nanoSIM - všetky informácie o najmenšom type SIM kariet

Telekom dnes oficiálne oznámil začiatok predaja nového iPhonu, ktorý nastane približne o dva týždne. Preto sme sa u tejto spoločnosti informovali aj na nový typ SIM karty, presnejšie nanoSIM, ktorú bude iPhone 5 používať.

Dnes poznáme štyri typy SIM kariet. Na ten najväčší, používaný v starých telefónoch Motorola, Siemens a iných ešte v minulom storočí sme už aj zabudli. Veľkosť takejto SIM karty zodpovedá približne bankomatovej karte či kartičke, z ktorej vylúpnete štandardnú SIM kartu známu aj pod skratkou 2FF. Tá je dnes najbežnejšia.

Základné info: Apple iPhone 5 (12. 9. 2012)

Minulý rok sme si už vďaka vybraným smartfónom začali zvykať na nový (tretí) typ kariet, 3FF, známy pod názvom microSIM (v Telekome aj ako Mini SIM), aby Apple všetko prekazil a prišiel s úplne novou nanoSIM-kou. Tú striktne podporuje práve najnovší iPhone 5.

Rozmery nanoSIM sú 8,8 x 12,3 x 0,67 mm a nechýba jej spätná kompatibilita. Pomocou jednoduchého adaptéra ju môžete bez problémov použiť aj v telefónoch s podporou štandardnej SIM (2FF), aj microSIM (3FF). Problém však je, že otvor pre tenšiu nanoSIM nebude dostatočne veľký pre príslušne orezanú (vystrihnutú) SIM, resp. microSIM kartu. Žiadne prístroje podobné rezačkám používaným na tvorbu microSIM tak pre nanoSIM v predajniach operátorov nenájdete. Nutná bude vždy bežná výmena SIM karty.

nanoSIM

Pýtate sa, aký význam má nová nanoSIM trebárs oproti relatívne novej microSIM? Žiadny, ide len o zmenšenie rozmerov pre použitie v malých zariadeniach. Funkčne nie je nanoSIM oproti microSIM nijak obzvlášť prínosná. Paradoxom tiež je, že iPhone 5 za práve miniatúrne zariadenie označiť nemôžeme. Applu to však očividne neprekáža a je len otázkou času, kedy sa otvor pre nanoSIM objaví aj v prístrojoch iných značiek.

Za odbornú konzultáciu ďakujeme zodpovedným pánom z Telekomu.

Diskusia k článku:

funboy 13.09.2012 - 23:35

už sa teším na ešte menšiu picoSIM kartu v iPhone6 :-(

Rastislav.j14.09.2012 - 10:19 Trvalý odkaz

fonyboy
to bude karta, čo bude mať polovičné rozmery oproti čipu v nej vloženom? :-)

funboy14.09.2012 - 10:27 Trvalý odkaz

nie, bude už "dvojčipová" obojstranná ( nesleduješ jadrové trendy? ) :-)

Rastislav.j14.09.2012 - 10:56 Trvalý odkaz

Ale to sa predsa nevylučuje, oba predsa budú dvojnásobne veľké oproti tej SIMke a budúcu generáciu ešte oblepia aj čipmy z boku :-)

funboy14.09.2012 - 11:09 Trvalý odkaz

presne a dalšom iPhone Jobs naplánoval "rolovacie SIM-ky" :-)

Celá diskusia 13 príspevkov