Férový citrus

A je to tu! Konečne môžeme v Upratovaní použiť poslovenčené slovo Orindž. A dovolíme si povedať, že dokonca pri správe týždňa!

Ale pekne poporiadku. Na začiatku bol Adam a Eva. Potom ubehlo zopár miliónov rokov a na Slovensku sa objavil jednobunkový tvor Globtel. Ako náš globtelík, neskôr Orange rástol, tak mu bunky pribúdali, rástli a rozširovali sa. Tieto bunky mali aj svoje dodatky a tie boli spísané jedným mudrcom v 117-stránkovej kronike, nazvanej Cenník služieb. 117 strán je celkom veľké sústo aj pre náročného inteligenta, a tak si páni v Orindži povedali, že dosť bolo rúbania stromov a dosť bolo objemných PDF súborov. Odteraz tu je iba jeden paušál! WOOOOW! A to doslova. Akurát tych óčiek si môžete zopár odmyslieť. Opisovať ho nemá zmysel, všetci ste v duchu rátali a uvažovali, kde je ten pes zakopaný.

Naoko sprehľadnená ponuka sa začína trochu viac zamotávať a také ružové, pardon, oranžové, to asi nebude.

Podobný krok už pred pár rokmi skúsilo ou-tú. Svoju ponuku na tú dobu nečakane okresalo, zbavilo zbytočných dodatkov, podmienok a nazvalo ju férovou. A dnes, ako vidíme, vracia sa k tak potláčanej dotácií telefónov, prípadne rozširovaniu ponuky o nové "neférové" služby. Takže najväčší mobilný operátor urobil zrušením svojho pôvodného portfólia naozaj zaujímavo riskantný krok. Čas ukáže, či správny.

A prečo toto všetko vlastne? Možno aj pre číslo 57 %. Nie, nejde o parametre kopaničiarskej pálenky. Presne toľko ovečiek s prenesenými zvoncami uchýlilo vo svojom salaši ou-tú práve z oranžového salaša. Takže niekde bol doteraz u citrusového operátora asi problém, WOW by mal byť teda radikálnym riešením.

A keď nový paušál, tak určite s novým fónom. Splnenie tejto ideálnej kombinácie si nemohol citrus nechať ujsť a tak tu máme štyri smartfóny pre snobov a aj pre socky.

Jeden z nich, LG Optimus L7 si dal rande aj s naším Matúšom. A všetko by bolo fajn, nebyť spomalených reakcií, pri ktorých mal pocit, že toto LG prežúrovalo celú piatkovú noc a on ho drzo v sobotu zobudil.

Pre operátorov sú okrem nelakomých plebejcov zaujímavou korisťou aj podnikatelia. Tí už dávno nemajú na výber iba modrú Moju firmu, a tak sa musí kyslík obracať, aby dorovnal vylepšené ponuky konkurencie. Najlepšie starým známym päťeurovým bonusom na dvadsať mesiacov. Ale ako vieme, pre daňovými únikmi rozmaznaných biznismenov je úspora piatich eur asi to isté, ako pre psa mucha.

Nokia vidí v edícií telefónov Asha istý potenciál, inak by ju nerozširovala o ďalšie, čisto dotykové modely. Tých je na trhu síce hotový prebytok, ale v tomto prípade je minimálne dizajn naozaj príjemným plusom.

Po minulotýždňovej Ashi si náš Matúš siahol opäť o niečo vyššie. Ehm, vlastne najnižšie ako sa dalo, keďže Nokia Lumia 610 je aktuálne najlacnejším Windows fónom na trhu. Zjavne mu nezavoňala, keďže konkurencia ponúka za takmer rovnaké lóve viac muziky. Ale nezabúdaj, bezplatnú navigáciu nie!

Veru, presne táto navigácia je už zopár rokov tou pridanou hodnotou Nokie, ktorá núti niektorých zákazníkov prehliadnuť nedostatky. Na toto sa už nemohol dlhšie pozerať všemocný Gúgeľ a tak tu máme offline verziu jeho máp aj pre Android. K tomu si treba prirátať tiež spúšťanie navigácie zdarma vo viacerých krajinách. Nokiu čakajú teda ťažké časy a vraj si na túto oslabenú korisť brúsi zuby aj predátor Samsung.

K nej si môžete následne doinštalovať z marketpľacu aktuálne už 100 000 aplikácií. Porovnania z Apple Store, prípadne Google Play sme sa zámerne vzdali, nechceme WP zahanbovať. Ale nie vždy kvantita prináša aj kvalitu.

Spoločnosť Corning, známa najmä svojím odolným gorilím sklom, to skúša aj trochu inak, a jej sklo je najnovšie aj ohybné. Rolovateľné displeje učite patria do blízkej budúcnosti, hoci so sklom ohnutom v tvare poldecového pohárika má väčšina slovenských mužov už dlhoročné skúsenosti.

Ak si chcete šmyknúť a neviete ako by to mohlo dopadnúť, vyskúšajte školu šmyku. Alebo ju vyhrajte so siedmym vydaním všehochuťového magazínu Riview. A verte tomu, že toľko radosti v necelých šiestich megabajtoch vám neprinesie nič iné.

Diskusia k článku:

huje® 09.06.2012 - 19:30

Upratané. Dúha nevyšla :-) No a pre snobov sú tu takieto kúsky: http://www.gsmarena.com/lamborghini_to_launch_luxury_phones_and_tablet_in_russia-news-4361.php :-)

Manobb09.06.2012 - 19:32 Trvalý odkaz

Tresty pre maloobjemových zákazníkov pokračujú už nielen u modrákov, ale pridali sa už aj oranžoví ... Zostáva dúfať, že sa k duu nepridá aj ružový brat a nevytvoria trio . EASY Free je zatiaľ pre maloobjemových zákazníkov stále TOP ponuka.

galaxi09.06.2012 - 23:51 Trvalý odkaz

Prečo len Easy Free?

Easy Time je tiež výborný variant pre málo objemových a véééľmi super je simka od FunFon na rodinné volania ba aj na net.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease10.06.2012 - 13:46 Trvalý odkaz

Čo ti ja viem. Easy time je pre takých čo by len kvaaakali.. :)))
A ani to sa nemusi vzdy oplatiť, volania drahsie, net zlikvidovali.
Fun fon móž byť.

galaxi10.06.2012 - 15:56 Trvalý odkaz

Či FunFon alebo Easy Time je volanie po 12 centov. Do FF je málo čisel a do siete Telekomu veľa. Áno Easy Free je univerzál aj na hlas aj dáta. Ideál je kombinácia dualu Easy Free/Easy Time a Easy Free/FunFon.

Celá diskusia 5 príspevkov