Skúsenosti s Xperiou U, iPhone 4 a S III mini

Prečítajte si skúsenosti čitateľa Mareka s tromi modelmi smartfónov troch značiek (Sony, Apple a Samsung), ktoré vystriedal v priebehu jedného mesiaca. Ktorý z nich ho oslovil najviac?

Nasledujúci text pochádza z našej súťaže Oslávte s nami 8 rokov Fony.sk a patrí medzi tie, ktoré nás zaujali. Autorovi za jeho snahu pošleme tričko Fony.sk vybranej farby aj veľkosti. Zároveň je posledným, kto uzatvára našu prvú súťaž. Už čoskoro sa môžete tešiť na texty z našej druhej súťaže o Samsung Galaxy S4.

Skupina článkov s prívlastkom skúsenosti je tvorená najmä čitateľmi. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním. Používatelia v nich nehodnotia bežné funkcie, tie totiž opisujeme v našich prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť postrehmi z používania vášho telefónu? Kontaktujte nás alebo nám rovno pošlite e-mail na redakcia/fony/sk (samozrejme v správnom e-mailovom tvare).

Prečítajte si skúsenosti Mareka Baláža.

Úvod

Osobne patrím medzi. "telefónofilov", teda priaznivcov mobilných technológii. Prešiel som rôznymi značkami ako Alcatel, Siemens, Motorola, LG, Samsung, Apple,Sony Ericsson či samotné Sony. Za posledný mesiac som vlastnil postupne tri telefóny.

Sony Xperia U

Prvým bol Sony Xperia U. Krásny, malý, no jednoducho takmer dokonalý disko LED telefónik. Aj keď je škoda, že Sony nezakomponovalo nastavenie týchto farebných LED-iek pre notifikáciu zmeškaných hovorov a podobne priamo do nastavení. Avšak šikovná aplikácia Illumination Bar Notification z Google Play to jednoducho zariadi aj za Sony. Jediné skutočné chyby som videl v nedostatku voľnej RAM pamäte a pre športovo, hudobne a hráčsky založeného študenta smiešnej kapacite vnútornej pamäte, použiteľnej ostalo približne 5,5 GB na dáta, navyše bez možnosti rozšírenia pamäťovými kartami.

ikona

Recenzia: Sony Xperia URecenzia smartfónu s dvojjadrovým procesorom, 3,5'' FWVGA displejom, 5 Mpix fotoaparátom s AF, LED bleskom a OS Andrioid 2.3. Zamrzí 4 GB pamäť bez možnosti rozšírenia pamäťovými kartami.

Sony Xperia U

Za čo musím Sony pochváliť, je výborný pomer cena a výkon, kvalitný aj keď TFT displej, kvalitné spracovanie a parádne video s kontinuálnym preostrovaním počas natáčania. No u mňa to už chcelo zmenu, hlavne kvôli malému priestoru pre dáta.

Apple iPhone 4

Prešiel som teda na iný operačný systém a vybral si iOS, konkrétne Apple iPhone 4 v 16 GB verzii. Sprvu som bol nadšený, všetko rýchle, krásne, no proste super vyladený operačný systém pre daný hardvér. Či už ste priaznivcami Apple alebo jeho odporcami, toto sa apple jednoducho musí uznať. Určite teraz čakáte, čo mi znova začalo vadiť. A máte pravdu. Samotná obmedzenosť iOS ma ubíjala, možnosti prispôsobenia takmer žiadne, drahé aplikácie v App Store (v porovnani s Google Play, kde som dokonca mal zakúpených pár super aplikácii) a znova platiť za to isté, keďže som mal rovnaké aplikácie zakúpené pre Android, nemalo význam.

ikona

Recenzia: Apple iPhone 4Dotykový mobil s 5 Mpix fotoaparátom s AF a LED bleskom, multitouch displejom, HSPA, GPS, Wi-Fi a 3,5 mm jackom.

Apple iPhone 4

V neposlednom rade je tu obmedzenie na iTunes. Jednoducho človek s nízkou PC gramotnosťou si u Apple produktov bez pomoci skúsenejších používateľov ani neškrtne. Podľa môjho názoru je neprehľadný a zbytočne zložitý. Zamrzí nutnosť prerábať vložené videá a filmy cez iTunes, čo s Androidom nie je potrebné. Taktiež zabudnite na jednoduché prenášanie súborov do telefónu, ako je to u android zariadení bežné, a to už nehovorím ani o tom, že cez Bluetooth si nepošlete do iPhonu žiaden súbor, maximálne ho použijete na spárovanie s BT slúchadlami. Avšak čo hraje v prospech Apple, je rýchlosť aktualizácie, prakticky ihneď a pre každého, kvalita spracovania, funkčnosť a hlavne ide o prémiový produkt, ktorý verte alebo nie, prakticky ihneď pritiahne pozornosť tak priaznivcov ako aj odporcov. Jednoducho každý vie, čo je iPhone.

A teraz sa dostávame do ďalšieho levelu, teda Sony Xperia U nie, Apple iPhone 4 nie. Čo ďalej?

Samsung Galaxy S III mini

Pri svojom uvažovaní som si bol istý len jedným, že pôjdem už len do androidu. Po dlhom čase som sa rozhodol orientovať znova na produkty Samsungu. Naposledy som od tejto značky vlastnil Samsung Wave s OS Bada, na ktorom ma zamrzel jedine nedostatok ponúkaných aplikácii. Reálne som teda začal som uvažovať nad Samsungom Galaxy S III alebo S III mini. Nakoľko som vlastníkom tabletu Asus Nexus 7, nepotreboval som vo vrecku nosiť plastový lopárik a ešte aj tablet v taške.

ikona

Recenzia: Samsung Galaxy S III mini (i8190)Recenzia menšieho súrodenca Galaxy S III s dvojjadrovým 1 GHz procesorom, 4'' WVGA displejom, OS Android 4.1, 5 Mpix fotoaparátom s AF a LED bleskom a štandardnou výbavou.

Samsung Galaxy S III mini

Samsung Galaxy S III mini mi rozmerovo aj funkčne "ulahodil". Krásny 4-palcový Super AMOLED displej, krásny dizajn, celkom kvalitný audio výstup (tak na slúchadlá, ako aj na reproduktor), proste paráda. Nesmiem ešte zabudnúť na hardvérové Home tlačidlo pod displejom, ktoré sa už dnes v androidoch len tak nevidí, čo je podľa mnňa určite škoda. Softvérovo sa mi síce prostredie Sony Xperie U páčilo svoju jednoduchosť a prehľadnosť oveľa viac pre, ale S III mini obsahuje niekoľko softvérových vychytávok, ktoré moje pocity z daného prostredia ihneď zmenili na pozitívne. Sú to napríklad rôzne gestá (priložením telefónu k uchu pri čítaní SMS-iek vám automaticky vytočí odosielateľa práve čítanej právy atď.), možnosť reštartu priamo v menu podržaním blokovacieho tlačidla, možnosti nastavení v hornej stavovej lišty a výborne prepracovaný hudobný prehrávač, ktorý, dovolím si tvrdiť, nemá konkurenciu. Aj keď mám zakúpený PlayerPro na S III mini je mi zbytočný.

Nakoľko ho vlastním už týždeň, začal som objavovať značné nedostatky. Začnem softvérovou chybou v prehrávači, ktorý po spustení ľubovoľnej pesničky, neviem z akého dôvodu, nepovolí návrat do priečinkov, ale stále po kliknutí na príkaz návratu sa zobrazí znova iba prehrávaná pesnička. Jednoducho sa tak dostávate do bludného kruhu, z ktorého sa bez vypnutia prehrávača dostať nedá. Po jeho vypnutí a zapnutí už listovanie priečinkami funguje, až kým si nejakú pesničku nespustíte. Ale pevne verím, že to Samsung v najbližšej aktualizácii opraví ( v čase písania textu v ňom mám Android 4.1.1). Je to skutočne super prehrávač, no škoda tejto chyby. Ďalším problémom je fotoaparát. Kvalita snímok veľmi neohúri, ale video je jednoducho príšerné, žiadne preostrovanie ako u klasickej estrojky tu nehrozí. V tomto musím vyzdvihnúť Sony Xperiu U za jej kvalitný videozáznam s preostrovaním. Výdrž batérie by u S III mini mohla byť lepšia, ale šediny na hlave mi to nerobí, jednoducho Android a Super AMOLED displej v spoločnej kombinácii proste spotrebujú veľa energie.

Pamäť RAM s veľkosťou 1 GB je pre plynulý chod zariadenia viac než postačujúca kapacita. Vnútorná pamäť na dáta tvorí približne iba 4 GB a ďakujem za podporu pamäťových kariet, no aj tak na kopec hier uložených v mobile zabudnite. Môj názor na nízku vnútornú pamäť pre telefóny s Androidom 4.0 a vyšším, ktoré nepodporujú ukladanie aplikácií na pamäťové karty je asi takýto: nechápem prečo spoločnosti, ktoré majú dostatočné zisky, nie sú ochotné investovať za vyššiu pamäť pár eur naviac. Naozaj by ma zaujímalo ich vysvetlenie. A aby som nezabudol, jedna vec ma neskutočne sklamala, nakoľko u klasickej S III je táto funkcia samozrejmosťou. Konkrétne ide o funkciu OTG, teda napojenie napríklad USB kľúča a iných zariadení na telefón. Priznám sa, o danej skutočnosti som nevedel, považoval som to za samozrejmosť. Ak by som to vedel vopred, asi by som si kúpu ešte premyslel. Sony Xperia U s takmer polovičnou cenou oproti S III mini túto funkciu podporuje a dosť často som ju používal na sledovanie filmov a seriálov. Zasa bod pre Sony.

Záver

Takže z daných skutočnosti vyplýva, že ani jedno z týchto troch zariadení nespĺňa všetky moje požiadavky. Možno som len priveľmi náročný, neviem, to posúďte vy. Sám som zvedavý, aký telefón si do budúcna zadovážim. Samozrejme 8-mesačný pobyt bok po boku so Sony Xperiou Z by mi ešte viac vylepšil mienku o kvalite a funkčnej stránke Sony produktov.

Diskusia k článku:

BeJay 28.09.2013 - 20:41

Skús radšej nejaký high-end s Androidom napr. HTC, Sony alebo Samsung. Ale aj tam nájdeš muchy, hlavne v rámci SW, ale to je už záležitosť CustomROMiek. Windows u Teba určite neprichádza v úvahu, keďže by si personalizoval o dušu, hral hry do bludu a multimediálne sa vyžíval pri filmoch a hudbe. iPhone Ti bude nanič, keďže Ťa iTunes odradil, pričom hudobne je to podľa môjho subjektívneho názoru skvelé zariadenie na hudbu a počúvanie. A nie si náročný, len musíš zaloviť v iných cenových hladinách.

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne29.09.2013 - 23:20 Trvalý odkaz

Alebo nejakeho Cinana. Zbav sa predsudkov, a Tvoja dusa sa oslobodi :-)

Diana02.10.2013 - 19:28 Trvalý odkaz

Strašne by som sa chcela dožiť iPhone 6 pro s IOSom ale mal by funkcie ako Xperia U a Galaxy 3

Celá diskusia 3 príspevky