Android, iOS a Windows Phone TIP: Facebook Messenger s novým dizajnom

O redizajne Messengera do podoby korešpondujúcej s čistejším vzhľadom iOS 7 sa špekulovalo už dlhšie. V týchto dňoch update dorazil aj oficiálne, najprv do Google Play a o pár hodín neskôr aj do App Store.

Po uvedení nového iOS 7 s jednoduchším dizajnom, plochými ikonami a ponukami tvorenými iba jednou farbou bez prechodov začali vývojári postupne upravovať aj aplikácie tretích strán. Facebook novú podobu svojho Messengera ukázal už na konci októbra.

Pôvodne ju sprístupnil iba niektorým používateľom a tí následne vyexportovaný .apk súbor umiestnili na internet. Od 12. novembra je však nový dizajn dostupný aj prostredníctvom klasickej aktualizácie. Tá už dorazila do Google Play a (o približne deň neskôr) aj do App Store. Majitelia androidov tak paradoxne dostali aplikáciu s "iOS 7 vzhľadom" skôr, než vlastníci mobilných zariadení od Apple.

Facebook používateľov svojej sociálnej siete k inštalácii Messengera už dlhšie núti. Samotná aplikácia "Facebook" (zobrazujúca Timeline účtu) totiž nedávno po kliknutí na správy začala vyzývať práve na stiahnutie Messengera (ten zobrazuje iba samotné konverzácie). V praxi tak musí mať každý, kto je na Facebooku aktívny aj prostredníctvom mobilných aplikácií, nainštalované obe. Aj Facebook aj Messenger.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Hoci aktualizovaná ikona Messengera s novým dizajnom teraz na domácej obrazovke pôsobí veľmi rušivo, praktické používanie aplikácie je takmer bez výhrad. Zostala okamžitá push notifikácia na prijaté správy ako aj vypínateľné chatové hlavičky, zobrazujúce otvorenú konverzáciu nad všetkými aplikáciami (v prípade Androidu). Zmizla integrácia SMS správ (majú ju však napríklad Hangouts od Google) a voľba vlastného zvuku upozornenia sa skryla pod nenápadnú ponuku Upozornenia -> Použiť systémový zvuk.

ikona

Facebook spúšťa hovory cez Wi-Fi a 3GZačiatkom januára tohto roka uskutočnil Facebook významný krok vpred. Začal v Kanade testovať bezplatné hovory uskutočnené používateľmi cez Messenger pre iPhone. Teraz spúšťa službu aj v USA.

Po inštalácii nový Messenger vyzve používateľov na potvrdenie svojho telefónneho čísla. Odteraz tak podľa neho dokáže nájsť aj ľudí, ktorých nemáte na Facebooku medzi priateľmi, ale majú chatovaciu aplikáciu so svojím účtom previazanú.

Jedna karta naďalej zobrazuje posledné konverzácie, druhá zoznam kontaktov a posledná nastavenia. Do správ možno vkladať fotografie, obyčajných aj animovaných smajlíkov a zvukové odkazy. V poslednej aktualizácii pribudla možnosť vyhľadávať obrázky prostredníctvom vyhľadávača Bing. Priamo z Messengera tak môžete vyhľadať obrázok a do správy ho ihneď aj priložiť. Aplikácia je rýchla a používa sa veľmi dobre, niekomu však zrejme bude zvykanie si na nový dizajn trvať o niečo dlhšie.

Link na stiahnutie:

Google Play

App Store

Windows Phone Store

V prípade starších verzií Messengera sa používateľ s aktívnym dátovým pripojením často zobrazoval on-line aj napriek tomu, že mal chat nastavený ako vypnutý. Zatiaľ sa zdá, že sa súčasná verzia správa rovnako. Chybu je možné obísť zmenou rozšírených nastavení na "Zapnúť chat iba pre niektorých priateľov" v desktopovom rozhraní chatu.

Ďalšie tipy na aplikácie nájdete pod týmto odkazom.

Diskusia k článku:

Peter 14.11.2013 - 13:17

Po nainstalovani tejto aplikacie mi zmizlo 70% nabitej baterky za 8hodin, aj ked bol fon s standby rezime../htc one s/,teda som s nikym nepisal. dakujem, neprosim, nepomohlo dokonca ani vypnutie sprav a pod. tuto aplikaciu totalne neodporucam, a myslim ze nebudem sam..

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease14.11.2013 - 15:15 Trvalý odkaz

Keď pred časom FB aplikacia nútila užívateľov (iOS aj android) stiahnut tento messenger (FB chat), ktorý obsahuje?!
Neváhal som, odinstaloval aktualizácie a zatial v pohode..

clw14.11.2013 - 15:17 Trvalý odkaz

zasa zle, fony. chybne recenzie mobilov tu uz necitam, tak aspon toto:
-ios verzia vysla takmer naraz s androidovou
-online uz ostavat nemusite, v androidovej verzii to mate dokonca 2x, po vypnuti ostava online 3 min (predtym 10)
Ale ok, viem ze ste len ludia:-)

Matej Krajčovič14.11.2013 - 16:20 Trvalý odkaz

clw: Verzia pre Android vyšla v utorok neskoro večer. Článok som logicky pripravil hneď na druhý deň, ale keďže vyšlo Moto G (ZI má prioritu), bol nastavený až na polnoc (tak ako je u nás zvykom).

Prvé správy okolo Messengera pre iOS sú až z dnešného rána. Linky na iOS verziu pridáme a zodpovedajúce formulácie v článku samozrejme upravíme, ale snáď sám uznáš, že tak nešlo spraviť skôr než bola v Appstore.

Messenger som nainštaloval, nastavil offline a priatelia môj účet videli so zelenou ikonou. Po menej ako 3 min, ale ak chce byť niekto Off, má tam návod.
felipe25: aktuálne mám od rána 40 % batérie, čo zodpovedá dňom pred aktualizáciou.

Celá diskusia 4 príspevky