Päť miliónov iPhonov 5 predaných za tri dni

Apple sa pochválil číslami predaja nového modelu iPhone 5. Za prvý víkend predal viac než päť miliónov kusov. Úspech alebo sklamanie?

Niektorí analytici očakávali vyšší predaj, spolu až osem miliónov kusov, a preto sa päť miliónov dá čiastočne považovať za sklamanie. Aj keď, druhí výrobcovia by za také čísla dali všetko.

Nový iPhone sa začal oficiálne predávať vo vybraných krajinách 21. septembra 2012, na Slovensko sa predaj začne už o pár dní, 28. septembra. Dostupný bude aj u našich operátorov. Telekom ho zaradí do akciovej ponuky už tento piatok, Orange a O2 presný dátum neuviedli.

Základné info: Apple iPhone 5 (12. 9. 2012)

Na prvý pohľad vyzerá ohromujúce číslo ako ďalší mega úspech. Veď predchádzajúceho modelu iPhone 4S sa za tri dni predalo až o jeden milión menej. No vzhľadom na to, že predstavenie 4S bolo pre fanúšikov skôr sklamaním, keďže sa očakával nový dizajn, čísla predaja boli nakoniec vnímané pozitívne.

Dizajn nového, v poradí už šiesteho iPhonu, sa ani tentoraz veľmi nezmenil. Narástol iba do výšky, šírka ostala zachovaná. V hardvérovej výbave dostal novší a rýchlejší procesor, no ani predchádzajúci model nepatril medzi pomalé, skôr naopak. Takisto displeje sa vždy radili medzi špičkové a 4S sa v tomto smere naozaj nedá čo vyčítať.

Nový, menší konektor Lightning je skôr nevýhodou. Existuje síce redukcia (ďalšie výdaje), ale pokiaľ vlastníte napr. multimediálnu dockovaciu stanicu, s novým iPhonom nebude kompatibilná. Väčšinu ostatných softvérových vylepšení, ktoré novinka priniesla, si môžu užívať aj majitelia starších zariadení (až na pár výnimiek). Preto nie je veľa dôvodov, prečo by mali vlastníci modelu 4S prejsť na nový iPhone 5.

Novinku z dielne Apple však sprevádza aj zopár závažných nedostatkov. Používatelia na celom svete hlásia nejasnosti a dezinformácie v nových Apple mapách. Niektoré oblasti sú iba v čierno-bielom vyhotovení, iné zakrývajú mraky a niektoré mestá sú v mapách zaznačené aj s niekoľko kilometrovou nepresnosťou.

Na internete sa objavili aj fotografie poškriabaného hliníkového krytu, ktorý je vraj oveľa menej odolný voči škrabancom než ktorýkoľvek predchádzajúci model. Trpí hlavne zadná strana a bočné hrany. Údajne sa niektoré menšie škrabance nachádzali aj na úplne nových modeloch vytiahnutých priamo z krabice. No vidno, že záujemcov o najnovší iPhone 5 je stále dosť. Dopyt prekročil ponuku a niektorí sa svojho vysneného kúsku dočkajú až v októbri.

Potvrdiť ani vyvrátiť nedostatky krytu z eloxovaného hliníka zatiaľ nemôžeme, no keď sa nám v redakcii dostane do rúk, určite sa budeme venovať aj zisteným nedostatkom.

Zdroj: apple.com

Diskusia k článku:

funboy 25.09.2012 - 09:30

Zdroj: apple.com ale nepíše nič o sklamaní a ani o závažných nedostatkoch, tak ja neviem :-)

Lenka Ivančíková25.09.2012 - 11:24 Trvalý odkaz

Myslim, ze viaceri pochopili, ze zdroj informacii o pocte predanych iPhonov je Apple a zvysny komentar je nazor autora. :-) Napr. skusenosti s mapami Apple mam aj ja zle. Vlastne. Na nasej facebookovej stranke najdes niekolko odkazov na nedostatky novinky.

Me_Gusta25.09.2012 - 11:43 Trvalý odkaz

Na internete sa objavili aj fotografie poškriabaného hliníkového krytu, ktorý je vraj !!!oveľa menej odolný voči škrabancom než ktorýkoľvek predchádzajúci model!!!

To sa dá? Ešte menej odolný?
A zaujímavé je to, že Apple ponúkne svojim sheep fanúšikom len novší procesor a dizaj ktorý je ešte menej odolný a ľudia ho aj tak kupujú, len koli tomu, aby boli cool :)

Denis25.09.2012 - 11:48 Trvalý odkaz

Me_Gusta: nerýp. Videl si testy odolnosti, napríklad v porovnaní s SGS3? Každý normálny si na nový mobil kúpi adekvátny kryt. A neverím tomu že by sa do krabice dostal z výroby poškriabaný iPhone. Snáď v tom Foxconne majú aj kontrolórov kvality. Aj keď viem že nie každý kus prejde kontrolou...

Celá diskusia 13 príspevkov