Android TIP: internetové prehliadače

Internetový prehliadač patrí k najpoužívanejším aplikáciám na našich smartfónoch. Ten, ktorý nájdeme v Androide je rýchly, stabilný a hardvérovo nenáročný. Niektorým však ani tieto parametre nestačia, a tak siahnu po prehliadači tretej strany. No ktorý spomedzi nich je najlepší?

Opera Mobile

Myslím že túto stálicu na poli mobilných internetových prehliadačov snáď ani netreba predstavovať. Používateľov si získala hlavne jednoduchým prostredím, ktoré je aj po dlhých rokoch stále skvelé.

Najväčším negatívom Opery je bez všetkých pochýb rýchlosť načítania zložitejších stránok. Pri prehliadaní ani neodporúčam mať otvorených viac než päť kariet. Opera má totiž tendenciu veľmi často padať ak je počet otvorených kariet päť alebo viac. Veľmi ma potešila prítomnosť funkcie Opery Turbo, ktorú som hojne využíval pri pomalom Wi-Fi pripojení v škole.

V menu som našiel aj položku Opera Mobile Store. Obchod ponúka rôzne hry, ktoré som neskôr našiel aj v Google Play. Okrem nich sa v obchode nachádza aj pár "exkluzivitiek", ktoré však kvalitou veľmi neoplývajú. Tí z vás, ktorí používajú Operu aj na stolovom PC, si môžu zosynchronizovať svoje záložky a nastavenia s mobilnou verziou.

Link na stiahnutie Opera Mobile: play.google.com QR kod OperaFirefox

Priznám sa, že od Firefoxu som očakával najviac. O čo viac som bol sklamaný, keď som ho prvý raz spustil. Hneď na úvod ma prekvapila jeho nepredvídateľnosť. Tá sa prejavuje pri načítaní stránok - raz ju Firefox načíta v priebehu niekoľkých sekúnd, no o pár minút neskôr táto operácia trvá viac než minútu. O ďalšiu minútu stránku opäť načíta za pár sekúnd, potom ju zase načíta až za minútu.. . A takto by som mohol pokračovať až do nemoty.

Ďalším sklamaním bola pre mňa nefunkčnosť viacerých dostupných rozšírení. Z desiatich stiahnutých mi totiž korektne pracovali iba dve. Naopak oceňujem systém automatického zväčšovania textu bez potreby približovania, ktorý vám v niektorých prípadoch urobí zo stránky jeden veľký galimatiáš. Firefox sa však môže pýšiť najlepším používateľským prostredím spomedzi troch testovaných prehliadačov, no dokonalé nie je. Na domácej obrazovke nájdete výber najnavštevovajnejších stránok, ale chýba možnosť editácie. Od tohto problému sú uchránení používatelia Firefoxu na PC, keďže si môžu svoje nastavenia, záložky a heslá zosynchronizovať pomocou služby FirefoxSync. Pokiaľ však nemáte po ruke svoj počítač tak na synchronizáciu zabudnite.

Link na stiahnutie Firefoxu: play.google.com QR kod FirefoxDolphin Browser

Zo svojho okolia som počul možno až prehnanú chválu na tento prehliadač. Nechápal som, čo môže byť na prehliadači také úžasné, no po prvom spustení Dolphina som pochopil. Stavia totiž na troch veľmi dôležitých pilieroch - jednoduchosť, stabilita a rýchlosť.

Jednoduchosť: vďaka funkciám Smart Gesture a Sonar nebolo prehliadanie nikdy ľahšie. Nechce sa vám písať dlhý názov stránky do hornej lišty? Jednoducho prstom nakreslíte predom nadefinovaný vzor a stránka sa automaticky načíta. Ak ste však tak lenivý, že sa vám nechce nakresliť ani len ten vzor, tak názov jednoducho Dolphinu poviete a ten vás automaticky presmeruje na požadovanú stránku.

Stabilita: všetky tri prehliadače boli vystavené náročnému záťažovému testu, ktorý spočíval v súčasnom otvorení stránky s množstvom flashových bannerov a obrázkov v 10 kartách. Opera to po 10 sekundách vzdala, Firefox síce nespadol, no výsledný čas práve svetoborný nebol. Dolphin ako jediný dokázal týchto 10 stránok načítať za vynikajúci čas a navyše sa "udržal na nohách".

Rýchlosť: o celkovej rýchlosti prehliadača netreba písať dlhé básne. Chod je plynulý a stránky rôzneho druhu sa načítajú prakticky ihneď. Dolphinu sa v niektorých prípadoch dokonca podarilo trumfnúť aj Operu so zapnutou funkciou Turbo.

Používateľské prostredie Dolphinu je veľmi dobré, no trochu vyladiť by si žiadali postranné lišty, ktoré som veľmi často mimovoľne používal. Dolphin ponúka aj možnosť synchronizácie záložiek a hesiel cez váš Google účet. Bol by som hriešnikom keby som nespomenul desiatky skvelých rozšírení, ktoré na rozdiel od tých z Firefoxu pracujú korektne ako švajčiarske hodinky.

Link na stiahnutie Dolphin Browser: play.google.com QR kod DolphinĎalšie tipy na aplikácie nájdete pod týmto odkazom.

Diskusia k článku:

Me_Gusta 22.10.2012 - 13:04

firefox je hrôza, dolphin je síce super pekný, ale často padne a opera je niečo medzi tým. Ja teraz používam Chrome :) nie je síce super, ale je zatial najlepší. A aj Maxthon stojí za spomenutie.

tomas122.10.2012 - 17:38 Trvalý odkaz

Mam Maxthon aj na PC a musim povedat, ze som s nim zatial najviac spokojny.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease23.10.2012 - 02:09 Trvalý odkaz

Opera mini je lepšia ako opera mobile.
Ak chcete ešte zrýchliť Dolphin treba nainštalovať Dolphin Jetpack.
Len nechápem prečo mi po update na ICS otvára linky z mailov vo vstavanom a nie v Dolphine, ktorý mám ako predvolený.
Vstavany nerád používam hlavne kôli zlej správe záložiek, neprehladnemu prepínaniu medzi "kartami". A hlavne niektoré stránky neumožňuje prehliadať v desktopovej verzii (napr. FB). Dolphin dokáže toho najviac, spomeniem pluginy screen cut, text sizer, translate, desktop toggles, QR share..
Semtam nezobrazi stránky korektne (napr. Imhd -odchody spojov) a semtam padne.

punkton10.11.2012 - 01:08 Trvalý odkaz

Este ste tam mohli pridat Chrome a pozriet sa jemu na zubok. Aj ked na nom treba edte vela doladit, no pouzivatelske prostredie ma pekne (premna najkrajsie z testovanych).

Celá diskusia 5 príspevkov