Android a iOS TIP: Prvá pomoc vo vrecku

Vzdelávacia a praktická aplikácia si kladie za úlohu pripraviť každého na prípadné poskytnutie prvej pomoci. Nájdeme v nej 15 kategórií krízových situácií ako aj praktický test, vždy s piatimi náhodnými otázkami.

Aplikácia Prvá pomoc od slovenského autora patrí graficky a používateľsky k tým najprívetivejším na celom Google Play. Jej prínos je však najmä vzdelávací. Na troch kartách propaguje kampaň a e-learningový kurz prvej pomoci, ponúka interaktívny test s piatimi náhodnými otázkami, ale hlavne rozdeľuje krízové situácie do 15-tich rôznych kategórií.

Od prvého kontaktu s postihnutým, cez šoky a popáleniny až po autonehodu. Aplikácia pri každej udalosti ponúka krátky sled nevyhnutných krokov, ktoré by mal každý záchranca vykonať pred príjazdom sanitky. Tú je možné zavolať aj priamo z aplikácie, pričom v prípade, ak nie je nutná prítomnosť hasičov či polície, vytáča priamo číslo 155, namiesto integrovaného záchranného systému (112).

Detaily aplikácie sú dotiahnuté takmer k dokonalosti - v prípade rán napríklad prehľadne rozlišuje medzi reznými, tržnými, bodnými či strelnými, pri mnohých kategóriách nechýba ani inštruktážne video.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

V prípade karty prvého kontaktu s postihnutým zasa aplikácia pomocou odpovedí na jednoduché otázky ("Je postihnutý pri vedomí?", "Dýcha sám?" - Áno/Nie) navedie k správnemu postupu. V prípade resuscitácie zasa beží pípanie, uľahčujúce dosiahnutie potrebnej frekvencie 100 stlačení hrudníka za minútu.

Hoci aplikácia môže byť nápomocná, jej obsah si odporúčame prezrieť ešte v pohodlí obývačky a zopakovať si tak základy prvej pomoci, ktoré by mal ovládať každý. V krízových situáciách totiž na žiadne iné úkony so smartfónom, okrem privolania odbornej pomoci, nemusí byť čas. Stiahnuť si ju môžete zadarmo.

Link na stiahnutie:

Google Play

App Store

Ďalšie tipy na aplikácie nájdete pod týmto odkazom.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu