali.

Obdobou NFC bude funkcia Nokia Beamer. Hocikomu z vašich známych budete môcť poslať konkrétny URL odkaz. Po otvorení v prehliadači na svojom počítači uvidí presný obraz obrazovky vašej Lumie. Naše testovanie odhalilo, že zrkadlenie spoľahlivo funguje pre statický obsah, avšak limity internetového pripojenia neumožňujú streamovanie videa. To je pomalé a trhané, navyše pochopiteľne bez zvuku.

Nokia dlhodobo kladie dôraz na fotografie a prácu s nimi. Nová aplikácia fotoaparátu Nokia Camera preto skombinuje aplikácie Pro Camera a Smart Camera. Ich používanie tak bude jednoduchšie. Toto riešenie bolo pôvodne určené pre Lumie s PureView, teraz však príde do celého modelového radu. V jej poslednej aktualizácii získal fotomobil Lumia 1020 tiež schopnosť ukladať snímky do formátu RAW DNG.

Zoznamy fotografií zoradených podľa dátumu a otagovaných informáciami o lokalite ich zachytenia spracuje Nokia Storyteller.

Telefóny s Windows Phone 8 kontrolujú dostupnosť aktualizácií v týždenných intervaloch. Nedočkavci s Lumiou 925 alebo Lumiou 1020 ju budú môcť vyvolať aj ručne, prostredníctvom položky v nastaveniach. Majitelia všetkých ostatných modelov Lumia budú môcť pravidelne kontrolovať špeciálnu stránku so zoznamom jednotlivých krajín.

Zdroj: Nokia

Diskusia k článku:

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne 09.01.2014 - 23:50

Waiting for approval. Nuz co, let's wait then, shall we?

vauvauvau10.01.2014 - 00:08 Trvalý odkaz

ano mam l925 a uz taham hmm ale ide to nejak rychlo hmm asi az tak vela hudby teda nebude

Matej Krajčovič10.01.2014 - 00:32 Trvalý odkaz

Spomínané aplikácie bude potrebné ešte ručne stiahnuť z Windows Phone Store.

marek10.01.2014 - 11:34 Trvalý odkaz

Na 820 si viem tiež v nastaveniach samostatne skontrolovať či mám nejakú aktualizáciu WP8.

jarpo10.01.2014 - 12:06 Trvalý odkaz

To je jasné Marek, na všetkých WP8 telefónoch je možné to skontrolovať manuálne ;-)

Celá diskusia 27 príspevkov