LG KC550

RECENZIA mid-endu Najlacnejší mobil s 5 Mpix fotoaparátom, FM rádiom a podporou EDGE.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: vlastný,

procesor: ???,

frekvencie: 900 / 1800 / 1900 MHz,

rozmery: 97 x 51 x 15 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 131 mm,

hmotnosť: 110 gramov (zistená: 121 g),

displej: aktívny, 262 144 farieb, 240 x 320 b., 37 x 49 mm, uhlopriečka 61 mm,

fotoaparát: 5 Mpix (2 592 x 1 944 b.), LED blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, záznam videí (3GPP, 720 x 480),

pamäť: 25 MB + microSD, 500 SMS, 1 000 kontaktov, 100 udalostí, 100 poznámok,

správy: SMS, EMS, MMS (do 300 kB), e-mail (do 300 kB),

globálny prenos dát: GPRS, EDGE triedy 12,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0, kábel (vlastný), mass storage (offline),

hudba: MP3/AAC prehrávač, FM rádio, A2DP, prehliadač dokumentov, TV out, akcelerometer,

ostatné: Java, WAP 2.0, HTML,

batéria: LGIP-570A, Li-Ion, 900 mAh,

výdrž: ???,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, RSS, UMTS, HSDPA, HSUPA, IrDA, Wi-Fi, 3,5 mm jack (adaptér v balení), minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, videohovor, GPS,

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka, USB kábel, stereo slúchadlá, potrebné dokumenty.

lg_kc550lg_kc550lg_kc550Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

LG KC550 je dnes najlacnejší päťmegapixelový fotomobil na trhu. Výrobca ho ukrátil o pár funkcií (3G, Wi-Fi, multitasking), no z celkového pohľadu mu v tejto triede, okrem podpory rýchlych dátových prenosov, nič podstatné nechýba.

prístroja nikoho neurazí - je to klasický slajder s niekoľkými tlačidlami na hornom ramene a s časťou na písanie na spodnom. Prekvapivo vysoká je jeho nameraná hmotnosť. To je spôsobené použitím kovovej spevňujúcej konštrukcie. V ľavej bočnej stene bol umiestnený len jednotný . Ten je chránený praktickým posuvným krytom. Pravá bočná stena obsahuje podstatne viac : krytom chránený slot pre pamäťovú kartu, dvojité tlačidlo pre ovládanie hlasitosti či priblíženia, a samozrejme spúšť fotoaparátu. Horná stena je prázdna; v pravom hornom rohu nájdete len umiestnený otvor pre pútko. Celú zadnú stenu tvorí kryt, ktorý uvoľníte tlačidlom v spodnej stene. Zadná stena obsahuje aj , ktorého vysunutím aktivujete fotoaparát. K samovoľnému odsunutiu krytu v mojom prípade nedošlo ani raz, je spracovaný naozaj dobre. Otvorením prístroja odblokujete klávesnicu, zasunutím takmer všetky funkcie ukončíte a klávesnicu zablokujete. Spracovanie telefónu je prekvapivo dobré.

"LG KC550 obsahuje aj senzor polohy prístroja používaný pri hraní špeciálnych hier alebo prezeraní obrázkov, kedy sa automaticky otáčajú."

telefónu zabezpečuje najmä skupina prvkov pod displejom. Stredové potvrdzovacie tlačidlo sa ovláda naozaj s istotou, štvorsmerové tlačidlo okolo neho je zhotovené tiež veľmi dobre. Céčko, určené pre krok späť či mazanie, je umiestnené odvážne, ale zvykol som si naň. Po vysunutí spodnej časti zbadáte klávesnicu vzorovanú rovnako od modelu Chocolate. Hmatové odlíšenie jednotlivých tlačidiel je slabšie, na klávesnicu som sa musel stále pozerať. Podobne je tomu aj na mojom LG KF700, na ktorom s istotou nepíšem ani po niekoľkých týždňoch. Na telefónoch LG sa mi páči, že rýchlu voľbu vytočím aj podržaním (napríklad) päťky v pohotovostnom stave, aj jej stlačením a potvrdením funkcie Hovor.

LG KC550 patrí k priemeru. V týchto daždivých dňoch ani nemám možnosť otestovať jeho viditeľnosť na priamom slnečnom svetle. Čitateľnosť displeja za intenzívnych svetelných podmienok je však určite slabšia než všeobecne na aktuálnych Nokiách a Sony Ericssonoch. Ku dvom tmavým témam, ktoré nájdete v nastaveniach displeja, by som uvítal aj nejakú svetlú. Páči sa mi neustále zobrazenie horného stavového riadku s aktuálnym časom a stavom batérie i signálu. Okrem tém môžete meniť aj intenzitu a dobu podsvietenia, veľkosť písma v menu, správach a pri vytáčaní kontaktu, ale aj hlavný štýl písma v celom telefóne. Máte radi oblé, zábavné alebo seriózne ? V LG KC550 si istotne jeden vyberiete.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

LG KC550 vás na tomto prístroji zaujíma asi najviac. Jedná sa totiž o najlacnejší päťmegapixel. A ešte k tomu s . Výsledky fotoaparátu sú priemerné, ja by som naň radšej nalepil nápis 3 Mpix. Z celkového pohľadu však LG KC550 fotografuje, s pomedzi všetkých telefónov, nadpriemerne. Po spustení fotoaparátu odsunutím krytu objektívu (len v pohotovosti, po ukončení spustenej aplikácie!) sa na hlavnom štvorsmernom ovládacom prvku rozsvietia : makro, blesk, stabilizácia, prezeranie snímok. Pri listovaní snímkami sa mi najviac páči ich automatické otáčanie podľa polohy prístroja. Nechýbajú však ani podrobné úpravy snímok priamo v telefóne. V interiéri je displej naozaj pekný a ponkúka príjemný pocit z vytvorených fotografií. Trochu ma sklamal makro režim fotoaparátu, ktorý nedovoľuje priblížiť sa k objektu tak blízko ako iné fotomobily s autofókusom. Mriežkou spustíte blesk, hviezdičkou časovanú samospúšť. K dispozícii je naozaj veľké množstvo nastavení, a všetky si ich pamätá aj po vypnutí. Po spustení fotoaparátu odsunutím krytu objektívu (len v pohotovosti, po ukončení spustenej aplikácie!) sa na hlavnom štvorsmernom ovládacom prvku rozsvietia popisky: makro, blesk, stabilizácia, prezeranie snímok.

TIP: Porovnanie: 5 Mpix fotografie z LG KC550 a Nokia N95 8GB

"Po spustení fotoaparátu odsunutím krytu objektívu sa na hlavnom štvorsmernom ovládacom prvku rozsvietia popisky: makro, blesk, stabilizácia, prezeranie snímok."

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

bol pre mňa menším sklamaním. ROzlíšenie WVGA (720 x 480 b.) je síce nadštandardné, ale drahšie telefóny s VGA videom a lepšou optikou ponúkajú o čosi krajšie výsledky. Ak by bolo video vo formáte MPEG4 s lepšou zvukovou stopou, horší obraz by som mu pokojne odpustil, ale zastaraný zvukový formát AMR často zaznamená len nezrozumiteľné zvuky namiesto reči. Viac v ukážke videa nižšie.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 4 MB, 3GPP; obraz: 320 x 240 b. interpolovaný na 720 x 480 b., 15 fps, 1010 kbps; zvuk: AMR-NB, 12 kbps; celkovo: 8 MB / min.)

"Zaujímavou funkciou je , ktoré z vybraných fotografií zvoleným štýlom vytvorí príjemnú video-animáciu. "

spĺňa všetky základné požiadavky. Dokáže triediť hudbu podľa interpretov, albumov či žánrov, a ponúka tiež náhodný výber, opakovanie či ekvalizér. Ten síce neponúka vlastné nastavenie, ale umožňuje použiť zaujímavé efekty (3D, koncert...). Prhrávač hudby môžete aj minimalizovať, a teší ma, že aj pri zablokovanej klávesnici funguje regulácia hlasitosti reprodukcie bočnými tlačidlami. Dodávané sú normálnej kvality, žiaľ bez adaptéra na 3,5 mm jack, ktorý by umožnil pripojenie vlastných univerzálnych slúchadiel.

Keď som KC550 položil na môj pracovný stôl s dutými stenami a papierovou výplňou, ukázalo sa umiestnenie reproduktora v zadnej stene ako celkom vhodné riešenie. Dutý stôl tak poslúžil ako malý bass booster. Pri položení na masívne alebo drevotrieskové materiály sa daný efekt nedostavil. Ak si KC550 kúpite, vyskúšajte pri hlasnej reprodukcii hudby položenie na rovnú podložku z rôzneho (najlepšie dutého) materiálu.

nedokáže fungovať na pozadí, takže pri počúvaní obľúbenej rozhlasovej stanice nenapíšete ani SMS-ku. Neponúka ani RDS, takže prakticky poslúži len na uloženie 12 frekvencií a ich strohé počúvanie - v slúchadlách alebo nahlas.

