Motorola Defy Mini

Skúsenosti majiteľa s malým smartfónom odolným proti vode a prachu. Tento Android s malým displejom ponúka dlhú výdrž na jedno nabitie.

Skupina článkov v sekcii Skúsenosti je tvorená najmä čitateľmi za dohodnutú symbolickú odmenu. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním, nehodnotia bežné funkcie, ktoré opisujeme v prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť? Kontaktujte tím fony.sk. Pred odoslaním článku redakcii odporúčame založiť v našom diskusnom fóre tému s názvom "Model telefónu - moje skúsenosti", do ktorého si budete zapisovať jednotlivé klady a zápory, a kde na ne budú reagovať aj ostatní diskutujúci. Tak dosiahnete dokonalý článok.

Základné info: Motorola Defy Mini

Prečítajte si skúsenosti Tomáša Garčára.

Úvod

Už prívlastok Mini v názve napovedá, že sa jedná o miniverziu starších a väčších bratov Motoroly Defy a Motoroly Defy+. Telefón je primárne určený pre aktívnych ľudí, ktorí sa neradi starajú o to, či ich telefón prišiel do kontaktu s nečistotou alebo nebodaj vodou. Displej je chránený sklom Gorilla Glass, ktoré je odolné proti poškriabaniu a týmto sklom je chránená aj šošovka fotoaparátu.

Balenie obsahuje sluchátka, dátový kábel, nabíjačku a potrebné dokumenty. V balení nie je puzdro na rameno alebo vymeniteľné štuple na sluchátka, ako napríklad pri Sony Xperii Go.

Dizajn

Defy Mini je rovnako odolná ako jej starší bratia Defy a Defy+, spĺňa podmienky certifikátu IP 67. Znamená to úplnú odolnosť voči prachu, telefón tiež vydrží vo vode hlbokej jeden meter po dobu 30 minút. Pozor treba dávať pri vyberaní batérie, SIM karty alebo pamäťovej karty, aby zadný kryt pri opätovnom zavretí dosadol správne na všetkých miestach tak, aby sa dala zavrieť poistka krytu. Telefón inak nemusí byť 100 % uzavretý a môže sa doň dostať voda aj prach. Tak isto treba dbať na to, aby po nabití alebo počúvaní hudby boli dôsledne uzavreté všetky krytky na konektoroch. Pamäťovú kartu vyberiete iba po odobratí batérie.

Na pravej strane sú tlačidlá ovládania hlasitosti a tlačidlo ovládania fotoaparátu, ktoré treba dlhšie podržať, aby telefón zľahka zavibroval. Vtedy je pripravený zhotoviť fotografiu. Na vrchnej strane telefónu je kryt, ktorý skrýva 3,5 mm jack na pripojenie slúchadiel. Na ľavej strane je krytý micro USB konektor.

Na prednej strane telefónu sme sa hárdvérového tlačidla nedočkali, avšak Motorola Defy Mini má na prednej strane štyri softvérové tlačidlá: vyhľadávanie, krok späť, domov a kontextové menu. Pri ich používaní telefón vibruje. Poteší informačná dióda, ktorá pri zmeškaných udalostiach, či už zmeškaných hovoroch, e-mailoch, alebo SMS správach svieti na modro. Ak je telefón vybitý pod 5 %, informačná dióda začne blikať na červeno. Pri nabíjaní taktiež dióda svieti na červeno, pri úplnom dobití sa zmení na modrú, kým telefón nevyberieme zo siete. Na prednej strane nájdeme aj prednú VGA kameru a senzor automatického ovládania jasu displeja.

Systém

Dotykový kapacitný displej má veľkosť 3,2 palca a rozlíšenie 320 x 480 bodov, čo znamená hustejšie pixely, a tým mierne kvalitnejší displej než má napríklad 3,5-palcová obrazovka s rovnakým počtom bodov. Pre nie príliš náročného používateľa to je vskutku dostačujúce rozlíšenie. Čitateľnosť na slnku je, vďaka senzoru s automatickou regulujáciou jasu, v konečnom dôsledku dobrá. Niekedy sa stalo, že senzor reagoval pomaly, alebo vôbec. Stačilo však zamknúť klávesnicu, znova ju odomknúť a senzor opäť reagoval.

Procesor je slabší než v Motorole Defy, ktorá má 800 MHz, ale telefón neseká a zvládne všetky bežné úkony, aj aplikácie ako AirDroid, Sygic a TripAdvisor či jednoduchšie hry. Zablokovaná klávesnica po stlačení tlačidla vypnutia / zapnutia odhalí zámok, ktorý po dotknutí rozbalí štyri ikonky viacmenej skráteného menu. Vieme sa tak rýchlejšie dostať k fotoaparátu, SMS správam, do histórie hovorov i do zoznamu telefónnych čísel. Rovnako sa dá zapnúť a vypnúť zvuk alebo uskutočniť tiesňový hovor.

Multimédiá

So zadným fotoaparátom som spokojný, ak výsledné fotografie nebudú tlačené vo formáte veľkých rozmerov, tak rozlíšenie 3,15 Mpix určite postačuje. Zadná šošovka je taktiež chránená sklom Gorilla Glass, takže o škrabance sa báť nemusíte, ide predsa len o odolný telefón. Na videohovory poslúži predná VGA kamera. Za zhoršených svetelných podmienok na prisvetlenie fotografií úplne postačuje zadná LED dióda. V menu je i aplikácia Baterka, ktorá sa vám zíde, keď potrebujete nájsť kľúčovú dierku, alebo spadnuté kľúče od auta.

Motorola obsahuje aplikáciu Music+, v ktorej je záložka Rozpoznávanie skladieb technológiou SoundHound. Je to veľmi užitočná vec, keď už máte po krk pospevovania si známej skladby, ale neviete si spomenúť na názov a interpreta. Prehrávač hudby je klasický, ničím neprekvapí, ani nesklame, dodávané slúchadlá sú lepší priemer, ale kvalitou zvuku veľmi neohúria.

Výdrž

Motorola Defy Mini pri aktívnom používaní vydržala nabitá tak 3-4 dni. Čo sa týka batérie je pre mňa telefón príjemným prekvapením. Nebolo nutné ho nabíjať celú noc len preto, aby sa cez deň pri aktívnom používaní nevybil a nemusel som narýchlo zháňať nabíjačku a elektrickú zásuvku.

Aplikácie

Už v telefóne je nainštalovaná aplikácia Dashboard, ktorá je určená pre bežcov a ľudí, ktorí chcú merať vzdialenosti z bodu A do bodu B, napríklad turistov. Aplikácia meria čas, vzdialenosť, počet krokov a kalórií, ktoré sme spálili počas behu, alebo pochodu. Dajú sa cez ne počúvať vlastné playlisty, vidíme mapu trasy po ktorej sme šli, kompas, počasie na mieste, kde sa nachádzame a vieme si nastaviť aj rádio ak v telefóne nemáme svoje vlastné tracky.

Doinštalované aplikácie:

Tripadvisor - praktický turistický sprievodca, nájde vo vašej blízkosti hotely, reštaurácie, aktivity ktoré sa dajú vykonávať vo vašom okolí a rôzne iné užitočné veci

Sygic - veľmi dobrá hlasová navigácia, nikdy som sa s ňou nestratil

Shoot Bubble Deluxe - hra, ktorá je jednoduchá, ale ak ju raz začnete hrať, bude vás držať dlho. Telefón vytiahnete z vrecka vždy, keď sa budete nudiť.

Airdroid - aplikácia, pomocou ktorej viete spárovať notebook a mobilný telefón, a cez notebook potom viete ovládať skoro všetky funkcie telefónu. Dajú sa posielať SMS správy, prezerať fotky, kontakty a podobne.

Výhody:

- odolnosť voči vode a prachu

- prijateľné rozmery

- dlhá výdrž batérie

Nevýhody:

- predná kamera len VGA

- prevedenie iba v jednej farbe

- slabá pamäť RAM

Záver

Aj napriek tomu, že telefón nie je vybavený ako niektoré androidy, splnil moje očakávania. Cena je primeraná výkonu, niektoré funkcie dokonca predčili očakávania. Je vhodný pre aktívnych ľudí, ktorí sa nechcú starať o to, či telefón je alebo nie je v poriadku alebo pre ľudí, ktorí sa chcú spoľahnúť na to, že bude fungovať aj pri nešetrnom zaobchádzaní. Výdrž batérie vypovedá o tom, že telefón zaujme aj tých, ktorí chcú byť slobodní a nechcú myslieť na to, že telefón treba každý večer nabíjať alebo sa obmedzovať pri jeho používaní.

Diskusia k článku:

lukas 10.01.2013 - 14:45

Celkom fajn čítanie. To hlavné bolo spomenuté. Nejaké veci ako kalendár a podobne je myslím si zbytočné spomínať, to si každý zistí z recenzie alebo prakticky je to to isté ako u každého andoridu. Ja chválim.

sokolik26.01.2013 - 18:48 Trvalý odkaz

mne vadi jeho mala interna pamat, dost otravne, kedze nemozem mat vsetky aplikacie, ktore by som rad vyuzival.
a s vydrzou baterie nie som vobec spokojny. neviem, ako si vyrobca predstavuje aktivne pouzivanie, ale mne pri vacsej zatazi nevydrzi ani 15 hodin. alebo robim nieco zle?

Celá diskusia 2 príspevky