Android a iOS TIP: Viamo - posielajte peniaze cez mobil

Potrebujete sa vyrovnať s priateľom, ktorý za vás zaplatil účet alebo chce niekto z rodiny platiť kartou, na ktorej aktuálne nemá dostatok finančných prostriedkov? Všetko môže jednoducho vyriešiť nová aplikácia.

Na posielanie peňazí bude od 1. júna 2013 stačiť iba telefónne číslo. Novú mobilnú aplikáciu Viamo, ktorá zjednodušuje bezhotovostné prevody peňazí medzi bankovými účtami, si môžu vyskúšať klienti Tatra banky a VÚB banky. Prijímať peniaze však môžu aj klienti iných bánk.

Ak chcete niekomu poslať peniaze, stačí, keď si vyberiete jeho meno z telefónneho zoznamu, zadáte sumu a prevod potvrdíte PIN kódom. O prevode sa neregistrovaný príjemca okamžite dozvie z SMS-ky, kde nájde inštrukcie na prijatie platby, registrovanému príjemcovi príde už len notifikácia o prevode. Nepotrebujete žiadne špeciálne príslušenstvo, nemusíte nič dobíjať, peniaze sa prevedú priamo medzi bankovými účtami.

Pre používanie aplikácie je potrebná registrácia na stránke www.viamo.sk. Po overení telefónneho čísla a zadaní osobných údajov si priradíte číslo bankového účtu, ktorý bude používaný na transakcie - posielanie i príjem peňazí. Registráciu ukončíte zadaním aktivačného kódu v aplikácii. Maximálny denný limit na prevody cez Viamo je 150 respektíve 200 eur pre každý registrovaný účet v závislosti od banky. Jednorazovo je možné poslať maximálne 50 eur. Mesačný limit je 3 000 eur, ročný 30 000 eur.

Prevod peňazí cez Viamo je štandardný bankový prevod, to znamená, že pri prevode z účtu na účet rovnakej banky bude prevádzaná suma pripísaná v priebehu pár minút, posielanie peňazí do druhej banky trvá štandardne dva pracovné dni. No i v tom prípade bude príjemca okamžite informovaný SMS-kou o tom, že mu na účet prídu peniaze.

Technológia a bezpečnosť

- platobné operácie sa vykonávajú nad bankovými účtami klientov v mene EUR vedenými v SR

- Viamo nikdy nedisponuje peniazmi klientov

- nevyžaduje NFC ani iné ďalšie technológie

- prijímateľom platby môže byť aj majiteľ bežného telefónu, nie len smartfónu

- prevody sú zabezpečené elektronickým podpisom a celý systém je postavený na PKI infraštruktúre

Viamo je zatiaľ dostupné pre zariadenia s operačným systémom Android a iOS. Každá banka má vlastnú aplikáciu.

Linky na stiahnutie:

Tatrabanka - Android, iOS

VÚB - Android, iOS

"Výhodou služby je, že príjemca môže mať účet v ktorejkoľvek slovenskej banke a peniaze mu prídu, aj keď jeho banka zatiaľ službu VIAMO neposkytuje. To by malo prispieť k rýchlemu šíreniu služby," hovorí CEO spoločnosti Viamo Adam Marek. Či sa v budúcnosti pridajú aj ďalšie banky záleží od rozhodnutia jednotlivých finančných inštitúcií. Takisto ostáva otvorená otázka vývoja aplikácie pre iné operačné systémy.

Ďalšie tipy na aplikácie nájdete pod týmto odkazom.

Diskusia k článku:

Martin Hrúzik 30.05.2013 - 21:32

A v com je presne vyhoda oproti poslaniu penazi cez IB mojej banky? Uz vidim ked niekomu pride SMS ze dosli prachy ako klika na nejaky link. Radsej to rychlo zmaze...

pozdo02.06.2013 - 01:18 Trvalý odkaz

výhodou je rýchlosť odoslania prachov,
za veku nevyhodu povazujem zabezpecenie v prípade krádeze, clovek to musi nahlasit ako ked strati platobnú kartu

sysell03.06.2013 - 11:00 Trvalý odkaz

Asi mu ziadny link nechodi, proste mu to pride na ucet a nic viec neriesi.
Jenoduchsie je to asi v tom ze zadavas tel. cislo a nie dlhe cislo uctu.

Celá diskusia 3 príspevky