Apple predstavil nový 9,7-palcový iPad Air a iPad mini s Retina displejom

Spoločnosť predstavila v poradí už piatu generáciu svojho obľúbeného tabletu. Hrúbka konštrukcie iba 7,5 milimetrov a hmotnosť pod 500 gramov viedla k premenovaniu na iPad Air. Menší, 7,9-palcový iPad mini sa dočkal Retina displeja a 64-bitového procesora Apple A7.

Prvá časť prezentácie bola venovaná novej verzii operačného systému pre počítače a notebooky, OS X s označením Mavericks. K dispozícii bude už dnes a zadarmo pre všetkých používateľov so starším operačným systémom od Apple. Lákavou cenovou politikou sa spoločnosť snaží dostať poslednú verziu na čo najviac zariadení. V prípade mobilného iOS 7 sa to podarilo, za päť dní od uvedenia ho totiž používatelia nainštalovali až na 64 % všetkých iPadov, iPodov a iPhonov. Tých najnovších, 5S a 5C, sa za prvý týždeň predalo vyše 9 miliónov, čo bol najúspešnejší štart novej generácie iPhonu v histórii.

Apple tiež predstavil nové 13- a 15-palcové notebooky MacBook Pro a domáci počítač Mac Pro. OS X ako aj mobilný iOS sa dočkali vylepšených aplikácií z balíka iLife - správcu fotografií iPhoto, video editora iMovie a aplikácie pre úpravu a tvorbu hudby GarageBand. Všetky sú odteraz viac previazané s iCloudom (úpravu na iPhone bude možné dokončiť neskôr na veľkom OS X) a s podporou 64-bitovej architektúry. Na iPhone 5S by tak mali byť oveľa rýchlejšie. Opäť, všetky zadarmo, avšak pravdepodobne iba pre majiteľov nových zariadení.

foto: engadget.com

Aplikácie konkurujúce balíku Office (Pages, Numbers a Keynote) sú zadarmo už dlhšie, teraz však na iOS dostali plnú kompatibilitu s "desktopom" - dokument vytvorený na počítači by sa tak mal na mobilnom zariadení zobraziť presne rovnako a s rovnakými funkciami.

fotka

foto: The Verge

Všetci ale čakali najmä na nové iPady. Apple ich doteraz (už uviedol štyri generácie veľkého tabletu a jednu generáciu iPadu mini) predal 170 miliónov a v App Store pripravil 475 000 špeciálne upravených tabletových aplikácií.

Tenší, ľahší a výkonnejší. Zmeny v novom iPade klasických rozmerov sú podľa Apple natoľko veľké, že sa rozhodol pre pomenovanie iPad Air. Hrúbka dosahuje iba 7,5 milimetra a hmotnosť približne 453 gramov (presne jedna libra). Procesor je totožný s čipom A7 použitým už v iPhone 5S - samozrejmosťou je teda dvojnásobný výkon oproti minulej generácii iPadu a podpora 64-bitovej architektúry. Rýchlejšie by malo byť aj Wi-Fi pripojenie, vďaka technológii MIMO. Tá obsluhuje viacero antén naraz pre optimálny príjem signálu z routera. iPad Air bude dostupný od 499 dolárov (16 GB Wi-Fi variant) už 1. novembra. Tento dátum sa týka aj Slovenska. LTE verzia bude v USA stáť 629 dolárov.

iPad Air prinesie 5-megapixelový fotoaparát s podporou nahrávania Full HD videa a dvojicu mikrofónov pre lepší zvuk nahrávok. Retina displej naďalej ponúka uhlopriečku 9,7 palcov s rozlíšením 2 048 x 1 536 b.

V prípade iPadu mini sa dlho diskutovalo o tom, či tiež príde s Retina displejom, alebo nie. Záujemcovia o rovnaké rozlíšenie ako v prípade iPadu Air sa nakoniec dočkajú. 16 GB Retina iPad mini s 326 ppi displejom bude štartovať na 399 dolároch (Wi-Fi verzia), v ponuke však zostane aj ten súčasný s rozlíšením 1 024 x 768 bodov, za 299 $.

iPad mini ponúkne 7,9-palcovú uhlopriečku a trochu prekvapujúco, rovnaký 64-bitový Apple A7 procesor s pohybovým koprocesorom M7. Minulá generácia totiž do určitej miery recyklovala hardvér predchádzajúcich veľkých iPadov. Mini by mal vydržať 10 hodín prevádzky, aj vďaka energeticky menej náročnej dvojnásobne rýchlejšej Wi-Fi a LTE podpore. 5 Mpix iSight fotoaparát sa bude môcť schovávať za hliníkovým telom striebornej alebo čiernej (Space Gray) farby. Prísť by mal taktiež v novembri.

Mini bude dosahovať hmotnosť 331 gramov, LTE verzia bude o 10 gramov ťažšia.

Farby na plagáte, ktorý lákal na celú udalosť, zrejme odkazovali aj na päticu nových Smart Covers. Displej iPadov budú môcť chrániť za 39 dolárov v červenej, žltej, zelenej a čiernej farbe, ochrana celého tela bude dostupná za 79 dolárov.

Podrobné parametre iPadu Air a nového iPadu mini druhej generácie vám prinesieme čoskoro v samostatnom článku.

Zdroj: Apple

Diskusia k článku:

Začať diskusiu