Nokia Refocus: preostrovanie fotografií aj po zosnímaní (doplnené)

Nokia už čoskoro uvoľní aplikáciu, ktorá umožní najnovším Lumiám meniť hĺbku ostrosti fotografií aj po ich zosnímaní. Ostrá bude môcť byť aj celá plocha fotografií. Navyše pôjdu vkladať na web či Facebook.

O technológii fotoapararátu, ktorý dokáže meniť hĺbku ostrosti snímky aj po jej zachytení, sme vás informovali už viackrát. Kým Toshiba chystá snímač s dvomi senzormi, teda hardvérové riešenie, Nokia čoskoro vydá aplikáciu pre Lumie 920, 925, 928, 1020 a 1520.

Tá vytvorí sériu fotografií s rozličnými hĺbkami ostrosti. Používateľ sa teda nebude musieť zaoberať vyznačovaním žiadneho konkrétneho bodu pri stláčaní spúšťe. Fotografovanie by tak malo byť oveľa rýchlejšie a s menším počtom neželaných záberov. Neskôr totiž bude možné pohodlne preostriť na iný bod.

Úplne nové možnosti potom ponúknu makro fotografie či obrázky s objektom v tesnej blízkosti objektívu a pôsobivým pozadím zároveň. Aj tu sa budete môcť rozhodnúť, na ktorý bod chcete zaostriť. Samozrejme aj doma, o niekoľko týždňov. Nokia teda podľa všetkého znova nastúpila na post jedného z najväčších inovátorov mobilného priemyslu. Len pred pár dňami napríklad uviedla Lumiu 1520, prvý smartfón s asertívnym displejom.

ikona

Toshiba: modul fotoaparátu s Deep Focusom a dvomi senzormiNový čip bude disponovať dvomi CMOS senzormi a dvojicou objektívov bez mechanického zaostrovania. 13 Mpix snímky tak bude možné preostrovať aj po ich uložení v aplikácii fotoaparátu a používateľ z nich dokáže vymazať aj neželané objekty.

Oproti Toshibe teda ide len o softverové riešenie, ako sa však môžete presvedčiť sami, výsledky vyzerajú skutočne veľmi dobre a zaujímavo.

Po kliknutí na obrázok príde k zaostreniu fotografie na konkrétne miesto. Tlačidlo vpravo dolu zaostrí celú plochu snímky (full focus).

ikona

Nokia Refocus - zmeňte zaostrenie včerajšej fotografie jediným dotykomZaostrovanie dotykom obrazovky počas fotografovania ponúka dnes snáď už každý bežný smartfón. Ale zmeniť zaostrenie snímky, ktorú ste vytvorili napríklad včera, to dokáže len Nokia Refocus. Tak sme ju teda vyskúšali.

Samozrejme ide o produktové fotografie zachytené samotnou Nokiou, pokiaľ by však aplikácia fungovala aspoň spolovice tak dobre, určite by sme sa nehnevali.

Nokia si veľmi dobre uvedomuje potenciál takýchto fotografií. V interaktívnej podobe preto pôjdu zdieľať na Facebook alebo vložiť na web. Taktiež bude možné aplikovať špeciálny filter, ktorý z každej fotografie spraví čiernobielu a farby sa vrátia iba na konkrétny bod, zaostrený kliknutím myšou. Práve "čiernobiela" verzia by mala ponúknuť ešte lepší zážitok z full focus snímok. Monochromatické displeje totiž často používajú aj profesionálni kameramani - v odtieňoch šedej dostávajú možnosť lepšie vnímať detaily a dôslednejšie zaostriť.

ikona

Nokia Lumia 1520: asertívny displej a výborná čitateľnosť6-palcový Full HD displej Lumie 1520 disponuje takzvanou asertívnou technológiou manažmentu zobrazovania. Tá dokáže dynamicky upravovať nielen jas, ale aj farbu pixelov. Výsledkom by mala byť výborná čitateľnosť aj na priamom slnečnom svetle, avšak pri zachovaní minimálnej spotreby.

Na jeden záber: Nokia Refocus

Aplikácia bude pre Lumie dostupná v rámci sekcie Nokia Collection vo Windows Phone Store už o niekoľko týždňov.

Doplnené 14. 11. 2013

Nokia Refocus je už zadarmo dostupná vo Windows Phone Store.

Zdroj: Nokia Conversations.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu