Toshiba: modul fotoaparátu s Deep Focusom a dvomi senzormi

Nový čip bude disponovať dvomi CMOS senzormi a dvojicou objektívov bez mechanického zaostrovania. 13 Mpix snímky tak bude možné preostrovať aj po ich uložení v aplikácii fotoaparátu a používateľ z nich dokáže vymazať aj neželané objekty.

Preteky výrobcov v tom, kto so svojim smartfónom získa titul najtenšieho zariadenia nie sú iba nepriateľom každého, kto by chcel mať batériu s čo najvyššou kapacitou. Technickým problémom sa stáva aj konštrukcia fotoaparátu. Pokiaľ musí byť celá sústava šošoviek a snímača nízka, nastáva problém s tým, ako zachytiť fotografie s dostatočnou hĺbkou ostrosti.

Všetko sa snaží vyriešiť Toshiba so svojím snímačom fotoaparátu TCM9518MD. Ten disponuje dvojicou objektívov a dvomi 1/4" CMOS senzormi. Hoci sme podobné riešenie videli už v minulosti, tentokrát sa nikto nesnaží o opätovné naštartovanie trendu smartfónov s 3D fotoaparátmi.

Oba senzory tu snímajú súčasne a samostatne zaznamenávajú aj údaj o hĺbke ostrosti. Rozdelenie úloh umožní jednak znížiť veľkosť celého čipu (a pohodlne ho uložiť aj do najtenších smartfónov), súvisiaca technológia však ponúkne aj revolučné možnosti zaostrovania. Toshiba tvrdí, že každý takto zaznamenaný snímok bude možné dodatočne preostrovať aj po jeho uložení.

V praxi by tak malo byť možné napríklad z objektu v pozadí preostriť na vpredu stojacu skupinu ľudí, alebo fotiť tak, že ostré budú úplne všetky body na fotografii (takzvaný Deep Focus). Vzniknúť by mali aj aplikácie umožňujúce vymazať hociktorý objekt z už zhotovenej snímky.

ikona

Toshiba a Samsung začali s hromadnou produkciou 13 Mpix snímačovZačiatok hromadnej výroby by mal priniesť rozšírenie kvalitných fotoaparátov s vysokým rozlíšením aj do smartfónov strednej triedy. Doterajším obmedzením bola náročnosť výroby a neschopnosť výrobcov produkovať dostatočný objem čipov.

Nový čip ponúkne aj ďalšiu výhodu - kedže bude zaostrovať digitálne, nebude nutná prítomnosť žiadnych mechanických častí a motorčekov. Ultrarýchle zaostrovanie takmer úplne odstráni oneskorenie spúšte, ktorým väčšina smartfónov v súčasnosti trpí, najmä pri zhoršených svetelných podmienkach.

Oba senzory budú disponovať rozlíšením 5 Mpix, výsledná fotografia však bude môcť mať až 13 megapixelov. Samozrejmosťou bude schopnosť nahrávať video. Technické špecifikácie uvádzajú 1080p pri 30 fps a "plné rozlíšenie" (pravdepodobne 2 596 x 1 948 pixelov) pri 24 fps. Limity však budú určite ovplyvňovať aj softvérové úpravy výrobcov.

Tí dostanú možnosť montovať čipy do svojich smartfónov a tabletov až po zahájení sériovej výroby v apríli 2014. Prvé vzorky ale Toshiba pripraví už v januári. Len pre zaujímavosť, jeden kus by mal stáť približne 40 eur. Dá sa teda očakávať, že nový dvojitý CMOS senzor uvidíme najskôr v niektorom z budúcoročných high-endov.

Zdroj: Toshiba

Diskusia k článku:

Začať diskusiu