Android a iOS TIP: katalóg IKEA s rozšírenou realitou

Tradičné katalógy produktov a predajní pomaly odchádzajú do úzadia. Ich elektronické verzie prinášajú množstvo interaktívneho obsahu a niektoré dokonca technológiu takzvanej rozšírenej reality.

Švédsky výrobca nábytku IKEA, ktorého obchody sú populárne aj u nás, prináša ku klasickým papierovým katalógom svojho sortimentu ich mobilné verzie pre Andoid a iOS už od roku 2011. Podobne ako pri ostatných predajcoch, aj jeho aplikácie prinášajú interaktívny zážitok, kedže umožňujú prehrávať produktové videá, alebo absolvovať 360° prehliadku, ktorú klasický papier pochopiteľne poskytnúť nedokáže.

Aktuálna aplikácia s katalógom pre rok 2014 je však zaujímavá vďaka integrácii takzvanej rozšírenej reality (augmented reality). Smartfón či tablet cez kameru prenáša a analyzuje obraz, na ktorý sa prostredníctvom jeho displeja pozeráte, vďaka špeciálnemu softvéru ho však obohacuje o 3D prvky alebo popisy k jednotlivým objektom. Najznámejšími podobnými aplikáciami sú Nokia City Lens alebo Layar.

Prečítajte si: Rozšírená realita prostredníctvom mobilu (23. 6. 2013)

Aplikácia katalóg IKEA dokáže, vďaka rozšírenej realite, po naskenovaní objektu z klasického katalógu nasnímať obraz z vašej obývačky a premietať doň produkty z obchodu. Potenciálny zákazník tak uvidí 3D model nového stolíka či gauča priamo tak, ako by vyzerali v jeho domácnosti. Ideálnu predstavu o tom, ako to celé funguje, ponúka nasledujúce video.

Aplikácia vďaka rozšírenej realite určite stojí za vyskúšanie a zabaviť by mohla hlavne deti. Okrem klasického katalógu ponúka aj špeciálne zamerané na skrine, kúpeľne, alebo biznis kancelárie. Navyše komunikuje v slovenčine. Samotný pohyb v nej a načítanie jednotlivých položiek by však rozhodne mohli byť rýchlejšie. Nábytok je rozdelený do kategórií a možno v ňom fulltextovo vyhľadávať, obe funkcie sa však podarilo pomerne dôkladne schovať do zasúvacej hornej lišty.

Link na stiahnutie:

Google Play

App Store

Dostupné sú aj aplikácie pre Android a iOS smartóny, pokiaľ však vlastníte tablet, odporúčame čítanie katalógu na jeho veľkej obrazovke.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu