Android a iOS TIP: na huby s mobilom

Hubárska sezóna je stále v plnom prúde a nie každý si je istý tým, čo zbiera. Pre menej skúsených je tu atlas húb, ktorý môžete mať nielen v knižnej podobe, ale aj ako aplikáciu v mobile .

Pre operačný systém Android 2.2 a vyšší nájdeme českého sprievodcu svetom húb s názvom Atlas hub, ktorý je pre zariadenia s iOS pomenovaný jednoducho - iHoubař

Aplikácia vás zoznámi s viac než 140-timi druhmi najznámejších húb. Atlas má peknú grafiku a intuitívne ovládanie. Huby sú rozdelené do kategórií na jedlé, jedovaté, exotické, zdravé a liečivé. Nájdeme aj TOP10 jedlých a jedovatých húb. Nechýbajú fotografie so základnými údajmi o jednotlivých druhoch, ani informácie o poskytnutí prvej pomoci pri otrave s možnosťou zatelefonovať priamo na linku prvej pomoci a toxikológie.

Aplikácia vytvorená pre operačný systém iOS je platená, ponúka však viac funkcií. Nájdeme tu možnosť zobrazenia húb rastúcich iba v aktuálnom období a svoje náleziska si môžete pri zapnutom GPS ukladať do aplikácie. Na mape si tak môžete pozrieť, kde sa vám nabudúce oplatí vrátiť. Nechýbajú recepty, tipy a svoje úlovky môžete zdielať s priateľmi cez sociálne siete.

Medzi nedostatky radíme chýbajúci kľúč na poznávanie húb. Je tu len abecedný zoznam s popisom a fotografiou, takže klasický papierový atlas húb s kľúčom je pri poznávaní húb občas hodnotnejší. Ocenili by sme aj viacero záberov danej huby.

Softvér bol vytvorený v spolupráci s členmi Českej mykologickej spoločnosti. Aplikácia Atas hub pre OS Android je bezplatne dostupná v Google Play, iHoubař pre iOS kúpite aktuálne s jesennou zľavou za 0,79 € v obchode s aplikáciami App Store.

Link na stiahnutie:

play.google.com

itunes.apple.com

Ďalšie tipy na aplikácie nájdete pod týmto odkazom.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu