Mozilla predstavila Firefox OS

Pripravovaná nová platforma Open Web Devices na báze HTML naberá reálnejšie kontúry. Mozilla na svojom oficiálnom blogu oznámila, že prvé smartfóny s novým operačným systémom Firefox OS začne predávať už začiatkom budúceho roka brazílsky operátor Vivo.

Firefox OS

O novej platforme sme vás na našej stránke informovali už začiatkom marca tohto roka. Kolega Richard mal možnosť vyskúšať si prototyp smartfónu vytvorený Telefónicou a Mozillou na MWC 2012 v Barcelone. V článku venovanom chystanému operačnému systému si môžete pozrieť živé fotografie s prostredím Firefox OS.

Prečítajte si: Nová platforma Open Web Devices na báze HTML5 (2. 3. 2012)

Firefox OS je postavený na základe Linuxu a je veľmi jednoduchý. Určený je hlavne pre lacné smartfóny. Celý operačný systém je prakticky internetový prehliadač s niekoľkými aplikáciami, ktoré poznáte aj z bežných internetových prehliadačov v počítači. Takto sa vďaka HTML5 dajú naprogramovať aplikácie pre hovory, kalendár, správy, e-mailový klient a iné.

Veľkosť systému by mala byť okolo 120 MB, takže je vhodný aj pre lacné zariadenia s malou pamäťou. Prvé smartfóny vyrobia spoločnosti ZTE a Alcatel, a použijú v nich procesory Snapdragon od Qualcommu. Ďalšie podrobnosti zatiaľ nie sú známe.

Open Web Device - prototyp

Projekt Mozilly, známy pod starším názvom Boot to Gecko, zaujal viacero operátorov a k spolupráci sa hlási Deutsche Telekom, Etisalat, Smart, Sprint, Telecom Italia, Telefónica a Telenor. Dúfajme, že v budúcom roku sa dostanú smartfóny s Firefox OS aj na Slovensko.

Zdroj: blog.mozilla.com

Diskusia k článku:

Marko 10.07.2012 - 00:21

takze funkcne to bude ako nokiacke dumbfony...a mozno to bude vediet menej a bude to mat horsi hw :D

rtg10.07.2012 - 02:14 Trvalý odkaz

ja som fanusikom jednoduchych telefonov, tym ale nemyslim dumbov, Firefox mam rad, takze sa na toto tesim :)

Marko10.07.2012 - 11:09 Trvalý odkaz

ale moc funkcionality tam nevidim pokial to bezi "akokeby v prehliadaci" takze mimo html5 pripadne nejakeho javascriptu a spol tam viac s app nenarobis...co si osobne neviem predstavit...co takto napr. nejaky messenger ktory ti zablika diodou a zvukove hlasenie a spol...to sa da v html5 ? :)

rtg10.07.2012 - 15:57 Trvalý odkaz

ved prave ten OS ma byt pre lacnejsie fony, pod tym si predstavujem zariadenia za maximalne 250e

Profile picture for user Milan93.p@gmail.com

Milan12.07.2012 - 13:54 Trvalý odkaz

Ak bude tento OS tak dobrý ako je Firefox prehliadač tak maju šancu 0,00001% :D

Celá diskusia 6 príspevkov