O2: LTE dočasne aj na Slovensku? (aktualizované)

Podľa zatiaľ neoficiálnych informácií spustí O2 v najbližších týždňoch na západnom Slovensku dočasne prevádzku vysokorýchlostnej dátovej siete LTE.

Internetový denník mobil.sme.sk priniesol informáciu, že O2 by malo v blízkom čase dočasne spustiť komerčnú prevádzku siete štvrtej generácie pre zákazníkov na západnom Slovensku. Podľa našich neoficiálnych informácií by malo ísť o Ivanku pri Dunaji, Bernolákovo a Zálesie.

Všetci traja slovenskí operátori už LTE sieť testovali v Banskej Bystrici. Ostrú prevádzku však zatiaľ neavízovali.

Trvalé licencie bude Telekomunikačný úrad dražiť až v budúcom roku. Modrý operátor testoval LTE sieť pred dvoma rokmi v auguste, Orange minulý rok v máji. V rovnakom čase dostal povolenie od TÚ SR na testovanie aj Telekom.

Počas testovania O2 v Banskej Bystrici sa meraní zúčastnila aj naša redakcia a dosiahla nasledovné výsledky:

- priemerný ping: 24 ms

- FTP download: priemer okolo 75 Mbps

- UDP download: priemer okolo 90 Mbps

Treba pripomenúť, že reálne rýchlosti sa budú od nami nameraných líšiť, pretože notebook aj USB modem bol vtedy jediným pripojeným zariadením do siete.

Na februárovej výstave MWC 2012 v Barcelone mal kolega Richard možnosť LTE skúšať počas celého pobytu. Či už s modemom BandLuxe, smartfónom Samsung Galaxy S II alebo tabletom Galaxy Tab 8.9 v špeciálnej verzii. Zažil tak LTE zo všetkých pohľadov a v každodennej praxi.

Prečítajte si: LTE 2.6 GHz v praxi: download 15 - 20 Mbps, upload 10 Mbps (2. 3. 2012)

Čo je LTE?

Technológia LTE (Long Term Evolution) je považovaná za najmodernejšiu technológiu pre mobilné internetové pripojenie. Vďaka vysokým dosahovaným rýchlostiam a nízkemu oneskoreniu (latencii) umožňujú LTE siete napríklad bezproblémový prenos videa v reálnom čase, on-line prenos obsahu vo vysokej HD kvalite či 3D video obsahu. Odhady hovoria, že do roku 2015 dosiahne počet používateľov širokopásmových služieb číslo 3,8 miliardy, pričom 95% z nich bude používať HSPA, CDMA a LTE siete.

Telekom aj Orange sa už niekoľkokrát vyjadrili, že v budúcnosti plánujú sieť LTE využívať, bližšie termíny však nie sú známe. Budovanie siete je finančne náročné.

Výrobcovia mobilných telefónov v poslednom čase produkujú vo väčšej miere aj zariadenia s podporou technológie LTE. Bolo by preto dobré, keby aj slovenskí zákazníci mali možnosť vysokorýchlostnú sieť využívať. V susedných Čechách je to práve O2, ktoré spustilo, aj keď dočasne, LTE v obci Jesenice.

Pozn. redakcie: Požiadali sme operátora o vyjadrenie, na jeho stanovisko zatiaľ čakáme. O získané informácie sa s vami určite podelíme.

Za čitateľské tipy ďakujeme.

Doplnené 24. 7. 2012 13:00

Včerajšie neoficálne informácie dnes operátor potvrdil. O2 spustí prvú komerčnú testovaciu prevádzku internetu štvrtej generácie na Slovensku vo vybraných obciach.

Hovorkyňa spoločnosti Martina Jamrichová pre Fony.sk povedala: "Áno, túto informáciu môžeme potvrdiť, v budúcom týždni spustí O2 prvú komerčnú testovaciu prevádzku internetu 4. generácie na Slovensku vo vybraných obciach. Úspešné výsledky testovania v Banskej Bystrici spred 2 rokov nám umožnili posunúť stratégiu rozširovania 3G aj 4G siete ďalej. Sme radi, že môžeme udať smer a ako prvý operátor priniesť túto novú technológiu na Slovensko, ktorá zákazníkom opäť nesmierne uľahčí fungovanie v online prostredí a posunie Slovensko v technologickom vývoji o krok v pred."

Na 2. augusta 2012 je naplánované stretnutie s novinármi, kde bude LTE uvedené do prevádzky. Dozvieme sa tu i detailnejšie informácie, ktoré si, samozrejme, nenecháme pre seba.

Diskusia k článku:

huje® 23.07.2012 - 14:28

Tradičné: pollice in alto ! Aj keď rozhodujúca bude aukcia/tender na uvoľnené frekvencie.

jankoikariam23.07.2012 - 19:52 Trvalý odkaz

Hlavne aby fup,nebolo male lebo 5minut posurfujem am mesiac budem kukat na stenu ddddd

huje®23.07.2012 - 20:01 Trvalý odkaz

janko, pri posurfovaní fup za 5 minút neminieš :-P

v česku je to takto:

tarif cena/měs. rychlost FUP
Mobilní internet L 333 Kč 4 Mbps 2 GB
Mobilní internet XL 500 Kč 10 Mbps 10 GB
Mobilní internet XXL 800 Kč až 60 Mbps 40 GB

jankoikariam23.07.2012 - 21:32 Trvalý odkaz

To som myslel obrazne hlavne ze bude lte do par rokov zatial m staci o2net za 50centow

huje©23.07.2012 - 23:55 Trvalý odkaz

pri surfovani LTE nepotrebujem.

ak je to dočasne, tak palec dole. tradične.

Celá diskusia 8 príspevkov