Malá pamäť telefónu (25 MB) môže znamenať problémy najmä pri prijímaní väčších súborov (skladieb, videí). Po pripojení mobilu k PC cez kábel sa vypne rádiová časť a nikto sa vám pri použítí mass storage nedovolá.

Po stlačení zeleného tlačidla sa zobrazia všetky posledné hovory. Odmietnutím hovoru ho zaradíte medzi prijaté, ale s trvaním nula sekúnd. Tento systém kritizujem u Nokie, a teraz aj LG. Počas hovoru je neustále výrazne zobrazený čas jeho trvania. Stlačením stredného tlačidla okamžite aktivujete / deaktivujete hlasné handsfree. Šiesta položka v Možnostiach ukrýva funkciu Nahrať. Počas záznamu hovoru druhá strana každých päť sekúnd počuje výrazný tón.

Stlačením pravého výberového tlačidla v pohotovosti sa nezobrazí zoznam

, ale celá ponuka . Takže si pre ten zoznam musíte kliknúť ešte raz. KC550 vyhľadáva kontakty podľa počiatočných znakov prvého slova. Nemôžete meniť ani zobrazenie z mobilu či zo SIM karty, jednoducho vidíte stále všetky. Tiež Meno má len jednu položku, žiadne delenie na krstné a priezvisko sa nekoná. Telefónny zoznam, i keď viacpoložkový, je skrátka určený priemernému užívateľovi, ktorý si mená odjakživa ukladá v rovnakom formáte (napr. Peter Novák), a tak ich aj hľadá. Nechýba však podpora spomínaných rýchlych volieb stlačením, resp podržaním tlačidla v pohotovostnom stave.

Ponuka

je celkom bohatá, obsahuje aj niektoré novinky. Pri tvorbe novej správy sa zobrazí možnosť Správa / E-mail / Bluetooth správa. Prvá zoskupuje tvorbu . Editor je to jednoduchý, ponúka len vloženie rôznych objektov. V nastaveniach SMS si určíte, či má LG KC550 odoslať dlhý text ako viacero SMS-iek, alebo už ako MMS-ku. Prítomné je aj nastavenie kódovania znakov - obmedzená podpora (správy písané s T9 odošle bez diakritiky). V nastaveniach telefónu si tiež môžete zmeniť veľkosť písma v správach. Veľké písmo ocenia najmä používatelia so slabším zrakom. Do MMS môžete vložiť existujúcu aj novú fotografiu. Keďže je 5 Mpix fotografia príliš veľká, dôjde k automatickej zmene jej veľkosti na 320 x 240 bodov (asi 20 kB). Aj pri tvorbe e-mailu, keď vložíte novú snímku, dôjde k jej rovnakému zmenšeniu. To sa mi páči. E-mailový klient so sebou prináša aj pár nedostatkov - automatickú kontrolu schránky s intervalom až 1 hodina a limit 300 kB na správu.

S e-mailovou schránkou súvisí aj prehliadač dokumentov. Ten otvorí len súbory z priečinka Dokumenty alebo z e-mailovej správy. Ak máte dokumenty na pamäťovej karte, môžete ich len skopírovať do pamäte mobilu, ale ani takýmto spôsobom ich nedostanete do priečinka Dokumenty. Tam sa objavia len pri priamom uložení, napr. z PC. Keď som dal vybrané dokumenty (rôznych typov) skopírovať z pamäťovej karty do pamäte telefónu, boli skopírované do priečinka Iné a priečinok Dokumenty ostal prázdny. Presun medzi priečinkami možnosti telefónu neponúkajú. Ale vráťme sa späť k samotnému prehliadaču dokumentov. Ten ich otvára ako snímky, po ktorých sa môžete pohybovať. Riadky preto nie sú zalomené a čítanie textu z jednej strany dokumentu na druhú nie je veľkou zábavou.

Veľmi sa mi páči nová jednoduchá funkcia

. Ja ju síce asi nikdy nevyužijem, ale vám sa možno zíde - na nadväzovanie nových kontaktov cez Bluetooth, alebo pri komunikácii počas školskej hodiny. Napíšete najviac 160 znakov textu a odošlete ho cez Bluetooth na akékoľvek vyhľadané zariadenie. Druhá strana vašu TXT správu musí, samozrejme, potvrdiť. Problémy s jej prijatím by nemal mať žiaden aktuálny mobil inej značky.

"Veľmi sa mi páči nová jednoduchá funkcia ."

