Dryft: klávesnica pre písanie všetkými desiatimi

Hoci je stále len vo fáze vývoja, má potenciál stať sa revolučnou virtuálnou klávesnicou pre tablety. Dryft Keyboard totiž sľubuje, že umožní zadávať text pohodlne, všetkými desiatimi prstami naraz a s rýchlosťou až 80 slov za minútu.

Autorom nového konceptu Dryft Keyboard je Randy Marsden. Ten stál už za technológiou zadávania textu Swype, pri ktorej používateľ písmená nevyťukáva jedno po druhom, ale ťahom prsta iba prejde cez jednotlivé klávesy. Požadované slovo potom odhadne integrovaný prediktívny slovník.

Marsdenov nový projekt Dryft má zájsť ešte ďalej, a opäť ponúkne najmä rýchlosť. Údajne nebude problém dosiahnuť rýchlosť písania až 80 slov za minútu. Na virtuálnej klávesnici totiž bude možné ľahko vkladať text všetkými desiatimi prstami naraz.

Ten, kto takto dokáže písať na klasickej počítačovej klávesnici, podľa Marsdena používa zvýraznené plochy na klávesách J a F v strednom rade ako základnú pozíciu, z ktorej potom rýchlo obsluhuje všetky písmená. V prípade virtuálnych klávesníc na tabletoch však zvýraznené plochy (pochopiteľne kvôli hladkému povrchu displeja) chýbajú. Obe základné klávesy tak nie je možné podvedome nahmatať a rýchle písanie nie je možné.

Algoritmus Dryftu však dokáže sledovať drobné kĺzanie prstov pri ich položení na hladký displej, a základnú polohu stredového riadku neustále posúva podľa potreby. Deje sa tak v spolupráci s pohybovým senzorom zariadenia - ten pomáha rozlišovať, či už používateľ píše, alebo iba ponechal prsty opreté o displej v základnej polohe. Vtedy sa rozpoznávanie úderov a zadávanie textu nakrátko deaktivuje.

Podľa autora jeho softvér znova ponúkne možnosť písať aj bez pozerania sa na displej a klávesnica na tabletoch tak konečne plnohodnotne nahradí notebook aj pri zadávaní dlhých textov vo vysokej rýchlosti.

Dryft bude komerčne dostupný už v roku 2014, pričom by mal byť licencovaný pre "všetky hlavné operačné systémy". V prípade Androidu tak nepochybne vyjde aplikácia pre Play Store, autor však hovorí aj o podpore iOS. Operačný systém od Apple ale zmenu východzej klávesnice neumožňuje, ťažko teda povedať, aké riešenie či biznis model Mardsen nakoniec zvolí. Na oficiálnych stránkach dryft.com sa môžete prihlásiť ako záujemca o testovanie celého riešenia.

ikona

Android TIP: Minnum - minimalistická klávesnicaKto nie je spokojný s tradičnou Android klávesnicou, v Google Play nájde dostatok alternatív. Novinkou v obchode je inovatívna klávesnica, ktorá na displeji zaberie minimum miesta.

Klávesníc, ktoré ponúkajú rôzne vylepšenia oproti tým základným systémovým, prípadne dokonca prichádzajú s úplne novými spôsobmi zadávania textu, je v súčasnosti mnoho. Nedávno sme vám predstavili jednoriadkovú klávesnicu Minnum a klávesnicu SwiftKey. Tá dokáže sledovať váš spôsob písania a korigovať preklepy. Pokiaľ napríklad pravidelne stláčate písmeno A o niekoľko milimetrov mimo, systém to rozpozná a nepresnosť napraví.

Mapa písania v klávesnici SwiftKey

Zdroj: Dryft.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu