Android TIP: práca so súbormi

Je všeobecne známe, že výrobcami pripravené aplikácie na úpravu súborov paletou funkcií veľmi neočaria. A občas chýbajú úplne. Bezplatné aplikácie ASTRO File Manager, ES File Explorer a Total Commander však ponúkajú oveľa viac než len známe copy & paste.

Všetky sa môžu pochváliť funkciami pre pokročilých používateľov ako napr. podporu FTP, LAN a možnosťou nahliadnutia do útrob operačného systému. Poslednú vychytávku neodporúčam používať hlavne nováčikom a začiatočníkom, a to z jediného dôvodu. V aplikáciách sa totiž v lište nachádza ikonka “Delete”, do ktorej čo len omylom ťuknete a na reklamačnom oddelení vás pošlú tam, kam ste poslali systémový priečinok. Samozrejme aplikácie disponujú aj inými funkciami, no na vypísanie všetkých by sme potrebovali dvojnásobný počet strán Biblie.

Spomínané aplikácie majú toho (čo sa funkcií týka) veľa spoločného, no identické nie sú. ES FilerExplorer umožňuje prepojenie s tými najznámejšími úložiskami ako Dropbox, Google Drive a Microsoft SkyDrive. Ďalej disponuje vlastným video prehrávačom, ktorý je pri sledovaní on-line videa dvakrát rýchlejší než ten typický androidovský.

Aplikácia nevyžaduje inštalovanie dodatočných pluginov pre používanie niektorých funkcií, ako je v prípade aplikácií Total Comander a ASTRO File Manager. Tvorcom sa taktiež vydarilo používateľské prostredie, ktoré je veľmi intuitívne a hneď po prvom spustení budete vedieť, ktorou ikonou sa vykoná príslušná operácia. Poteší aj história prezeraných priečinkov a súborov. Súčasťou je aj manažér aplikácií, ktorým ich môžete odinštalovať, prezrieť si informácie o nich alebo ich zálohovať na pamäťovú kartu.

Link na stiahnutie: play.google.com

Hlavnou zbraňou Total Comandera je už tradične obrazovka rozdelená na dve polovice, ktorá nájde svoje uplatnenie len pri vertikálnej polohe smartfónu. Na to, aby ste mohli využívať jeho špecifické funkcie, potrebujete nainštalovať dodatočné pluginy. Pokiaľ používate Total Comander aj na PC, budete sa cítiť ako ryba vo vode, vďaka úplnej totožnosti ikon s jeho súrodencom. To sa však prejavilo v používateľskom prostredí aj v negatívnom smere - nováčikovia z neho budú mimo. Bohužiaľ, aplikácia nepodporuje vytvorenie súboru s akoukoľkovek príponou.

Link na stiahnutie: play.google.com

A čo nám ponúka ASTRO File Manager? V skratke, všetky už zmienené funkcie ako podpora FTP a vlastný prehliadač obrázkov. Za špecialitu môžeme označiť spoluprácu manažéra so Samba serverom. Autorov chválime za vydarené použivateľské prostredia a hlavné menu, akúsi domácu obrazovku, z ktorej máte okamžitý prístup k dokumentom, fotografiám a hudbe (teda ak ich budete mať v príslušných priečinkoch). Súčasťou aplikácie je aj Task Killer, ktorý jedným ťuknutím okamžite ukončí všetky spustené aplikácie. Mrzí nás nutnosť inštalovania dodatočných pluginov ako pri Total Comanderi.

Link na stiahnutie: play.google.com

Ďalšie tipy na aplikácie nájdete pod týmto odkazom.

Diskusia k článku:

BeJay 16.08.2012 - 12:23

...no zázrak ste tu dali, aj s recenziami to ide dolu vodou. Už to nieje ako kedysi - staré dobré fony.sk - niečo s tým spravte, aby som s radosťou otváral stránku fony.sk ako predtým. Ale aj tak ďakujem =)

Pavol Pavučko16.08.2012 - 16:02 Trvalý odkaz

Odporucim vam ES spravcu suborov mal som aj astro ale es ma sk jazyk :) a mozete si dat na pozadie hociaku fotku

stanly17.08.2012 - 18:24 Trvalý odkaz

A čo tak starý známy a stále skvelý X-plore od slovenských Lonely Cat Games? Ten som používal na Symbiane, Windowsoch a teraz aj na Androide...

Celá diskusia 3 príspevky