Teleca Q7 zvláda aj plnohodnotné weby, ale primárne je určený pre jednoduchšie stránky. V nastaveniach oceníte asi len režim vykreslovania a zobrazovanie obrázkov. Zrejme sa jedná o Light verziu tohto prehliadača, ktorý je ponúkaný aj ako Standard a Professional - podľa možností telefónu.

ponúka aj mesačný náhľad, aj hromadné mazanie starých záznamov. Opakovaných budíkov môže byť viacero, rádiom vás však nezobudia. Poznámka môže obsahovať len 80 znakov. Kalkulačka, stopky, prevodník jednotiek a svetový čas tiež nemôžu v LG KC550 chýbať.

Keďže KC550 ponúka aj pohybový senzor (akcelerometer), výrobca ho využil aj na hranie špeciálnych hier

. S tými som sa stretol aj na LG KF750 Secret. Hádzanie , ovládanie guľôčky v bludisku, chytanie rýb len pomocou pohybov a trhov telefónom. Zábavné.

"Keďže KC550 ponúka aj pohybový senzor (akcelerometer), výrobca ho využil aj na hranie špeciálnych hier ."

Typy na užitočné a bezplatné Java aplikácie (pre takmer každý mobil):

Univerzálnou Java aplikáciou pre pripojenie ku ICQ je Jimm. Funguje na takmer všetkých dnešných telefónoch.

Každému odporúčame vyskúšať aj unikátnu schránku v spolupráci s Java aplikáciou Gmail. Ponúka viac než len prezeranie a písanie e-mailov (napríklad prezeranie dokumentov!), to však nájdete v jej recenzii.

Určite vyskúšajte bezplatný Java prehliadač Opera Mini, resp. Opera Mini 4.

Kalendár (najbližšie udalosti) ako lacná Java aplikácia MobyToday na pozadí pohotovostnej obrazovky vyrieši absenciu aktívneho pohotovostného režimu najmä v Sony Ericssonoch. Viac v jej recenzii

Množstvo zaujímavých bezplatných Java aplikácií nájdete priamo z mobilu na WAP stránke wap.getjar.com.

Pre bezplatnú online synchronizáciu odporúčame ZYB. Na www.zyb.com som sa registroval, zadal meno, heslo, telefónne číslo a e-mail. Na mobil mi prišla SMS s heslom, ktoré som vpísal do online formulára. Ďalšou SMS-kou som obdržal všetky potrebné nastavenia. Online synchronizácia nielen kontaktov bude úspešná len po prihlásení na ZYB.com.

Výdrž LG KC550 na jedno nabitie hodnotím priemerne - pri bežnom používaní 2 - 3 dni. Keď znížite jas displeja, horšie naň uvidíte vonku, a ani fotografie na ňom nevyniknú. Pri slabej batérii displej zhasne na minimum. Je to jednoducho najväčší spotrebič energie.

Výhody:

- fotoaparát,

- spracovanie,

- prehliadač dokumentov,

- cena.

Nevýhody:

- FM rádio nehrá na pozadí ani nebudí,

- obmedzenia e-mailového prehliadača,

- chýba podpora 3G,

- mass storage len offline.

Orientačná cena: 6 290 Sk / 208,79 € (Epicentrum)

Záver

LG KC550 je milým prekvapením. Asi nikto nečakal, že bude svojim 5 Mpix fotoaparátom konkurovať najdrahším prístrojom. Ale za svoju cenu ponúka až príliš veľa muziky...teda, FM rádio na pozadí nehrá, ale zato MP3 prehrávaču som chyby hľadal len ťažko. Na LG KC550 môžete hľadať len detailné nedostatky, ktoré som popísal v recenzii.

Konkurentov s pomerne kvalitným fotoaparátom však KC550 nemá nedostatok. Sony Ericsson K770i kúpite o tisícku lacnejšie, elegantný T650i je predávaný za podobnú cenu ako LG KC550. A o tisícku drahšie už kúpite Sony Ericsson K810i s xenónovým bleskom aj aktívnym krytom objektívu.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 22.09.2008 - 18:12

defluo: ste si isti, ze sa to fakt pise autofÓkus ? lebo mne sa to nejako nezda... je jasne, ze to je odvodene z cudzich slov auto+focus... tak preco tam davat to Ó ??? ja viem, ze je to dost odveci, ale uz ma to irituje :D

anonymous27.05.2008 - 23:27 Trvalý odkaz

Libertarian: Mne to pripomina hókus pókus :D

anonymous28.05.2008 - 00:11 Trvalý odkaz

Marvin: Ja som sa uz nad tym tiez parkrat zarazil a co som sa pozeral do slovnika cudzich slov, tak tam je sice fókus ako ohnisko atd. s "ó", ale autofokus ako automat. zaostrenie objektivu tam uz pisu s "o".

Celá diskusia 208 príspevkov