Rozšírená realita prostredníctvom mobilu

PR · V úvode sa možno budeme opakovať, no platí, že mobilné zariadenia už dávno neslúžia len na volanie a SMS správy. Táto takmer ľudová múdrosť sa znásobuje s čoraz väčším počtom smartfónov a tabletov na trhu. Dnes sa pozrieme na jednu z ďalších možností ich použitia. Vitajte pri ďalšom pokračovaní O2 Guru Poradne.

Mnohým je názov "augmented reality" známy. Rozšírená realita opisuje stav, kedy je snímané reálne prostredie doplnené o prvky virtuálnej grafiky. Z anglického slova si môžeme vytvoriť familiárnu prezývku AR. Úvodnú poučku máme za sebou a teraz sa pozrieme, čo to vlastne celé znamená, a ako to využiť.

Predstavte si nasledovnú situáciu. Listujete si časopisom, alebo sa vám do rúk dostal zaujímavý leták. Prezeráte si zaujímavé fotografie, ale ako by to celé vyzeralo v priestore? Práve tu prichádza na rad AR, čiže rozšírená realita. Namiesto nutného presunu do nákupného centra a živej obhliadke stačí zobrať smartfón a namieriť ho na špeciálnou značkou označený obrázok. Ten razom ožije a vy si ho pohodlne môžete prezrieť z každej strany. Všetko záleží od nápadu programátorov spomínanej aplikácie. Váš smartfón jednoducho kamerou sníma obraz, program rozozná špeciálnu značku a zobrazí špeciálny obsah. Na podobnom princípe funguje napríklad známy katalóg švédskej nábytkárskej spoločnosti.

Ak však vývojari použijú viacero senzorov naraz, môžu vzniknúť celkom zaujímavé aplikácie. Zoberme si fotoaparát, GPS modul pre určenie polohy, kompas a gyro čidlo pre upresnenie natočenia a naklonenia mobilu a skombinujme to s dátami. Ak používate Nokiu so systémom Windows Phone, tak asi poznáte aplikáciu Nokia City Lens. Po spustení aplikácie sa vám priamo na displeji zobrazujú body zájmu v hľadáčiku fotoaparátu podľa toho, kam sa s mobilom pozeráte. Následne stačí na zaujímavé miesto kliknúť a pozrieť si hodnotenie alebo sa nechať k nemu navigovať. Podobnú funkciu nájdete aj v navigácii Navigon pod názvom Reality View.

Asi jednou z najznámejších aplikácií využívajúcich AR je Layar. V podstate kombinuje oba spomínané typy. Stačí nájsť čokoľvek označené logom Layar a stránky magazínov, letákov, brožúr razom ožijú. Aplikácia však dokáže zobraziť aj zaujímavé miesta vo vašom okolí, ako napríklad bankomaty, reštaurácie, historické miesta a iné.

Možností využitia rozšírenej reality je viac než dosť. Aké máte vy skúsenosti s AR-kom? Poznáte nejaké zaujímavé aplikácie, ktoré by ste chceli odporučiť ostatným? Podeľte sa s nami v diskusii pod článkom.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu