Apple predstavil 64-bitový iPhone 5S a lacnejší iPhone 5C

Apple dnes predstavil dvojicu nových telefónov. Vylepšený iPhone 5S prináša nový 64-bitový procesor Apple A7 a snímač otlačkov prstov integrovaný v stredovom tlačidle, lacnejší iPhone 5C hardvér zo súčasného iPhonu 5 a päť farebných variantov. Oba dostanú iOS 7.

Apple tentokrát živý prenos vôbec nesprístupnil, informácie z prvej ruky tak mali iba účastníci priamo na prezentácii. Tim Cook na začiatku svojej keynote nezabudol spropagovať práve prebiehajúci iTunes Festival či to, že Apple budúci mesiac predá už 700-miliónte zariadenie na platforme iOS. Jeho siedmu verziu, na ktorej bežia aj nové iPhony, sme vám už predstavili.

Prečítajte si: Apple predstavil iOS 7 (10. 6. 2013)

Doteraz však nebolo známe, že s oficiálnym uvedením iOS7 prídu aj nové zvonenia priamo v systéme alebo to, že kliknutie na ľavý dolný roh umožní okamžité zdieľanie fotografie. Zatiaľ si novú verziu mohli vyskúšať iba majitelia developerského účtu, pre všetkých bude oficiálne dostupná od 18. septembra. Nainštalujete ju na iPhone 4 či Pad 2 a vyššie, prípadne iPad mini a iPod touch piatej generácie.

Zmien sa v nej dočkali aj aplikácie iWork, iPhoto a iMovie. To dostane možnosť exportovania Full HD videí. Všetky aplikácie navyše budú pre majiteľov nových iOS zariadení úplne zadarmo.

Apple iOS7

Potvrdili sa predošlé odhady a Apple skutočne predstavil lacnejší iPhone 5C. Dostupný bude v piatich farebných vyhotoveniach. Zelený, biely, modrý, červený a žltý polykarbonátový kryt bude ladiť s východzou tapetou 4-palcového Retina displeja, prípadne ďalšími krytmi a obalmi dostupnými ako príslušenstvo.

Hardvérová výbava je zhodná so súčasným iPhone 5, nechýba teda Apple A6 procesor, 8 Mpix fotoaparát a Wi-Fi. Výbavu doplní Bluetooth 4.0 a vylepšená predná videokamera Facetime HD. 16 GB verzia iPhone 5C bude v USA stáť 99 dolárov, 32 GB potom 199 dolárov. Jedná sa však o ceny pri dvojročnej viazanosti. Jedno púzdro kúpite za 29 dolárov.

obr: engadget.com

Aj nový iPhone 5S dostane daľšiu farbu. Doterajšiu bielu a čiernu obohatí zlatá. O výkon sa postará doteraz nepredstavený procesor Apple A7, bežiaci na 64-bitovej technológii. Jej podpora bola samozrejme zapracovaná aj do iOS 7. Spätná kompatibilita s 32-bitovými aplikáciami zostáva zachovaná. Grafický čip taktiež podporuje OpenGL ES 3.0, o ktorom sme písali už pri uvedení nového Androidu 4.3.

Prečítajte si: Google predstavil novinky v Androide 4.3 (24. 7. 2013)

Výkon grafického čipu a procesora by oproti iPhone 5 mali byť dvojnásobné. Oproti prvej generácii iPhone sa už výkon procesora zvýšil 40-krát. Prvou hrou naplno využívajúcou výkon novej architektúry bude Infinity Blade III. Súčasťou hardvéru je aj ko-procesor s označením M7, ktorý sa postará o snímanie pohybu prostredníctvom akcelerometra a gyrosenzora. Pripravený tak bude pre športovú aplikáciu Nike+ Move a iný trakovací softvér.

Apple sľubuje vyššiu výdrž, konkrétne 10 hodín hovoru, 250 hodín v pohotovostnom režime a 40 hodín prehrávania hudby. Hoci neprišlo k zvýšeniu počtu megapixelov fotoaparátu, f/2.2 objektív a o 15 % väčší senzor prepustia viac svetla, fotografie za zhoršených svetelných podmienok by teda mali byť kvalitnejšie. Pomôže im aj nový duálny blesk s až tisíckou rôznych nastavení, ktoré sa budú snažiť pokryť všetky podmienky a vždy zobrazovať farby čo najvernejšie.

Fotoaparátu tiež pribudla možnosť snímania až 10 snímok za sekundu v burst móde, alebo nahrávanie spomaleného videa pri 120 fps. To bude mať iba HD rozlíšenie (720p), používateľ si však bude môcť vybrať, ktorá časť obrazu má byť spomalená, a ktorá sa má zaznamenávať normálne.

obr: engadget.com

Súčasťou Home buttonu je v prípade iPhone 5S aj snímač otlačkov prstov Touch ID. Ten má rozlíšenie 550 ppi a 360° snímaciu plochu. Pri odomykaní iPhone si teda nebudete musieť dávať pozor na to, ktorým smerom prikladáte prst k snímacej ploche. Okrem toho bude nový spôsob autentifikácie použiteľný aj pri potvrdzovaní nákupu aplikácií cez iTunes. Vzor odtlačku zostane vždy uložený iba v pamäti konkrétneho iPhone, nebude sa teda synchronizovať naprieč iCloud servermi, alebo odovzdávať tretím stranám.

Nový iPhone 5S bude stáť 199 dolárov (16 GB), 299 dolárov (32 GB), alebo 399 dolárov (v 64 GB variante). Aj tu platí, že ceny sú pri dvojročnej viazanosti u amerického operátora. Farebné puzdra budú stáť 49 dolárov. Dohady o 128 GB variante sa nepotvrdili. iPhone 5S a 5C budú v zámorskom iStore dostupné od 20. septembra, 5C bude možné predobjednať o týždeň skôr. Rovnaký kalendár platí aj pre niektoré európske krajiny, konkrétne Francúzsko, Nemecko a Veľkú Britániu. Do konca roka by sa malo dočkať ďalších sto krajín.

S predstavením novej dvojice sa Apple rozhodol stiahnuť z predaja súčasný iPhone 5. Po uvedení nového modelu (v tomto prípade 5S) vždy dochádzalo k zlacneniu predošlej verzie, tentokrát však cenovú medzeru zapĺňa iPhone 5C. Z iStore tiež zmizne tri roky starý iPhone 4.

Podrobné Základné info a tabuľky so špecifikáciami vám pre obe zariadenia prinesieme neskôr v samostatných článkoch.

Zdroj: apple.com

Diskusia k článku:

Manobb 10.09.2013 - 22:48

Ach ten nadpis ....., že "lacný iPhone 5C". Kde na to chodíte ?

Jozo10.09.2013 - 23:13 Trvalý odkaz

Big like fony za prve rychle info o evente, aj ked som ho "odsledoval" na live forach, ale pekne zhrnutie ;) mate chybicku: nie 34-bit, ale 32-bit ;)

Jozo10.09.2013 - 23:27 Trvalý odkaz

Very funny fonyboy, ale nie :)

hecar10.09.2013 - 23:27 Trvalý odkaz

klobuk dole, pred fony.sk
a čo sa tika ajfonov :D tiez ma pobavil ten nazov lacny ajfon... :D mam bielu 5 ku, no neviem či by sa oplatil upgrade,

Celá diskusia 21 príspevkov