Fleksy: alternatívna klávesnica pre vývojárov iOS aplikácií

V iOS 7 dovolil Apple tretím stranám používať aj vlastné klávesnice. Využije to Fleksy, riešenie však bude zložitejšie a menej konzistentné než by sme si predstavovali. Nefunguje totiž na základe nastavení samotného systému, povoliť ho musia vývojári každej aplikácie.

iOS je známy svojou uzavretosťou. Zatiaľ čo na Androide máme možnosť výberu z množstva alternatívnych klávesníc z Google Play, na používateľov smartfónov a tabletov od Apple vyskočí jediná klávesnica v dvoch farebných variantoch, prípadne jej staršia podoba, ak používajú aplikácie, ktoré ešte neboli upravené pre iOS 7.

Situácia je však o niečo zložitejšia. Apple síce má v systéme iba svoju vlastnú softvérovú klávesnicu, v skutočnosti však vývojári s príchodom iOS 7 dostali na výber a môžu používať aj tie vlastné. Nastavenia však neprebiehajú na úrovni systému, ale až v každej konkrétnej aplikácii.

Vďaka tomu by sa chcelo presadiť Fleksy. V App Store sa už dávnejšie objavila aplikácia demonštrujúca jeho schopnosti. Tvorcovia teraz začali poskytovať SDK balíček, ktorý umožní komukoľvek ich klávesnicu integrovať do svojej aplikácie. Momentálne ju nájdeme v štyroch - rýchlom launcheri Launch Center Pro, neoficiálnom kliente pre Google Voice, aplikácii pre nevidiacich BlindSquare a aj v textovom editore Wordbox.

obr: Engadget.com

Fleksy podporuje prediktívne zadávanie textu, automatické opravy a gestá pre zadanie medzery, veľkých písmen či zmazanie slov. Autori majú veľké ciele a vďaka jednoduchému procesu integrácie by sa ich klávesnica mohla objaviť vo viacerých iných aplikáciách.

Na druhej strane sa však len ťažko dostane skutočne všade a viacerí používatelia sú už teraz zmätení z troch typov klávesnice objavujúcej sa v ich iPhone, iPade alebo iPode s iOS 7. Celá idea vzájomnej previazanosti aplikácií a konzistentnosť dizajnu ktorý Apple presadzuje, by tak dostala na frak. Fleksy preto nepredpovedáme svetlú budúcnosť.

Podľa nás však môže ísť o zaujímavý krok, ktorý by Apple nakoniec mohol dotlačiť k uvoľneniu pravidiel a umožneniu integrácie alternatívnych klávesníc klasickou cestou tak, ako to poznáme napríklad z Androidu. Na ňom si môžete Fleksy vyskúšať tiež.

ikona

Dryft: klávesnica pre písanie všetkými desiatimiHoci je stále len vo fáze vývoja, má potenciál stať sa revolučnou virtuálnou klávesnicou pre tablety. Dryft Keyboard totiž sľubuje, že umožní zadávať text pohodlne, všetkými desiatimi prstami naraz a s rýchlosťou až 80 slov za minútu.

V októbri sme vás informovali aj o koncepte Dryft. Aj jeho autori sľubujú podporu iOS, pravdepodobne tiež prostredníctvom SDK balíčka a uchádzania sa o priazeň vývojárov aplikácii. Jedného po druhom.

Zdroj: iMore

Diskusia k článku:

Začať diskusiu