LTE 2.6 GHz v praxi: download 15 - 20 Mbps, upload 10 Mbps

Vďaka spoločnostiam Telefónica a Alcatel-Lucent sme mohli LTE skúšať počas celého pobytu na MWC 2012 v Barcelone. Či už s modemom BandLuxe, smartfónom Samsung Galaxy S II alebo tabletom Galaxy Tab 8.9 v špeciálnej verzii sme LTE zažili zo všetkých pohľadov a v každodennej praxi.

LTE v mobilnom telefóne nepovažujeme za ten najväčší míľnik. Ja napríklad vypínam aj 3G v mobile, kvôli výdrži na jedno nabitie. Ale v tabletoch a notebookoch, to je už iná pesnička.

Telefónica pokryla výstavisko a jeho okolie malými základňovými stanicami veľkosti krabice od topánok. Sieť LTE s prívlastkom lightRadio od Alcatel-Lucent bežala vo frekvenčnom pásme 2,6 GHz. Každá bunka môže obsluhovať až 30 účastníkov pripojených v jednom čase s priemernou rýchlosťou 30 Mbps.

Teoreticky sieť dosahovala download 100 Mbps a upload 50 Mbps. Počas výstavy však ku testovacej sieti boli pripojené desiatky až stovky účastníkov, takže nami dosahované reálne rýchlosti 15 - 20 Mbps a svižný upload 10 Mbps môžete kľudne považovať za čísla blízke realite po nasadení LTE band 7 (2,6 GHz) do bežnej praxe. Latencia sa pohybuje bežne na úrovni 20 - 50 ms.

Osobne vidím najväčší prínos LTE v USB modemoch, resp. ich zabudovaní do notebookov, ultrabookov a tabletov. Ťuk sem, ťuk tam a o pár sekúnd sledujem HD video na YouTube priamo na výstavisku. Bez čakania. Upload pracovných súborov mojim kolegom niekoľkonásobne prevyšoval hodnoty Flash-OFDM u nás doma, pričom práve táto technológia je pri mobilnom uploade v praxi len ťažko prekonávaná.

Náš prvý reálny zážitok s LTE v praxi v nás zanechal pozitívny dojem. Využitie dátových prenosov praktickými rýchlosťami niekoľko Mbps či už smerom do zariadenia, alebo z neho, je naozaj široké. Už teraz sa tešíme na LTE u nás. Treba však dodať, že dnes je to mimoriadne drahá technológia určená do husto zastavaných oblastí fungujúca v rôznych frekvenčných pásmach. Nejednotnosť niekoľkých desiatok rôznych frekvencií LTE po celom svete bude ešte dlho významným problémom LTE.

Použitý LTE/HSPA+ USB modem BandLuxe C500

- LTE/HSPA+ MultiMode

- LTE Downlink do 100 Mbps

- LTE Uplink do 50 Mbps

- Receive Diversity a MIMO (2x2)

- podpora microSD(HC) kariet

- www.BandRich.com

LTE 2.6 GHz v praxiLTE 2.6 GHz v praxiLTE 2.6 GHz v praxiLTE 2.6 GHz v praxi

Diskusia k článku:

Celá diskusia 1 príspevok